sokat dolgozol
Siker építés

Sokat dolgozol, mégsem érkeznek az elvárt eredmények

Sokat dolgozol, fáradt vagy, eleged van már az egészből, mégis bent maradsz az irodádban és túlórázol. Addig ülsz a géped előtt, amíg a szemed már feladja a szolgálatot, és minden összefolyik előtted a monitoron.

Sokszor már oda sem figyelsz, mennyire fáradt vagy, abba meg végképp nem gondolsz bele, hogy a szorgos munkád vajon miért nem hozza meg az elvárt eredményt.

Igen, tudom, hogy sokszor azt gondolod: ez nem választás kérdése. Azt tapasztalod, akár két műszakban kell dolgoznod, néha látástól vakulásig, hogy meglegyen a költségeidre a fedezet.

Talán a biztos siker egyik kulcsa a te szemedben is az extrém mennyiségű munka. Azt tanultad, azt hallottad otthon, hogy „dolgozz fiam szorgalmasan, meglesz majd az eredménye”.

Egy 2018-as felmérés szerint Magyarországon átlag 40.5 órát dolgozunk. Ez persze csak papíron ennyi, mert a túlóra, a mellékállások és a fekete munkák időtartama hiányzik a hivatalos adatokból.

Japánban már külön szót is kitaláltak a folytonos túlórázásra: ez a szó a karoshi, ami szó szerinti fordításban: „belehalni a munkába”.

Megéri?

Amikor én feltettem magamnak ezt a kérdést, azt válaszoltam rá, hogy nem, nem éri meg. Legbelül éreztem, hogy valami mást akarok, mert az élet valami másról kell hogy szóljon. Másról, mint hogy sokat dolgozol, hogy más kénye-kedve szerinti feladatokat végzel, és más vállalkozását építed.

Az élet arról szól, hogy élvezed azt. A legapróbb pillanatokkal, a legtermészetesebbnek tűnő dolgokkal együtt. Az élet a a jelen pillanatának megéléséről, a kapcsolódásról, a szeretetről, az ajándékozásról szól. Arról, hogy először magadnak adsz, utána abból adsz másoknak is.

célkitűzés példa

Mit adhatsz magadnak? Például azt, hogy olyan tevékenységet végzel, amit igazán szeretsz. Ami lelkesedéssel tölt el, inspirál és belőled fakad. Mert nagyon nem mindegy, hogy mivel telik el a napod: olyan munkával, amiben nem érzed jól magad, vagy valamivel, ami a lelkedből szól.

Mégis, mire jó, ha sokat dolgozol?

Milyen arányosságot látsz aközött, hogy sokat dolgozol és a között, hogy mekkora a jövedelmed? Itt most az igazán nagy léptékekre gondolok. Tehát vajon ha 60 órát dolgozol, akkor kétszer, háromszor annyit viszel haza, mint 40 óra munkával?

Egy felmérés szerint az emberek többsége kettő és hat órányi munkát képes intenzíven teljesíteni egyhuzamban, a kilencedik órában pedig rendszerint olyannyira elfárad, hogy az már jócskán a hatékonyság rovására megy.

Mi van, ha átgondolt, strukturált munkavégzéssel ugyanazt a jövedelmet, vagy még többet el tudsz érni? Kevesebb munkaórában, valami olyat végezve, amit élvezel. Mert amikor igazán lelkes vagy, akkor csak úgy ég a kezed alatt a munka.

Mi van abban az esetben, ha a munka szót kicseréled a hivatás szóra, és elkezdesz olyan pénzteremtő folyamatban gondolkodni, amiben örömödet leled, és időd is marad magadra, a szeretteidre?

Elhiszed, hogy abból a tevékenységből is meg tudsz élni, ami a képességeidből fakad, és a te igazi élethivatásod? Egyáltalán, tudod, mi az élethivatásod?

Töltsd le az e-book-ot, és csatlakozz a kurzushoz. Találjuk meg együtt, mi a te utad.

 

[INSERT_ELEMENTOR id="7448"]

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör