Célkitűzés és énerősítés

7 gyakorlati lépés, hogyan állj ki magadért

Ma arra jutottam, nincs tovább, ki kell nyilvánítanom az akaratomat. Egy ideje motoszkál bennem a gondolat, amit még nem váltottam cselekvéssé, de csak mostanra tudatosult, hogy eddig nem mertem szembenézni a legnagyobb félelmeimmel.

Ezt a beszélgetést azzal kell megejtenem, aki a legfontosabb számomra. Mi van, ha elmondom, amit igazán akarok, és ő nemet mond? Mi van, ha teljesen mást akar? Mi van, ha ezzel elveszítek valamit a kapcsolatban? Mi van, ha ezzel teljesen elveszítem Őt?

Az elodázás oka mindig valaminek az elvesztésétől való félelem.

Számtalanszor beszélgetek veletek ehhez hasonló szituációkról. Ezt a beszélgetést néha a főnököddel, néha a szerelmeddel, időnként a gyerekeddel, vagy a barátnőddel ejted meg.

Adott tehát a feladat: leülni, és szemtől szembe elmondani egy számodra fontos személynek, amit érzel, amit szeretnél, és közösen dönteni a hogyan továbbról. A mai nap mottója tehát: Állj ki magadért!

Hogyan jutsz el idáig?

Egy nagyon egyszerű példamondaton keresztül bemutatom a lépéseket.

Példa: párod minden vitában megemlíti: „az érzelmeid vezérelnek, ezt nem fogadom el, indokold meg racionálisan.”

  1. Azonosítsd be, mi az, ami zavar.

Elkezdesz gondolkodni, hogyan is tudnád állításaidat érvekkel alátámasztani. Persze, egy darab nem jut eszedbe, vagy ha van is néhány gyengécske érved, párod azonnal lesöpri őket. Megjelenik benned a rossz érzés, amiért valóban az érzelmeid irányítanak.

  1. Nézz szembe a tényekkel.

Megtudtad, hogy érzelem-vezérelt vagy. Na és? Így egészítitek ki egymást: párod racionálisan gondolkodó, Te pedig érzelmileg megközelítő vagy. Tudatosítsd magadban, hogy ez a Te egyik tulajdonságod.

  1. Vizsgáld meg, mit szeretnél.

Most, hogy ez már világossá vált számodra, nézd meg, mit lehet tenni. Tényleg át akarsz állni a racionális gondolkodású üzemmódra? Képes vagy valaha is kizárni az érzelmeidet? Nyilván nem. Nem is kell. Akkor mit szeretnél? Azt, hogy a másik elfogadja ezt a tulajdonságodat, és ezzel együtt szeressen.

  1. Nézz szembe magaddal.

Ez valóban kihívásokkal teli rész. Előjön az összes érved, ellenérved, neveltetésed, társadalmi elvárások…..meg még ki tudja mi minden. Elkezded magyarázni magadnak, hogy de hát apukád is így csinálta, a főnököd is ezt várja, a szomszéd is rád szólt, hogy ne legyél már ilyen érzelgős, és a barátnőid is kinevetnek, amiért az összes romantikus filmen végig bőgsz. Megjelenik a kétely: „Akkor lehet, hogy emiatt nem szeretnek, ezért el kell fojtanom magamban?” Eszedbe ne jusson! Ez a tulajdonság benned van, ezzel együtt létezel.

  1. Pozicionáld be magad.

Itt jön az, amikor le kell vetned a konvencióidat, és elhinned magadról, hogy szerethető vagy minden tulajdonságoddal együtt. Amikor elismered magadnak, hogy értékes ember vagy. Amikor nemcsak kifelé hangoztatod, hogy fogadjanak el ilyennek, hanem ténylegesen elkezdesz érvényt szerezni ennek. Elgondolkozol azon, vajon miért engeded, hogy a másik ne azon az értéken kezeljen, ahol Te szeretnéd.

  1. Gyűjtsd az erőt és a bátorságot.

Jönnek a kételyek, félelmek: „Ha kimondom, mit fog csinálni? Megint legyint egyet, és folytatja ugyanúgy, ahogy eddig? Vagy faképnél hagy?” Kezdj el tervezgetni. Gondold át, milyen szavakat használsz, milyen körülményeket teremtesz a beszélgetéshez, és milyen végkimenetelt szeretnél elérni. Erősítsd meg magad, hogy könnyedén lesöpörhesd az ellenérveit.

  1. Nyilvánítsd ki az akaratod, érvelj.

Eljött a pillanat, itt az ideje leülni egy beszélgetésre. Higgadtan, kedvesen mondd el a párodnak, mit szeretnél. Pl: „Szeretném, ha elfogadnád, hogy én az érzelmeim által működöm. Ez segít engem abban, hogy elfogadó és támogató legyek veled. Én szeretem ezt magamban, és fontos számomra, hogy Te ezzel együtt fogadj el.”

Mi az eredmény?

Felvállalod azt, aki vagy, és az oroszlán bátorságával nézel szembe a másik féllel. Néha elfogadja, amit kérsz. Néha visszautasítást kapsz. Néha elsodródik mellőled. Néha megerősödik a kapcsolatotok. Néha úgy érzed, a világ dőlt össze benned. Néha madarat lehet veled fogatni a boldogságtól.

Mindig van tovább. Az nem mindegy, milyen minőségben. Az nem mindegy, hogy érzed magad a kapcsolatban. Méltó, megbecsült partnernek, vagy időtlen időkig várakozol az elfogadásra?

Esete és partnere válogatja, mennyi ideig tart a folyamat. Van, amikor 10 perc, van, amikor 2 óra, van, hogy hetek, és van olyan is, amikor évek alatt jutsz el az utolsó pontig.

Miért állj ki magadért?

Te vagy az egyetlen, aki hatékonyan, folyamatosan képviselni tudja az érdekeidet. Úgy kerülsz harmóniába, ha előbb megtanulod egyértelműen, céltudatosan kommunikálni az elképzeléseidet, érvényesíteni önmagad.

Mindaddig, amíg megsértődsz, megbántódsz, összeveszel, kiabálsz, elrohansz, csapkodsz, törsz-zúzol, rombolod szét a kapcsolataidat, nem figyelsz eléggé magadra. Nem veszel tudomást arról, mi a jó neked.

Amikor nem állsz ki magadért, ugyanúgy rombolsz, csak éppen befelé. Már nem a másikat bántod, nem őt bünteted a dühöddel, hanem saját magadat kínzod.

Csak Te tudod, mi a jó neked. Szeresd magad annyira, hogy mindent megteszel a jólétedért, ami rajtad múlik, akkor is, ha mások számára érthetetlennek tűnő döntéseket hozol. Ezekből a helyzetekből épülsz, fejlődsz.

Minden felvállalással egyre közelebb kerülsz önmagadhoz, ezzel együtt a társadhoz.

Ha úgy érzed, kell egy jó barát, aki fogja a kezed és támogat, keress meg.

Ha pedig van kedved megismerkedni Máltával, és kicsit mélyebben önmagaddal is, akkor válassz egy hetet, amit velem töltesz ezen a csodás szigeten, és gyere inspirációs utazás programomra

Legújabb bejegyzéseimről a Facebook oldalamon is értesülhetsz.

[INSERT_ELEMENTOR id="7448"]

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör