fbpx
karácsony ünnepe
Önmegvalósítás

A karácsony ünnepi hangulata

Mindannyian a magunk módján ünnepeljük karácsony napjait. Van, aki óriási csinnadrattával, csodásnál is csodásabb díszítésekkel, van, aki sütés-főzéssel, és van aki befelé fordulással. Ez utóbbiak közé tartozunk mi is.

A szeretet öröme

Nincs karácsonyfánk, vagy egyetlen apró díszünk sem, ami a karácsony ünnepére emlékeztet. Ajándékot sem adunk, és nem is kapunk, mégis, éppoly csodás pillanatokat élünk meg, mint más napokon. Mi is az ünnep részese vagyunk, ugyanúgy, mint bárki más, mégis, némiképp másképp, mint az szokás.

A mi karácsonyunk a pihenésről, az egymásra figyelésről és az együttlétről szól. Minden-egyéb-mentesen. Együtt vagyunk, kikapcsolódunk.

Szívünkben mindannyian a szeretet örömét, az emelkedettebb hangulatot, a magasabb tudat szintet kívánjuk megélni a karácsony ünnepében. Úgy tűnik, ennek eléréséhez azonban mind a media, mind az emberek egyre komolyabb eszközöket vetnek be.

Múltbéli karácsony

Évek óta figyelem, mégsem tudom megmondani, pontosan mikor lett a karácsony takarítási, vásárlási és főzési őrület. Az elmúlt években szinte észrevétlen vált az ünnep egy energiát és pénzt nyelő gépezetté.

Emlékeimben gyerekkorom karácsonyainak nyugodalmas hangulata volt. Színek, illatok, forgatagok, várakozásteljes pillanatok. Takarítottunk, főztünk persze akkor is, ám a még többet, még nagyobbat, még tökéletesebbet véget nem érő hajszája valami elképesztő spirálba hajtott milliókat.

Régebben egy cukorka, egy kedves kis könyv, vagy bármely apróság örömet csalt az arcokra. Milyen ajándék dobogtatja meg a szíveket manapság?

Advent

Idén több adventi vásárban is jártam. Budapesten, a Vörösmarty téren, Győrben a főtéren, Bécsben a Schönbrunn kastély karácsonyi vásárán, Bécs belvárosában, a Szent István téren, és Máltán, Valettában is benéztünk a karácsonyi vásárra.

Egy idő után mindenhonnan kimenekültem, annyira nem éreztem jól magam. Néztem a kézzel készített díszeket, apróságokat, mutatós csecsebecséket, és végig az járt a fejemben, hogy mire is jók ezek. Szépek, persze, ám azon túl mit tesznek hozzá a világunkhoz?

Emberek kavalkádja nyüzsgött, nézelődött, vásárolgatott és étkezett az adventi vásárokon. Én meg húzódtam vissza egyre hátrébb, és azt éreztem, hogy nem akarok itt lenni.

Kifejezetten pazarlásnak éreztem, hogy olyan dolgokat árusítanak, amelyeket karácsony után haszontalanként kidobunk, tehát nem tartós, valami olyan tárgyakat, amelyekre tényleg szükségünk van, vagy ami igazán fontos. Szemetet gyártunk, amivel még inkább megterheljük a környezetünket.

Belső béke

Karácsony ünnepe számomra a bensőségességről szól, a belső megélésekről, a befelé fordulásról, nem pedig a kifelé vásárlásról és költésről.

Ha képesek vagyunk arra, hogy visszafogjuk magunkat, és ne a vásárláson keresztül éljük meg a hiányainkat, vágyainkat, ezáltal a mostani konzultársadalom tagjaként létezzünk, akkor nem kell minden olyat megvegyünk, amit elénk tolnak, és egyébként semmi szükségünk nincs rá.

Ha ezen túl tudunk lépni, és belső szükségleteinkre figyelni, akkor könnyedebben találjuk meg a belső békét, és harmóniát önmagunkban. Először csak percekre, aztán órákra is eltűnhet mindaz a békétlenség, elégedetlenség, zűrzavar, amit felénk tolnak. Ha befelé figyelsz, ott nyugalom és béke van.

Mivel a karácsony az örömről, szeretetről, magasabb szintű megélésekről szól, ezért a kérdés egyre inkább az, hogy hol találod meg mindazt magadban, ami igazán örömet ad, és ami a boldogságod at mutatja.

Befelé figyelve

A befelé figyelés nem elkülönülés, vagy önzés. Szó sincs arról, hogy kivond magad a karácsonyi készülődésből, vagy a meghitt, családi pillanatokból.

Sokkal inkább azt jelenti, hogy mélyebben figyelünk önmagunkra, miközben a másikra is figyelünk befelé. Úgy vagyunk önmagunkban, hogy a másikban is közben ott vagyunk, és a másikat is meghallgatjuk, a másikra is figyelünk, és az ő megélése és az ő megosztásai által vagyunk mi is egyre inkább önmagunkban.

Hála

Ahhoz, hogy ezt a magas tudati minőséget hosszabb ideig is megélhesd, a hála tud hozzásegíteni. Az a belső minőség, amely létünk egyik alap eleme, és amelynek köszönhetően eljutsz a belső forrásodik.

A magam részéről hálás vagyok önmagam felé azért, hogy itt vagyok, itt lehetek ebben a világban, részese lehetek ennek a csodának, hozzátehetek ehhez a világhoz, adhatok, megélhetek valamit, és élvezhetem ezt a világot minden szépségével együtt.

Megkaptam annak a lehetőségét, hogy részese legyek ennek a fantasztikus, tapasztalásokkal és izgalmakkal teli földi létnek.

A hála ereje

Csodás megéléseket kívánok, amelyekhez hozok neked ajándékba egy videót a háláról. Ezzel segítem, hogy a hála rezgésszintjére kerülj és örömben, nyugalomban, belsőbbségességben, békében maradj, és minél tovább megtartsd ezt tudatossági és érzelmi szintet önmagadban.

Hálásan köszönöm, hogy itt voltál velem, és elolvastad a gondolataimat.

Ha tetszett a cikk, arra kérlek, oszd meg azt, hogy minél többekhez eljusson.

Szeretetteli, békés, örömökben, elcsendesedésben, megértésekben gazdag karácsonyt kívánok!

Szerző: Gürtler Szilvia

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör