Találj magadnak önazonos célt, ami motivál és elköteleződsz felé
Célkitűzés és énerősítés

Hogyan találj magadnak önazonos célt?

Önazonos célt meghatározni azért fontos, mert az a cél segít neked tartani az irányt, ahhoz mérten tudsz dönteni útközben, hogy miképp cselekedj és hogyan tervezz az időddel. Cél nélkül a tetteidet, az időrendedet, a kreativitásodat mások fogják meghatározni és legfőképp elszívni tőled.

A munka alapú társadalom a végét járja

Már robotok képesek elvégezni olyan tevékenységeket, amelyeket  – valld be magadnak nyugodtan – te magad sem szerettél. És ez nagyon jó hír. Hiszen az ember másra született, mint hogy gyártósorok mellett álljon, vagy pénztárgépek mellett üldögéljen, vagy egyéb, mechanikus tevékenységeket végezzen.

Az ember alkotásra, teremtésre, kreatív megvalósításra született. Arra, hogy kiárassza magából mindazt a tudást, amit kapott, amivel erre a világra érkezett.

Értem és látom, hogy ez elsőre ijesztőnek tűnhet. Több okból is. Elveszted a kapaszkodódat, a „biztos állásba” vetett hitedet, és elkezdesz kételkedni az értékedben. Hiszen ha nem fizetnek meg téged, ha nem kellesz már a munkahelyeden, akkor mi végre vagy itt?

Én ebben sokkal nagyobb lehetőséget látok. Elérkezett az ideje végre annak, hogy megmutasd, valóban ki vagy te, és mi van benned.

Ne ijedj meg!

Persze az elején félelmetes lehet ezzel szembenézni, Hiszen a sok önkorlátozás, önszabotázs már annyira beléd ivódott, hogy azt, a régi fajta működést hiszed igaznak. Holott legbelül érzed, hogy jóval több vagy annál, mint amit eddig csináltál.

Elfedheted az igazságot azzal, hogy elfoglalttá teszed magad. Hogy állandóan rohansz valahova, és mindig tevékenykedsz. Csináltam eleget, úgyhogy tudom, miről beszélek.

Tudom, hogy önmagunk elismerése néha félelmetesebb, mint a megszokottat követni, robotként élni egy olyan társadalomban, ahol az értelmetlen fogyasztást díjazzák, és azt szorgalmazzák, hogy egy életre eladósítsd magad olyan dolgok miatt, amelyek mindössze arra jók, hogy segítsenek elnyomni a belső késztetésed.

Ismerős?

Ha igen, akkor gondolkodj el a következő kérdéseken:

 • Miért érkeztél ide?
 • Mi a te képességed?
 • Mi a te tudásod?
 • Miben tudod igazán kibontakoztatni önmagad?
 • Kivé akarsz válni?

Új világ

Képzelj el egy olyan világot, ahol bármit megtehetsz. Ahol te alakítod ki a szabályokat, a rendszert. Ott hogyan működnél? Mit tennél?

Képzeld el, hogy egy olyan világ alakul, ahol nem nagytőkéseket termelünk ki, hanem hétköznapi milliomosokat. Ahol egymásnak adunk, és ahelyett, hogy egy-egy kiemelt cégtől vásárolnánk, szinte cserekereskedelemmel, egymással bonyolítjuk az adás-vételeket. Ahol mindaz a gazdagság és készség, ami benned van, értékes másoknak.

Hiszen tulajdonképpen most is ez történik, csak épp elcseréled a tehetségedet, a képességeidet, a kreativitásodat pénzre, és bevonulsz egy munkahelyre, ahol elvesznek tőled annyit, amennyit tudnak, aztán sokszor kifacsartan távozol.

Ezek az értékek vajon számodra miért nem elég értékesek? Miért nem kezdesz velük valamit magadnak?

Pokolba a bakancslistával!

Kezdj el úgy élni, mintha minden nap az utolsó lenne! Elképzelésem sincs, hogy ki találta ezt ki ezt a lista dolgot, mindenesetre te dönthetsz másként, és nem kell követned valaki más elképzeléseit.

Nincs szükséged bakancslistára. Helyette tegyél meg mindent az adott pillanatban, és élj tényleg szabadon, a saját korlátozó hitrendszereid nélkül. Ha úgy tartja kedved, akkor utazz, ha pihenésre vágysz, akkor pihenj, és ha több pénzt akarsz, akkor teremts magadnak.

Elég volt abból, hogy megmagyarázd magadnak, mit miért nem csinálsz, és majd akkor, ha meg majd elindulsz, ha….

Ez a bakancslista írás semmi másra nem jó, csak halogatásra. Hiszen ha megfogalmazódik benned a vágy, akkor a legegyszerűbb, ha rögtön meg is valósítod. Minek várnál vele heteket, hónapokat, éveket?

Csak hogy tudd: minden panasz, vagy kifogás, amivel akadályozod magad abban, hogy kiteljesedj, azt jelenti, hogy lebecsülöd, és leértékeled az erődet, és nem tiszteled a zsenialitásod. Ne tedd tovább! Bzz magadban, és abban, hogy értékes vagy. Vágj bele, és mutasd meg magadat a világnak.

Mire vársz? Indulj!

És most nézzük, hogyan.

Összegezd az elmúlt időszakod!

Először is: összegezz!

Nézd meg, mi volt az az előző időszakban, amit tovább akarsz vinni a következő időszakra is.

Tedd fel magadnak a kérdést: biztosan ezt akarom? Biztos vagyok abban, hogy ezt választom?

Ami nagyon fontos: értékeld, ismerd el azt, amit megteremtettél, amit elértél. Szánj erre időt, mert ez a legfontosabb. Amikor ezt végig gondolod, akkor fogalmazódik meg benned leginkább, hogy mi az, amit igazán szeretsz, aminek szívedből örülsz.

Ha segít, fogj egy papírlapot, és oszd ketté. Írd fel rá, hogy mi az, amit bizonyosan tovább viszel, és mi az, amit biztosan magad mögött hagysz.

Ezzel máris egy lépéssel közelebb kerültél önmagadhoz.

Adj hálát mindazért, amit megvalósítottál, és azért, amiben növekedtél, változtattál az életedben.

Aztán következik az, hogy elindulsz megkeresni azt az önazonos célt, ami a szívedből fakad, és amiért nagy tettekre, és elkötelezett lépésekre vagy képes.

Találj rá önmagadra!

Ahhoz, hogy önazonos célt határozz meg, elsősorban magaddal jó tisztában lenned.

Ehhez hoztam néhány kérdést, ami segít meglátni az érzelmeidet, és az érzelmeidből fakadó kétségeidet, vágyaidat.

Azt már összeszedted, hogy miért voltál hálás az elmúlt évben.

 • Most nézd meg, hogy mikor voltál szomorú.
 • Mikor és mitől lettél dühös?
 • Kimutattad-e az érzelmeidet, vagy még szokás szerint elkendőzted azokat?
 • Volt valami olyan szükségleted, amire nem figyeltél oda?
 • Voltak körülötted olyan emberek, akikre többet szerettél volna figyelni?
 • Mi az, amit megtanultál magadról az elmúlt időszakban?
 • Melyek azok a kérdések, amelyek igazán foglalkoztatnak?
 • És végül: mit tehetsz magadért, hogy elégedett legyél?

Innen léphetsz tovább, és tekinthetsz egy kicsit mélyebbre önmagadban, és határozhatod meg azt az önazonos célt, ami motivál.

Ehhez az önvizsgálathoz adok neked még több kérdést az ingyenesen letölthető Félév összegzőben, és az Évuáró naplóban.

félév összegző

Alkoss önazonos célt

Ehhez elsőként, határozd meg, hogy mik a legfontosabb alapértékeid az életben. Mi fontos számodra?

Néhány példa:

 • Egészség
 • Biztonság
 • Család
 • Párkapcsolat
 • Gyerekek
 • Munka
 • Kikapcsolódás
 • Anyagi függetlenség
 • Egyebek…..

Válassz egyetlen tételt a listáról.

Gondold át, hogy mit akarsz. Nézd meg, hogy ha azt a célt megvalósítod, akkor az képviseli-e azt az egyetlen dolgot, ami számodra a legfontosabb alapérték?

Tedd fel magadnak a kérdést: ha megveszem az új lakást, akkor ….

Bizonytalanságból kreativitás

Használd a bizonytalanságot, a változó világot kreativitásod forrásaként. Tapasztald meg, és ismerd el magad azért, hogy mennyi mindent képes vagy adaptálni, és a változások, bizonytalanságok dacára / vagy éppen azok segítségével növekedni és kreatív megoldásokat találni.

A kényelemben, a biztonságosnak vélt helyzetekben alig változol, és nincs alkalmad kipróbálni magad.

Azokban az időszakokban, amikor valami megbolydul az életedben, vagy a világban, akkor látsz rá arra, hogy milyen kreatív vagy, és mennyi mindent megoldasz. Új és új helyzetek, amelyeket – ahelyett, hogy szidnál, vagy a régihez ragaszkodnál – arra tudsz használni, hogy belenőjél abba a nagyságba,  amit eddig önmagad elől is elrejtettél. Tagadtad, nem merted használni, féltél az erődtől és a többi.

Most itt a lehetőség, az alkalom arra, hogy megmutasd, mi mindenre vagy képes.

Soha ne feledd el, milyen erős és mekkora tudással bíró szellemi lény vagy. És bízz abban, hogy minden érted történik, és a turbulens időszakok a fejlődésedet szolgálják. Csak transzformáld a félelemet hitté, és figyeld a fejlődésed,a  növekedésed. Bízz és higgyél magadban. Zseniális, tökéletes, és csodálatos vagy!

Növeszd bele magad a célodba!

Az a cél, ami megfogalmazódott benned, az már egy létező valóság, amit a belső szemeiddel látsz, és bizonyos érzékszerveiddel érzékelsz.

A feladatod – ahelyett, hogy lépésről lépésre megtervezed, mit fogsz csinálni, és hogyan fogsz eljutni a célodig – beletágulnod, belenőnöd ebbe a célba.

Mivel már látod magad előtt, ezért képes vagy rá, hogy megvalósítsd, ahhoz „mindössze” fejlődnöd, változnod kell. Tágítanod a mostani valóságodat, hogy annak részese lehessen az új elképzelésed.

Gondolj bele, amikor például az volt a célod, hogy kitűnő legyél az iskolában, vagy felvegyenek az egyetemre, vagy elnyerj egy megbízást, akkor ahhoz mindig valamivel többet tettél, mint annak előtte.

Ugyanígy működik ez most is, csak éppen sokszor tanulás helyett / vagy inkább mellett az önmagadra figyelés, önmagad megtanulása a kulcs.

Oszd meg másokkal is!

Amint megtaláltad az önazonos célt, írd le. Csócsáld, emésztgesd, nézegesd meg minden oldalról. Amikor teljesen biztos vagy benne, akkor köteleződj el felé. Ezzel már 25 %-ban garantálod is azt, hogy eléred.

Ha el is mondod mindezt a környezetedben, megosztod társaddal, barátoddal, kollégáddal, mentoroddal, akkor az egy újabb lépés az elköteleződésed megerősítésében és a célod elérésében. (65%)

Az pedig már maga a csúcs, ha haladsz végig az úton a mentoroddal, vagy bármely számonkérő partnereddel és időről időre megosztod vele/velük az eredményeidet.

Céltervező füzet

Ha az önazonos célt megtalálva úgy gondolod, itt az ideje pontosabb terveket szőnöd, akkor arra a Céltervező füzetet ajánlom. Tarts velünk a Bőséges Manna fb csoportban is, ahol hétről hétre videós támogatást hozok nemcsak céltervezés, hanem bevétel növelés, és vállalkozás indítás témájában is.

Gürtler Szilvia

céltervező folyamat

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör