7 ÖNERŐSÍTŐ GYAKORLAT

HARMÓNIA TEREMTÉS 7 SPECIÁLIS GYAKORLATTAL

Szeretettel köszöntelek

Köszöntelek a 7 önerősítő gyakorlat a harmóniádért című programban. Ebben a programban arra nyújtok megoldást, hogyan találj vissza időről időre a nyugalmadba, és találd meg a harmóniádat. Egyszerűnek tűnő, mégis hatásos, és bárhol végezhető gyakorlatokkal kerülhetsz vissza a középpontodba. Még több tartalmat és hasznos tippeket osztok meg a Bőséges Manna facebook csoportban. Csatlakozz te is, hogy egyre mélyebben kapcsolódj önmagadhoz. 

1. GYAKORLAT

ÉLEK MEDITÁCIÓ

A napi rohanásban alig marad idő önmagadra figyelni, csendben és nyugalomban befelé figyelni.

Pedig a kapcsolódás önmagaddal mindennél fontosabb, és az adja meg az alapját a stabilitásodnak. Egy olyan meditációt hozok, ami mozgással kombinált, és mindössze egy-egy szót vagy mondatot kell ismételned.

Úgyhogy mielőtt megijedsz, és rögtön sarkon fordulsz azzal, hogy te nem tudsz meditálni, ez egy kicsit más jellegű feladat, próbáld ki nyugodtan. 7 lépésből álló mozgássort mutatok neked, amivel megnyithatod magad az örömnek, az önelfogadásnak, és a belső biztonságnak.

A hét lépés mindegyike egy mozdulatot és egy mondatot tartalmaz, amelyek segítenek a belső erőd felszínre hozásában, és a biztonság érzeted megerősítésében. Ezt a gyakorlatot napjában akár többször is elvégezheted. Pár perc mindössze, mégis megnyugtat, lecsendesíti az elméd és egyensúlyba hoz.

Nézd meg a kapcsolódó videót!

2. GYAKORLAT

A SZAVAK EREJE

A szavaid, mondataid meghatározzák, hogyan élsz, mit csinálsz. A szavak a gondolataidból fakadnak, azokból, amelyeket nap mint nap mondogatsz magadnak. Sokszor észre sem veszed, milyen lekicsinylően, lemondóan beszélsz magadról.

Hányszor hangzik el a szádból, hogy már megint valamit elrontottál, elfelejtettél, hülyeséget csináltál? Hányszor gondolsz úgy magadra, mint aki képtelen valamit elérni, és megcsinálni, pedig már ezerszer próbálta? Nagyon fontos, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítasz a szavaidnak, hogy mennyire figyelsz arra, amit kimondasz.

Azért érdemes ezt rendszeresen figyelned, mert pontosan mutatja a benned dúló indulatokat, hangulatot, érzéseket, gondolatokat. És mivel a gondolatokból fakadnak a szavak, amikor a szavaidra figyelsz és átalakítod azokat, akkor ez visszahat a gondolataidra is, és egy idő után azt veszed majd észre, hogy megváltoztattad a magadról való gondolkodásodat. A tudati áthangolást nagyon egyszerűen meg tudod tenni a mondataid átformálásával. Erre hozok egy egyszerű példát és elmagyarázom a gyakorlatot a videóban:

Nézd meg a kapcsolódó videót!

3. GYAKORLAT

ENERGIA BUROK

Kívül maradni a történéseken, a rád ható energiáktól távol lenni odafigyelést, önreflexiót és tudatosságot igényel. Sokszor hallod, hogy távolodj a lehúzó emberektől, távozz a mérgező kapcsolatokból, kerüld a negatív befolyást.

Valószínűleg te magad is tudod ezt, mégsem olyan egyszerű megvalósítanod, amikor a családtagjaid, a barátaid, ismerőseid felől árad a lemondás, a rosszkedv feléd. Talán te magad is néha elmerülsz ebben, és bizonytalannak érzed a jövőd.

Ebben az állapotodban pedig könnyebben becsusszan hozzád is a lehúzó, az energia csökkentő. Biztosan nem mondok újat azzal, ha megemlítem azt is, hogy elképesztő médiazajban élünk. Mindenhonnan mások gondolata, mások véleménye harsog felénk. Nem tudsz úgy megnyitni egy levelet, egy honlapot, vagy akár egy levelezést, hogy ne találnád szembe magad mások termékével, mások ajánlatával. Tudom, hogy ezt az ebookot is így töltötted le, hiszen az információt el kell juttatnom valahogy hozzád. Mégis, azt gondolom, érdemes tudatosan szűrnöd, mit engedsz be a világodba. Hiszem, hogy a segítő szándék, a jóakarat mindenképpen megtalálja az útját.

Nézd meg a kapcsolódó videót!

Olyan gyakorlatot hozok most, ami kb 3 percet igényel tőled naponta, mégis nagyon nagy segítséget jelenthet abban, hogy a saját belső burkodban maradhass.

Hunyd be a szemed, és lélegezz mélyeket.

Képzelj el egy tojáshéj-szerű anyagot magad körül.
Olyan ez az anyag, amelyen te keresztül tudsz jutni, kinyúlhatsz belőle, de
befelé nem érkezhet semmi olyan, ami megbolygatja az egyensúlyodat.

Töltsd fel ezt a burkot a saját energiáddal. Azzal az aranyfénnyel, aki te
vagy.

Kezdd el tágítani ezt a burkot annyira, hogy kényelmes legyen benne a
mozgásod. Képzeletedben nyúlj ki belőle, érezd a textúráját, mozogj
benne úgy, hogy komfortos legyen.

Vidd magaddal a nap folyamán ezt a tojáshéj burkot, és tudd, hogy védve
vagy benne.

Ha napközben valaki rosszkedvűen közelít feléd, te csak mosolyogj,
tudván, hogy a burkodban semmilyen ilyen hatás nem érhet.

4. GYAKORLAT

KI VAGY TE?

Ez a gyakorlat elsőre talán egyszerűnek tűnik, mégis engedj meg magadnak több időt, napot, akár hetet, hogy mélázz rajta, és minden alkalommal újradefiniáld magad.

Figyelj oda, hogy csak és kizárólag akkor tedd ezt meg, amikor magadban már biztos vagy abban, hogy ki megy el (a te kívánt éned), és hova (a te kívánt célod). Semmi ördöngösség vagy turpisság nincs ebben. Kitartás, és napi apró lépések vezetnek el oda, ahova vágysz. 

És ha most is csak legyintesz, és éled tovább az eddigi életed, akkor 1 hónap/ 1 év / 5 év múlva is ugyanott fogsz tartani, ahol most. Lehet, több pénzed, vagy nagyobb lakásod lesz. Vajon boldogabb is leszel? Így léphetsz ki a mostani helyzetből is. Tudatosan figyelj önmagadra és arra, amit te akarsz. 

Ne hagyd, hogy a külső áramlat magába szippantson, hozd létre a sajátodat, amiben jól érzed magad, és haladj abban! Ilyen egyszerű. Kezdd el ma! A gyakorlatot elvégezheted minden nap, ekkor arra összpontosíts, hogy az előző napi énedhez képest hol tartasz ma. 

  1. Először tisztázd magadban, ki vagy most. Pl. Jóska vagyok, aki mindig mindenkinek segít. 

 

  1. Milyen embernek látod magad a mai napon? Sorolj fel olyan értékrendedet meghatározó dolgokat, mint pl: segítőkész, kedves, vagy türelmetlen, haragos stb…. 

 

  1. Most arra gondolj, ki akarsz lenni 1 év múlva december 24-én. Milyen embert akarsz látni karácsonykor, aki megajándékozta magát önmagával.

 

  1. Sorold fel, milyen ember akarsz lenni. Pl: Okosan segítőkész, tiszta szívű, türelmes, jókedélyű stb.. 

 

  1. Már látod, milyen ember akarsz lenni. Határozd meg, min fogsz változtatni, hogy olyan emberré válj 1 év múlva, amilyennek látod magad. 

 

  1. Vedd számba, mi segíthet oda eljutnod, ahova el akarsz jutni. Kezdj el egyre több olyan dolgot tenni, amivel olyan embernek látod magad, aki szeretnél lenni, és amivel oda jutsz el, ahova szeretnél menni. 

 

A változás nem csettintésre jön el. A változás úgy következik be, hogy az áramlást a szolgálatodba állítod, és mivel te minden nap teszel azért, hogy elérkezzen a kívánt állapot, ezért az áramlat is ebbe az irányba igazodik majd. Ekkor érkezik el az a szakasz, amikor már beállhatsz az áramlásba, hiszen arrafelé visz, amerre te akarsz menni.

5. GYAKORLAT

A jelenben

A megszokás rabjai vagyunk. Megszoktad, hogy dolgozol, aztán pénzt költesz, vásárolsz. Aztán újra dolgozol, újra vásárolsz, és pénzt költesz. Van valami különbség a napjaidban? Vagy unos-untalan ismételt körforgásban élsz, amiről azt is gondolhatod, hogy ez az élet rendje. Pedig mi van, ha ez koránt sincs így? Mi van, ha azzal, hogy ezt a régi körforgást ledobod, most kezdődik el igazán az életed?

Te mire emlékszel vissza a hetedből? Arra, hogy melyik nap mit vettél, vagy arra, hogy kivel beszélgettél, kivel találkoztál, mi történt a pároddal, a gyerekeiddel? Ha belegondolsz, meglátod, hogy napjaidat a jó érzések, a kapcsolódás, a szeretet, és az örömteli pillanatok teszik emlékezetessé. Nemcsak a napjaid telnek rohanással, hanem a figyelmed is hol a múltban, hol a jövőben kalandozik.

Néhol arról ábrándozol, milyen is volt akkor és ott (helyettesítsd be az éppen eszedbe jutó aktuálissal), hol meg azon agyalsz, milyen lesz majd, ha ott leszel (szintén a megfelelővel egészítsd ki.) Az igazság az, hogy egyik sem érdekes. Jó, ha vannak szép emlékeid, persze, ám ha sokat időzöl a múltban, elveszted a kapcsolatot a jelennel. A jövőről meg végképp nincs értelme álmokat szőni, hiszen ha te alakítod a jövődet, akkor annak van jelentősége megintcsak, amit most teszel.

Tehát a legfontosabb az, hogy a jelenben tartózkodj, és igyekezz kiűzni a fejedből azt a több ezer gondolatot, ami egyetlen pillanat alatt átsuhan az elméden. Egy nagyon egyszerű jelenlét gyakorlatot hozok arra, hogy teljes egészében az adott pillanatra figyel, ott és abban legyél jelen. A megoldás egyébként pofonegyszerű. Csak mondd ki hangosan azt a tevékenységet, amit éppen végzel. Részletesebben a videóban tudod megnézni:

Nézd meg a kapcsolódó videót!

6. GYAKORLAT

A HÁLA EREJE

Ahol a figyelem, ott az energia. Én most arra hívom fel a figyelmed, hogy alkalmazd ezt az egyszerű törvényszerűséget. Jelen helyzetben ez nagyon egyszerű: ha a negatív, lehúzó gondolatokra figyelsz, akkor oda helyezed az energiád, és az fogja meghatározni az érzelmeidet, gondolataidat. Ezáltal alacsonyabb szintű érzelmeket élsz meg, úgymint harag, félelem, düh, frusztráció.

Abban a pillanatban, amikor figyelmed a hála felé fordítod, óhatatlanul elkezdesz felhangolódni, és magasabb rezgésszintre kerülni, ezáltal örömet, melegséget adó érzelmeket megélni. A hála segít eljutnod az elfogadásig, a megnyugvásig, a szeretethez. Napi pár perc, és máris áthangolod magad. Gondold át, hogy miért lehetsz hálás ma.

Nézd meg a kapcsolódó videót!

7. GYAKORLAT

értékeld

Az életünk tele információkkal, benyomásokkal, új élményekkel, megoldandó helyzetekkel. Ez stresszforrást jelent, ami sem a a fizikai, sem a mentális egészségünkre nem feltétlen hat építően. Mert bár a stressznek van olyan változata, ami kifejezetten inspiráló és előrevivő, a napi rohanással és frusztrációval járó verzió más kategóriába tartozik.

Ez az egyik legnagyobb kulcs a boldogságodhoz, a kiegyensúlyozottságodhoz. Önmagad elismerése, a megelégedettségé érzésének beengedése. Pedig ha nem mástól várod az elismerést, hanem magadnak megadod, akkor magad is meglepődsz majd, milyen gyorsan átalakul az életed. 

Azt látom – és én is részese voltam ennek ugyanúgy -, hogy a legtöbbször csak átrohanunk a napjainkon. Úgy telik az idő, hogy szinte fel sem ocsúdunk, és már újra az új évet köszöntjük. Visszanézve pedig alig tudjuk összefoglalni, mit is tettünk adott évben. Mára megtanultam lecsendesíteni magam, és elégedetten, az aznap elért eredmények számbavételével álomba hajtani a fejem. Megmutatom, hogyan teheted meg ezt te is. Mindössze napi 5 percre van szükséged esténként.

  1. Állj meg egy pillanatra, és menj végig gondolatban azon, ami veled történt aznap. Pl: kitakarítottam a lakást, kimostam egy adag ruhát, megfőztem a gyerekeknek, lefordítottam 5 cikket, leszerveztem 3 tárgyalást… bármi, amit aznap tettél. 

 

  1. Gondolj úgy ezekre, hogy milyen eredményeket értél el. Pl: tisztává varázsoltam az otthonunkat, illatossá és frissé varázsoltam a ruháinkat, hogy jólessen belebújni, tápláló ételt adtam a gyerekeimnek, sikerült elérnem azt az ügyfelet, akit régóta kergettem ….stb 

 

  1. Most rögzítsd ezeket mind. Fogj egy papírt, egy füzetet, és írd le. Vagy beszéld meg valakivel, aki támogat téged. Vagy készíts videót, audiót. Én például minden este a telefonom voice memo-jába rögzítem. Isteni élmény, ahogy szinte fizikai megkönnyebbülést érzek, amint számba veszem és felmondom azokat az eredményeket, amelyeket magaménak tudhatok. 

 

  1. Ismerd el, hogy mennyi mindent megtettél ma is a jóllétedért. Kérlek, ne bagatellizáld, hogy hisz az csak vásárlás, főzés, munka, napi rutin stb… Dehogyis az! Minden, amit teszel, az valóban egy tényleges cselekedet. Ahogy erre gondolsz, és ahogy ezzel kapcsolatban érzel, az viszont rajtad múlik, és meghatározza az életedet.

Nézd meg a kapcsolódó videót!

ÖSSZEFOGLALÓ E-BOOK

Töltsd le az összefoglaló e-bookot amiben a tréning áttekintését találod egy összefoglalt PDF formátumban

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör