Karrier, vállalkozás,  Pénz, bevétel, vagyon,  Siker építés

Mit nyújt a digitális nomád létforma?

2016-ban költöztem Máltára. Az egyértelmű volt, hogy a multi-menedzser világot magam mögött hagytam. Másra vágytam: szabadságra, kötetlenségre, önazonosságra. Mára egy laptoppal a kezemben, internetkapcsolattal a hátizsákomban, és a tudással a fejemben bárhonnan tudok dolgozni. Mégsem vagyok a szó szoros értelmében vett digitális nomád, hiszen én letelepedtem Máltán – bár a világ felfedezése, a több hetes utazások továbbra is jelen vannak az életemben.

Időközben a világunk elképesztő ütemben változik. Benne, mellette, együtt vele, vagy ennek ellenére mi magunk is változunk. Sőt, azt mondom, a világunkat mi változtatjuk. Néhol tudatosan, néhol tudattalanul. Minden egyes szervezetet – család, vállalat, ország, világ – a benne élők gondolatai, habitusa, szokásai, vágyai határoznak meg. Ez tehát azt jelenti, hogy a változás bennünk már elindult, és ez az, ami mostanra a világban is jól láthatóvá vált.

Digitális nomád társadalom

Miben is nyilvánul meg ez a változás? Például abban, hogy egyre többen választjuk a szabadabb munkastílust, a digitális nomád életformát. Ez talán nem is olyan különös, hiszen a régi korokban is voltak vándorló inasok, akik járták a világot, tanultak, dolgoztak, aztán hazatértek. Ez a létforma persze jócskán különbözik a régi korokétól. A vándorbotot felváltotta a laptop, a postagalambot az okostelefon.

Abban a helyzetben, amit ez a tavasz hozott sok munkavállaló számára, sokan megtapasztalhatták ennek a létformának az előnyeit. Mára egyre többen választják az otthonról való munkavégzést, így egyre kényelmesebbé és szabadabban beoszthatóvá válik a munkában töltött idő mennyisége, helyszíne. Csökkennek a munkahelyi konfliktusok, a bejárási költség minimális, a dugók szinte eltűntek, az emberek nyugodtabbak.

Kezdeti lépések

Ezek még csak a kezdeti lépések, hiszen önmagában attól, hogy valaki otthonról dolgozik, még nem lesz digitális nomád. Az majd egy következő lépcsőfokban érkezhet el, amikor az otthoni munkavégzést felváltja „bárhonnan képes vagyok rá” érzése. Itt válik majd egyre több „telepesből” digitális nomád, ahogy egyfajta népvándorlás indul el, és emberek ezrei, tízezrei választanak egy szabadabb életet, szabadabb létformát.

[INSERT_ELEMENTOR id="11509"]

Kihívások

A digitális nomád életmódnak – ugyanúgy, mint bármely másiknak – kihívásai is vannak. Mindaddig, amíg a megszokott közegedben vagy, ebből vajmi keveset érzékelsz. Ám amint kilépsz a lakásod, városod, országod nyújtotta keretek közül, máris egy csomó dolog szakad a nyakadba. És itt leginkább mentális kihívásokra gondolok – a vízum, idegen nyelv, orvosi ellátás satöbbik  mellett.

Idegen környezetben élni, más ország kultúráját magadévá tenni, egy új közösségbe beilleszkedni nem egyszerű dolog. Pláne akkor, ha mindezt 2-3 havonta teszed, mert országról országra vándorolsz. Mindamellett, hogy fantasztikus kalandokban lesz részed, szélesíted a látókörödet, és befogadóbbá válsz más nációk, kultúrák iránt, a honvággyal, az identitásválsággal, fáradtsággal, esetleges időeltolódással is dolgod van.

Haladj lépésenként, és készülj fel egy új életformára, egy újfajta munka-világra. Elsőként találd meg az élethivatásod. Ha az megvan, akkor már mehetsz bárhova, a kihívások eltörpülnek majd az élmények, az öröm és az elégedettség mellett.

Bár az utazási lehetőségek most korlátozottak, a világunk továbbra is folyamatos változásban van. Már most is rengeteg régi szakma szűnik meg, és nagyon sok új jön létre. Egyikünk sem tudja megmondani előre, mi és hogyan alakul át. Ám ahogy változunk, úgy teremtünk újabb lehetőségeket, új világot magunknak. Légy részese, aktív teremtője ennek a változásnak, tapasztald meg, hogyan néz ki ez a gyakorlatban. Várlak Máltán,. Beszélgessünk.

[INSERT_ELEMENTOR id="11519"]
[INSERT_ELEMENTOR id="7448"]

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör