fbpx
boldognak lenni
Önmegvalósítás

3 részes útmutató, hogy újra rátalálj, milyen boldognak lenni

Coaching beszélgetéseimnél azon gondolkodom, emlékeztek-e még arra, milyen boldognak lenni. Rendszeresen azzal találom magam ugyanis szemben, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem integráljátok be a megszerzett tudást a napi életmenetetekbe. Úgyhogy itt az ideje megtanulni!

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Pontosan tudod, mit akarsz tenni. Elmondod barátnak, barátnőnek, hogy ez most már nagyon fontos, tényleg hamarosan, és mindjárt, meg azonnal. Aztán telik az idő és nem történik semmi változás. Apróbb lépéseket teszel, elindulsz valamerre, majd ha nem jön azonnali eredmény, újra a jól megszokott kifogásaidhoz fordulsz. „Nem engedhetem meg magamnak, még ráérek, majd megvalósítom holnap, van még időm, most nem alkalmas stb…” Mindig, mindenre van indokod. Elfelejted, hogy ezek a válaszok eddig sem hoztak megnyugvást, ezért pontosan ugyanazokkal a vágyakkal ébredsz ma is, mint tegnap, csak egyre frusztráltabban, mert úgy érzed, jottányit nem közelítettél a célodhoz.

Ringlispilen

Ez részben így is van , részben pedig mégsincs így.

Nemrégiben írtam a tanulás folyamatáról, most nézzük meg részletesebben, mi is történik veled.

  1. Ráébredsz arra, hogy mire vágysz igazából. Elkezded görgetni magadban a gondolatot.
  2. Megtalálod azokat a fórumokat, ahol hasonló vágyakat dédelgető embertársaid osztják meg tapasztalataikat, vagy szépen hangzó egy-két mondatos idézeteiket. Elolvasol néhány bejegyzést, cikkek garmadán rágod át magad, akár néhány könyv is a kezedbe kerül.
  3. Úgy érzed, ezek segítenek elindulni, önbizalmat adnak, talán erőt és bátorságot is találsz a cselekvéshez.
  4. Nagyszerű! Elindulsz, beleugrasz, elkezdesz valamit másképp csinálni.
  5. Majd megtorpansz. A változás nem érkezik azonnal, vagy nem úgy érkezik, ahogyan vártad, netán megijedsz a változással járó bizonytalanságtól.
  6. Megjelennek a félelmek. „Jó nekem a régi, majd valamikor máskor lépek, addig gyűjtögetek, kibírok, összeszorítom a fogam.”

Ezzel aztán kezdetét veszi ugyanez a körforgás. Ha van még erőd, akkor új lendülettel kapsz bele újra és újra, ha kifogytál a tartalékokból, akkor csak legyintesz, és elkezded elhitetni magaddal, hogy ez nem neked való, Te erre bizony képtelen vagy. A körülmények, a család, az energiák, a bolygó együttállások, és még ki tudja, mi minden, ami téged akadályoz, és nehezíti az előre jutásod.

Milyen volt boldognak lenni?

Türelmetlen vagy, azonnal akarod a változást, a megoldásokat, a válaszokat. Olyan, mintha elfelejtettél volna tanulni. Mintha elfelejtetted volna, milyen boldognak lenni.

Emlékszel még, milyen volt gyermeknek lenni? Önfeledten, boldogan játszani, figyelni és tanulni. Igen, tanulni, hiszen egy gyermek élete nagyrészt figyelésből, minták átvételéből, tanulásból áll.

Ha van pici gyermeked, nézd, hogyan játszik, hogyan próbál újra meg újra felülni, felállni, az első lépéseket megtenni, kimondani az első szavakat. Állandó gyakorlás az élete. Elesik, letottyan, rosszul ejt ki, feláll, újrakezd, megint próbál. Nincs számára lehetetlen. Tudja, hogy sikerülni fog. Szemernyi kétsége nincs afelől, hogy ülni, állni, beszélni fog. Persze nem tudatosítja ezt magában, csak halad előre a folyamatban bátran, szembenézve minden kihívással. (Ha már nagyobbak a gyerekeid, biztos vissza tudsz emlékezni erre az időszakra, ha pedig nincsenek, akkor a barátaid gyerekein látod, vagy csak ülj le egy padra a játszótéren, és figyeld őket.)

Később, az iskolában ugyanez zajlik: addig gyakorolod a betűvetést, a számolást, amíg már készség szinten megy minden. Gyönyörű kerekek az o betűid, szálegyenesen állnak a t betűk, és gondolkodás nélkül bármit le tudsz írni, amit szeretnél. Folyékonyan olvasol, magadban, hangosan egyaránt. Emlékezz vissza, mennyi gyakorlás áll mögötted. Hosszú órák, hetek, hónapok, évek munkája, mire eljutottál idáig.

Hogyan tanulj?

Most térj vissza a jelenbe. Mennyi időt adsz magadnak arra, hogy egy új szemléletet sajátíts el, hogy megtanulj másképp élni? Vedd sorra, hogy a legutóbb olvasott cikkből, könyvből mennyit vettél át? Mennyi mindent ültettél át a gyakorlatba? Lehet, hogy fel tudod mondani a tartalmát, de vajon mennyit építettél be a saját életedbe belőle? Már tudod, hogy mosolyognod kell, pozitívan gondolkodnod, cselekedned, örömmel tekinteni a változásra, elfogadni a körülötted lévőket, szeretettel fordulni mások felé. Ez mind így is van. De vajon hány lépést tettél meg azért, hogy az idáig elvezető útra rálépj?

Mert a tudás benned van, a változás belőled indul. Elmondjuk, megvilágítjuk, gyakorlati tanácsokat adunk, de a megvalósítás a te kezedben.

Viselkedés-mintáid több mint 40 %-át a szokásaid adják. Előfordulhat olyan is, amikor 90%-ban a szokásaid mentén halad a napod. Ebből logikusan adódik az is, hogy ha változtatsz a szokásaidon, változtatsz az életeden.

Mivel elég hosszú ideig tartott jelenlegi szokásaid kialakítása, adj magadnak időt az új szokások integrálására. Tehát ha azt olvasod, hogy kezdd reggeli megerősítésekkel a napod, akkor bizony nem elég 3 napig így ébredni, hanem kitartóan kell gyakorolni hetekig, hónapokig. Mindaddig, amíg automatizmussá nem válik. Vagy ha arról olvasol, hogy adj hálát az életed eseményeiért, akkor nem elég elolvasni a cikket, és elmondani, „hálás vagyok és értékelem az életemet” vagy rosszabb esetben azt mondani, hogy „már próbáltam, de egyszerűen nem tudok hálás lenni, annyi minden rossz van az életemben”, hanem neki kell ülni, és gyakorolni. Mindaddig, amíg tökéletesen el nem sajátítod.

Ez ugyanis pontosan olyan lecke, amilyet az iskolában kaptál, és ott görnyedtél fölötte délutánokon át, hogy megkapd az áhított pirospontot, vagy a kívánt érdemjegyet. Önfegyelemre van szükséged, mert itt nem kérdezi ki senki a leckét, és nem kapsz osztályzatot. Ez most rólad szól, magadért teszed.

Legfontosabb fokmérőd a jól-léted. Amikor örömmel, boldogan éled a mindennapjaidat, akkor teljesíted a leckéd. Amikor pedig rosszul érzed magad a bőrödben, akkor ideje nekiülni, és gyakorolni, hogy elérd a számodra ideális állapotot.

Egyedül, vagy korrepetitorral, ideje van a cselekvésnek. Találd meg a számodra leghasznosabb módszert. Kezdd apró lépésekkel, és lépj mindig egy picivel tovább, mint annak előtte. Ez az út vezet a belső békéd, a boldogságod eléréséhez.

Csodálatos felfedezéseket és gyakorlati megvalósításokat kívánok!

Legújabb bejegyzéseimről a Facebook oldalamon is értesülhetsz. 

Gürtler Szilvia, coaching

A szerző: Gürtler Szilvia, PCC   (ICF minősített professzionális coach)

Minden tapasztalatommal, tudásommal támogatlak, hogy olyan minőségű életet élhess, ahol megéled a bőséget, abban a világban, ahova magadat álmodod. 

Inspiráló videóimmal a YouTube csatornámon adok át új meglátásokat hozó gondolatokat, tapasztalatokat. 

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör