fbpx
Utazás - Új élet

Virtuális utazás 5. Mdina

Mdinába, a réges régi fővárosba érkeztünk. Az eredetileg föníciaiak, majd rómaiak által lakott terület rengeteg hódítót látott. Mai stílusát az arabok határozták meg, és ezen a későbbi lovagok általi változtatások is csak részben alakítottak, főként barokkos stílust keverve az arabos építészetbe.

Mdinát csendes városnak is nevezik. Nem csoda, hiszen alig több mint 200 lakosával inkább várnak nevezhető, mint városnak. Mindazonáltal kövezett utcái, gyönyörű palotái, messze régmúltat idéző házfalai városnéző romantikus séták, korabeli kalandfilmek forgatási helyszínei. Tudtad például, hogy a Trónok harcának néhány jelenetét is itt vették fel?

Most átsétálunk Rabatba, amely tulajdonképpen az utca túloldalán található, és az egykori római Medina város kettészelésével alakult ki. Még a neve is elővárost jelent.

Rabat utcáin sétálva belekóstolhatsz az ókori városi hangulatba, és abba az élménybe, amit az (egykori) főváros szomszédsága jelent. Hamar eljutunk a katakombákhoz, a 7-8. századtól használt római földalatti temetőkhöz. Jól kihasználták a teret, a régi temetőre később újra elkezdtek temetkezni, majd a támadások, háborúk során menedékként szolgált a lakók számára. Holtak s élők védőhelye, az eljövendők eredete.

Mert mit tapasztalhatsz ezen a napon? A csend, a befelé fordulás, az elmúlás, az átalakulás erejét. Az idő végességét, a teremtés lehetőségét, az elengedés békességét. Hiszen az új a régi megszűnésével indulhat útjára, vagy a régiből nőhet tovább. Engedd hát útjára a régit, ne késleltesd ragaszkodással a nyitányt.

Tarts velem holnap is, hogy Vallettába, a jelenlegi fővárosba látogassunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör