vállalkozói lét
Siker építés,  Karrier, vállalkozás

A vállalkozói lét kihívásai, amikor még alkalmazottként gondolkodsz

Felmerült benned a gondolat, hogy kilépj az alkalmazotti világból és elindulj a vállalkozói lét felé. Akár kósza ötletként  motoszkál a fejedben a gondolat, akár már régóta formálódik, és alakul a kép, ahogy üzleti ötleted segítségével a magad urává válsz, az átalakulás mindenképpen kihívást jelent az első időszakban.

A vállalkozás többről szól annál, mint hogy a saját főnököd vagy, szabadon osztod be az idődet és magad döntöd el, mivel foglalkozz. A vállalkozás – nevéből adódóan is – azt jelenti, vállal-ás. A kockázat, a felelősség, a siker felvállalása.

Alkalmazottként

Eddig meghatározott keretek között dolgoztál, mindig volt valaki, aki megmondta neked, mit csinálj, hogyan csináld, mikor csináld. Egyszóval más osztotta be az idődet, másvalaki határozta meg a feladataidat, és más vállalta a felelősséget a meghozott döntésekért. Gyakorlatilag végrehajtó üzemmódban léteztél.

Az alkalmazotti létből a vállalkozói lét felé vezető útra úgy tudsz rálépni, ha elsőként ezt a megszokott rendszert vizsgálod meg.

Nézzük, hogyan gondolkodsz.

Válaszold meg a következőket:

  • Mit gondolsz a vállalkozókról?
   • a) Csaló-gazember mindegyik, mások átveréséből vesznek luxuspalotákat.

   b) Határozott, céltudatos munkával, felépített stratégiát követve értek el sikert.

  • Mi a véleményed a gazdagságról?
   • a) Mások kizsákmányolásából, örökségből, vagy szerencsével lehet csak meggazdagodni.

   b) A szívvel-lélekkel, tudatosan végzett tevékenység eredménye a gazdagság.

  • Hogyan értékeled saját képességeidet?
   • a) Ebben is fejlődnöm kell, ahhoz sem értek eléggé, amazt is meg kell tanulnom.

   b) Képes vagyok rá, az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva megvalósítom.

  • Mekkora a saját magadba vetett hited?
   • a) Nem véletlen, hogy eddig sem vágtam bele, tele van az út akadályokkal, nehézségekkel.

   b) Feltérképezem a feladatokat, és akár szakértői segítséggel, de belevágok.

Lelkiismeretesen válaszolj, akár írd is le, amit gondolsz. Ha bárhol a) választ adtál, rögtön látod is, hol van olyan hitrendszered, hiedelmed, ami korlátozhatja a célirányos cselekvésed. Akkor válhatsz sikeressé, ha a feltett kérdések mentén elkezded megváltoztatni a hozzáállásodat. Itt az idő felülírni a probléma centrikus gondolkodásod és elsajátítani a megoldás centrikus gondolkodásmódot.

vállalkozói lét

Mivel jár a vállalkozói lét?

Félelem, bizonytalanság van benned a jövőt illetően, mivel még soha nem voltál ilyen helyzetben, nem tapasztaltad meg, mivel jár a vállalkozói lét. Látsz példát arra is, amikor valaki sikeres lett, és arra is, amikor röviddel az indulás után csődbe ment a vállalkozás. Figyeld meg mindkét működést, és vizsgáld meg, hogyan kezelik a helyzeteket, lehetőségeket, válságokat. Nézz rá a közöttük lévő hozzáállás-beli különbségekre.

Nyugodtan kérdezz meg tapasztalt vállalkozókat, hogyan telnek a munkanapjaik, milyen kihívásokkal szembesülnek a mindennapokban. Beszélgess velük, kérdezz rá motivációikra, figyeld meg az ő gyakorlatukat arra, miként működtetik a saját cégüket. Kövess be általad példaképnek tekintett sikeres vállalkozókat, olvasd el az önéletrajzaikat, és ültesd át a gyakorlataikat a saját életedbe.

Ez egy tanulási folyamat, amiben a vállalkozói lét majd minden eleme elsajátítható. Ismeret-szerzés, gyakorlás, kitartás, és elhivatottság, amikből felépül a saját erőd, és vállalkozásod. Bátran emeld át az eddig megismert kész rendszerek használható elemeit, alkosd meg a saját szabályaidat belőlük.

Ebből a videóból sokat tanulhatsz a vállalkozói lét örömeiről, kihívásairól, és a vállalkozók gondolkodásmódjáról:

Irány a vállalkozói lét!

Vállalkozóként már Te tartozol felelősséggel az idődért, Te alkotod a szabályaidat, Te osztod ki a feladatokat, Te döntesz minden céges ügyről, egyben Te vagy a végrehajtó is. Ijesztőnek hangzik? Izgalmasnak tűnik? Tapasztalataim szerint mindkettő igaz.

Éppen ezért készítettem egy 5 részes videó sorozatot, ahol abban segítelek a gondolataid átformálásával, hogyan válj alkalmazottból vállalkozóvá. Ahogy már említettem, ez egy folyamat, ahol újabb és újabb ismereteket, és magabiztosságot szerzel. Olvasni is gyakorlás útján tanultál meg, vállalkozni is így fogsz.

A vállalkozói lét másfajta kvalitásokat kíván, mint amiket megszoktál alkalmazottként, ezért folyamatosan újabb és újabb képességeket kell szerezned, valamint a szunnyadó képességeidet aktivizálnod. Másképp hogyan tudsz működtetni egy olyan komplex rendszert, ahol a könyvelő, iroda, tervezés, marketing, értékesítés, szabályalkotás, termék létrehozás – mind-mind a Te hatáskörödbe tartozik?

Törekedj arra, hogy a vállalkozásod minden része kapcsolódjon a többi résszel, mindig egyensúly legyen. Így jó eséllyel elkerülheted, hogy rémálommá váljon az alkalmazotti létformád feladása.

Vágj bele és éld meg a vállalkozói lét szabadságát, a hozzá tartozó felelősséggel együtt!

Szerző: Gürtler Szilvia, MannaCoach

[INSERT_ELEMENTOR id="7448"]

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör