párkapcsolat, MannaCoach
Bizonytalanságból - Önazonosság

Hogy kerülnek a szüleid a hálószobádba?

A párkapcsolati konfliktusokban, hiányokban jellemzően egyetlen fő motívum jelenik meg: az önszeretet hiánya. Emellett sokszor feltűnik a szülőktől látott minták ismétlésének a motívuma. Ilyenkor olyan, mintha négyesben lennétek: a szüleid a hálószobádba látogatnak. Hogyan csináld másképp?

Legtöbbször észre sem veszed, hogy egy régi, akár gyermekkori, akár későbbi fájdalmadra reagálsz a kapcsolataidban. Az egyértelműbb eset, amikor ugrasz, mert a párod valamire megjegyzést tesz, és neked rögtön beugrik anyád állandó lekicsinylése. Az viszont már kevésbé, amikor valamelyik szülődtől hallott megjegyzések, vagy az ő életükben látott minták állnak a döntéseid hátterében.

Ahhoz, hogy ezekre ráláss, nem szükséges sokéves terápiás folyamatra elköteleződni. A coaching módszertanával is körbejárható terület a párkapcsolati sémák megismerése, az önszeretet szint növelése.

Fiatal, mogyoróbarna szemű, csinos, mosolygós lány ül a csíkos kanapémon. Ruhája rendezett, lassan lesimítja a szoknyát a térdén, majd méricskélni kezdi a csíkokat a kanapén. Figyelem őt, és mosolyogva kérem, meséljen kicsit magáról, mondja el, hogy miért jött. Az ujjaival a vonalakon lépked, majd kis idő múlva újra megigazítja a ruháját.

  • Rendben van az életem, rendben vagyok magammal is – meséli.
  • Miben segíthetlek? – kérdezem.

Párkapcsolatra, társra vágyik. Olyanra, akire felnézhet, akit követhet, akinek beleállhat az életébe. Mindeközben egyenlő partnere kíván lenni a társának. Mesél mindarról, amit szeretne. Eközben kiviláglik, hogy olyan társra vágyik, aki mindenben őt vezeti.

  • Hogyan lehet ez, ha követed a másikat? – kérdezem én.

Kavarognak a gondolatai, ahogy az elbillenő szerepeken tűnődik. Az ujjaival a kanapé vásznán a kockák között ugrál. Néha ránéz a mintázatok nélküli harisnyájára, és az egyszínű szoknyára. Keresgéli a lelki ügyeire a megoldást, ami sehogy sem fér meg a fejében cikázó elméletekkel.

  • Hiszen ez volt az előző párkapcsolatomban is – mondja elkerekedett szemmel. – Nem volt saját életem, a páromét éltem. Alárendelődtem. Ugyanúgy, mint anyám apámnak.

Olvad le róla a magabiztosság, és helyébe lép a csendes megértés, elfogadás. Az előző kapcsolataiban ismételt minta ugyanolyan kapcsolódásokhoz vezetné újra. Máshogy akarja már. Nekikezdünk.

A folyamat átível néhány héten, a végén egy öntudatos, kedves, érzelmekben gazdag nőtől búcsúzom, aki örömmel és elégedettséggel tekint önmagára. Nem ismétli már a szüleinél látott mintákat, tisztában van az önnön értékével és vágyaival. Nagyon úgy néz ki, közben a vágyott kapcsolat is bontakozóban.

Minták nélküli barna harisnyában, szürke egyberuhában ül, pontosan ugyanott, ahol az első alkalommal. Ujjaival ismét a csíkokon ugrál. Ránéz a ruhájára, ami kissé felgyűrődött, megmosolyogja, és nem nyúl hozzá, hogy megigazítsa. Lassan felemeli a fejét.

– Ideje, hogy egy sokkal színesebb ruhát vegyek magamra. Talán a mintásat is kipróbálom.

Neked is van olyan visszatérő elem a kapcsolataidban, ami rendre ismétlődik? Találjuk meg a sémát, és írjuk át a történeted, hogy ne kerüljenek a szüleid a hálószobádba!

Személyes támogatás

Gürtler Szilvia, coaching

Egyedi helyzeted áttekintésére várlak szeretettel coach ülésre, ahol közösen átnézzük, hol jársz és hova tartasz.  Mentor programjaimon abban támogatlak, hogy el is érkezz oda, ahova magadat álomodod. Éld végre a szabad, önazonos  életedet!

Gürtler Szilvia, coaching

A szerző: Gürtler Szilvia, ACC   (ICF minősített coach)

Minden tapasztalatommal, tudásommal támogatlak, hogy a megújulás során megtaláld a célodat az élethivatásodat, és ezáltal megéld a bőséget. Az önmegvalósítás útján kísérlek végig az önismerettől az életvezetésen át a szabadságig, hogy eljuss oda, ahova magadat álmodod. Várlak szeretettel.

Szia! Szilvi vagyok, coach, közgazdász.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

manna magazin letöltés