fbpx
kreatív ember
Szabadság

Hogyan bontakoztasd ki magad kreatív emberként?

Mindannyian kreatívak vagyunk, csak más más módon jelenik meg az egyéni kreativitásunk. Lehet, neked is a művészek jutnak egyből eszedbe, ahogy a legtöbb embernek. Pedig a kreativitás ennél sokkal többet jelent. Amikor megalkotsz egy új ételt, létrehozol egy új folyamatot, kitalálsz egy másfajta megoldást, mint amit eddig használtál, az mind a kreatív elméddel történik. És ha nem választod külön a kreatív tevékenységet a napi életedtől, akkor csodákat hozhatsz létre egészen apró, hétköznapinak látszó dolgokból is.

Mit jelent kreatív emberként élni?

Kreatív emberként képes vagy új dolgokat alkotni, létrehozn, fejleszteni, új összefüggéseket meglátni, és újra és újra megújulni.

Eszerint a kreativitásnak nem mindig van külső, látható produktuma. Általános gondolkodás szerint azokat az embereket látjuk kreatívnak, akik valami fizikálisan is létrejövőt alkotnak: képet festenek, verset írnak, dizájnt terveznek. Holott nagyon sokszor a kreativitásnak nincs külső jele, kizárólag belső folyamatot jelent.

Hiszen mennyire kreatív az a pillanat, amikor valamire rádöbbensz, és a homlokodra csapva felkiáltasz: már értem! Mennyire örömteli, amikor bizonyos összefüggésekre rálátsz, és megérted a történések lényegét! Ezeket a felismeréseket, az egyre újabb meglátásaidat a kreativitásod következtében tudod megtapasztalni.

Hogyan hozható felszínre a kreativitás?

Kreativitás hiányában nehezebb a tervezés, és könnyedebben kerülsz bele olyan spirálokba, amelyekből hosszadalmas a kikecmergés. Bizonyos tényezők csökkenthetik a kreativitásodat: ilyenek például a dohányzás, az alkohol, a magas stressz szint, a betegségek, és a szoros határidők.

Ebből adódik, hogy természetesen vannak olyan dolgok is, amelyek elősegítik a kreativitást. Így például: az az idő, amikor elmélyedsz magadban, és csak befelé figyelsz. Ehhez szorosan kapcsolódik a nyugalom, amikor nem foglalkozol a megoldandó helyzetekkel, hanem leülsz a kertben egy padra, és csak csendesen szemlélődsz.  Az új benyomások szintén kreatív ötleteket hoznak felszínre.

A kreatív elme csodája

Újítani, forradalmi ötleteket megvalósítani egyedi látásmóddal, azaz kreatív elmével lehet.

Persze nem árt, ha némi ismeretanyag és tapasztalat birtokában vagy, ám ahhoz, hogy eredményeket tudj elérni, céltudatosan kell használnod a kreativitásod.

A legtöbben azt hiszik, hogy néhányan közülünk kreatívak, ám a nagy többségnek viszonylag kevés eredeti gondolata van. Ezt szerencsére egyre több tudós cáfolja, és egyre több bizonyíték születik arra, hogy mindannyiunknak vannak kreatív ötletei. és képesek vagyunk fejleszteni a kreativitásunkat.

Hogyan érvényesülj kreatív emberként?

A kreativitás akkor érvényesül igazán, amikor új helyzetbe kerülsz, vagy új feladatot kell megoldanod. Egy problémának rengeteg alternatív megoldása lehet, és nagyon sokféle megközelítésből találhatod meg a módszereket, amelyek kivezetnek az alagútból. Sokszor az egymástól függetlennek gondolt elemek összekapcsolása hoz átütő eredményeket.

A kreativitás legfontosabb alapvetése, hogy hagyd szabadon, mindenfajta kontroll nélkül áramolni a gondolataidat. Hagyd, hogy az érzékenységed felszínre törjön, ezáltal különleges, szokatlan megoldások születhessenek meg benned.

Tölts velem egy napot a természetben, ahol Fedezd fel a kreativitásod programunkon kipróbálhatod magad, és felfedezheted a te saját kreatív kifejezésmódod. Nézd meg, mit tudsz alkotni akár egy egyszerű falevél, vagy néhány színes virág felhasználásával.  

Szerző: Gürtler Szilvia

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ask ChatGPT
Set ChatGPT API key
Find your Secret API key in your ChatGPT User settings and paste it here to connect ChatGPT with your Tutor LMS website.

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör