fbpx
Utazás - Új élet

Virtuális utazás 4. Marsaxlokk

Ma Málta egyik legjellegzetesebb (és ahogy jobban belegondolok, talán egyetlen) halászfalujába, Marsaxlokk-ba látogatunk. Érdekessége, hogy bár már az ókori Föníciában is kikötőnek használták az öblöt, a szicíliaiak hozták ide a halászó életmódot. Merthogy a sziget lakossága alapvetően farmerkedésből élt, és annak ellenére, hogy mindenütt tenger veszi körül, a halászatnak, hal-evésnek minimális a kultúrája.

A halászcsónakokat jellegzetesen három színűre – kék, sárga, piros – festik és az orrukra Ozirisz szemet raknak, ami hitük szerint megvédi őket a tengeren.

Miért olyan híres ez a kis halászfalu? Egyrészt a kikötőt eredeti formájában őrizték meg, és ez most is telis-teli van halászhajókkal, színpompás csónakokkal, halászokkal. Másrészt vasárnaponként itt tartják a hagyományos halpiacot, ami persze mára jócskán kiegészült egyéb termékekkel is. A megfáradt turistákat pedig ízletes, illatos halételek várják.

Hogy mi miért látogatunk ide? Pontosan azért a nyüzsgő, életteli kavalkádért, ami itt fogad bennünket. Itt tudod leginkább kiélesíteni érzékeidet, tudatosítani azokat az észleléseket, amelyeknek a hétköznapokban nem vagy tudatában, és amelyeket hétköznapi alapvetéseknek fogadsz el. Nyisd ki szemed, és fogadd magadba a kavalkádot. Tapintsd meg a rengeteg portékát, hallgasd a kiabáló kofákat, szagolj bele a fűszeres levegőbe, és  ízleld meg a finomabbnál finomabb ételeket. És vajon mi van ezeken az érzékeken túl? Érzed-e a szellő simogatását, a napsugár melegét, a pára lecsapódását a bőrödön? Érzed-e a hangulatot, a kedvességet, szomorúságot, vidámságot, fáradtságot? Mi egyebet még?

Ez a nap tehát az érzékek élesítéséé, és persze az élménygyűjtésé. Remélem, sikerült egy kicsit magadba szippantanod Marsaxlokk atmoszférájából. Holnap újra találkozunk. Szia.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ask ChatGPT
Set ChatGPT API key
Find your Secret API key in your ChatGPT User settings and paste it here to connect ChatGPT with your Tutor LMS website.

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör