fbpx
Korlátokból - Szabadság

A változás nem könnyű, de a fejlődéshez szükségszerű

A változás nem könnyű. Többnyire félünk az ismeretlentől, a kiszámíthatatlantól. A változás pedig mindig valamilyen bizonytalanságot, kockázatot hoz magával. Ugyanakkor, ha nem lépünk a változás útjára, az egyben azt is jelenti, hogy a fejlődésről és a jövőnkről mondunk le.

Engedjétek meg, hogy jelen témánk kapcsán felfedjem előttetek skizofrén oldalamat. Az alábbi beszélgetés köztem és köztem zajlik.

Rutin Én: Kicsit már unom a jelenlegi munkámat. Nem igazán tudom megvalósítani a munkahelyemen magam. Szívesen foglalkoznék valami mással, jó lenne, ha beindulna végre a saját vállalkozásom.

Lelkes Én: Szuper! Végre, valami új gondolat! Hogyan tervezed megvalósítani?

Rutin Én: Tökéletesítem a honlapom és átgondolom, hogy hogyan tudnám promotálni saját magam.

Lelkes Én: De a honlapod már régen készen van, csomó időt töltöttél a szépítgetésével. És már azt is sokszor átgondoltad, hogy milyen módon vezetnéd be a tevékenységedet.

Rutin Én: Igen, viszont addig nem akarok a nyilvánosság elé lépni, amíg nem érzem 100%-osnak a weboldalam. És még nem igazán szedtem össze a bátorságom, hogy „reklámozzam” magam.

Lelkes Én: Szerintem csak megijedtél.

Rutin Én: Elég félelmetes, hogy vállalkozóként dolgozzak. Jelenlegi munkahelyemen biztonságban érzem magam: ismerem a feladataimat, tudom, hogy meg tudom csinálni őket, ismerem a kollégáimat, bejáratott folyamataim, útvonalaim vannak, tudom, hogy minden hónapban megkapom a fizetésem.

Lelkes Én: Viszont pont most mondtad, hogy unod a feladataidat és úgy érzed, hogy nem tudod megvalósítani magad a munkahelyeden.

Rutin Én: Igen, ez így van, de amúgy is nagy most a nyomás rajtam, sok a macera az életemben. Nincs szükségem további frusztrációra. Megvárom, míg kicsit lecsendesednek a dolgok körülöttem.

Lelkes Én: Az elmúlt pár évben volt lecsendesedett időszakod?

Rutin Én: Háááát…

Lelkes Én: Nem valószínű, hogy elérkezik valaha a nagykönyv szerinti megfelelő idő. Az időpont akkor megfelelő, amikor elég erős a belső motivációd ahhoz, hogy átállítsa azt a bizonyos kapcsolót a fejedben, aminek hatására megindul a cselekvés és tényleg megteszed az első lépéseket. A motivációd kialakulását segítheti egy külső kényszerítő erő, amely megadja a sürgetettség érzését, vagy akár az új jövőkép iránti vágyad felerősödése.

Rutin Én: A jövőképem erős, de úgy érzem, hogy képtelen vagyok elindulni az oda vezető úton.

Lelkes Én: Készülj fel: a változás nem lesz könnyű. Bizonytalanságot hoz az életedbe, és kihívás elé állít. Ki kell mozdulnod a megszokott rutinodból, új folyamatokat kell megtanulnod és adaptálnod, új embereket kell megismerned. Ezt most púpnak érzed a hátadra és maradnál inkább a jól ismert keretek között, kényelmesen működtetnéd tovább a már bejáratott dolgaidat még akkor is, ha nem vagy teljesen elégedett. Nem idegeskedsz, nem szorongsz.

Rutin Én: Hát, ez az! Ki akar frusztrált lenni? Nem vagyok a saját ellenségem.

Lelkes Én: De akkor hogyan fejlődsz tovább? Akkor vagy a saját ellenséged, ha csak egy helyben toporogsz és egy rakás szuper dologról lemaradsz. Beleragadni valamibe annyit jelent, hogy hanyatlani. Az előre menetel, a jövő a fejlődéssel együtt érkezik. A fejlődést pedig a változás hozza. Igen, néha ehhez ki kell lépni a komfort zónánkból, néha kényelmetlenséggel jár, de fontos, hogy a szebb jövő képe nagyon tisztán és nagyon erősen ott lebegjen a szemed előtt, megadva ezzel a további lendületet. Próbálj meg azon dolgozni, hogy a jövőképedet kitisztítsd, megerősítsd.

Rutin Én: És mi van, ha nem vagyok elég felkészült? Ha kiderül, hogy rosszul döntöttem? Mi van, ha kudarcot vallok?

Lelkes Én: Szerintem az a legnagyobb kudarc, ha nem teszel semmit az álmod megvalósításáért. Hogyan tudnál majd idős korodban ezzel szembe nézni? Csupa ki nem próbált, meg nem valósított vágyról akarsz majd mesélni az unokáidnak? Olyan példát mutatnál nekik, amely azt üzeni, hogy kerüljük a változást, ezzel együtt a fejlődést? Ugye, hogy nem?

 

Szerző: Nagy Szilvia, coach

Köszönöm szépen Szilviának ezt a remek cikket, amiben kétségeit, félelmeit osztja meg velünk.

Várlak szeretettel facebook oldalamon, ahol minden nap inspirálódhatsz.

És várlak szeretettel a MannaClub tagságba is, ahol kíísérünk és segítünk téged a változás útján.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör