Célkitűzés és énerősítés,  Siker építés

Tanulunk, megértünk, felismerünk, tanítunk

Hogyan tanulunk? Az iskolában matekórán csak néztem bambán a táblára, és mechanikusan másoltam a felírtakat. Azután hazaértem, leültem, néztem újra, elolvastam ismét, majd sóhajtozva nekikezdtem a házi feladatnak. Kínlódtam, próbálkoztam, számoltam, semmi. Mígnem az egyik példánál egyszercsak kattant valami. Megláttam az összefüggéseket,  megértettem a folyamatot. Heuréka! Ez ilyen egyszerű? Hogy a bánatba nem ment ez eddig a fejembe? Hisz ez a világon a legegyértelműbb. Attól a pillanattól fogva elkezdtem gyakorolni, mindaddig, míg már kisujjból megcsináltam minden ilyen típusú feladatot.

Vagy amikor többször elolvastam ugyanazt a könyvet. Attól függően, hogy éppen milyen életszakaszomban tartottam, egészen mást mondott. Mást kamaszként – amikor még rácsodálkoztam a világra; mást fiatal felnőttként – amikor már tudatosan nézelődtem; egészen mást szülőként – amikor felelősen gondolkodtam; vagy nagyszülőként – amikorra már világlátottnak tekintem magam.

Felnőttként

Felnőttléted ugyanolyan jól  beazonosítható szakaszokból áll, mint gyermekkorod. Ahogy gyermekként megtanultál ülni, állni, beszélni, majd óvodába, iskolába mentél, aztán felsőbb iskolába indultál tovább, vagy munkába álltál, ugyanúgy felnőttkorodnak is megvannak a könnyen beazonosítható pontjai. Házasság, gyermek, karrier, család, ház, autó, diploma, középkor, gyerekek kirepülése, szakadás, válság, nyugdíj stb.

Mindannyiunknak megvan az egyéni életútja, persze, egyikünk előbb szül, aztán megy iskolába, másikunk a karrierjére koncentrál, később vállal családot – de az emberek többsége azonos helyzeteken megy keresztül. Így van az, hogy ismerős életszakaszaink miatt tudunk egymáshoz megértéssel szólni.

Az élet iskolája

Megállás nélkül, szüntelenül tanulunk, környezetünkről, az emberekről, önmagunkról, a világról. Minden felismerés után újabb felfedezésre váró terület vár ránk, és ez így megy végestelen-végig.

Amikor magadról tanulsz, pontosan ugyanolyan módon működik a folyamat, mint amikor egy vizsgára készülsz fel. Ugyanúgy el kell olvasnod rengeteg irományt, utána kel nézned csomó információnak, fel kell kutatnod a létező irányzatokat, megkeresned a lehetséges alternatívákat,  kiválasztanod a számodra éppen aktuálisan megfelelő tanítót.

Elolvasol minden kapcsolódó cikket, meghallgatod barátaid gondolatait. Beszélgetsz, kutatsz, elfogadsz, elvetsz elveket, módszereket. Lassan már a könyöködön jön ki a sok ismétlődő mondat. Majd eljön a pillanat, amikor a sok apró kis mozaik, amiket begyűjtögettél, egységes egésszé formálódik benned. A pillanat, amikor megérted, hogy jé, ezt ezért mondta, azt azért csinálta, ezt ezért javasolta stb…. Amikor rácsapsz a fejedre, és azt mondod: ó, hát ez milyen egyszerű!

Ebben a megismerési folyamatban türelemmel jutsz előre. Néha úgy érzed, még mindig ugyanott toporogsz, amiről pedig már azt hitted, hogy te mindezt tudod, te már alkalmazod, és annyiszor hallottad, annyiszor olvastad, hogy ez neked már kéne, hogy működjön.  Aztán jön egy helyzet, és ismét a régi sémák szerint reagálsz.

Fogadd el bátran, hogy pontosan ott tartasz, ami történik veled. Minden élethelyzet arra hívja fel a figyelmed, amivel még feladatod van, ezáltal folyamatosan kénytelen vagy fejlődni. Haladni, tanulni pedig úgy tudsz, ha használod mindazt, amit megtanultál. (Baló Andi írása gyönyörűen megmutatja, mi történt vele, amikor integrálás helyett csak habzsolta a tudást. Milyen következményekkel járt vágyainak, gondolatainak elfojtása.)

Tudásod átadása

Eleinte még mások gondolataiból építkezel, majd ahogy inspirálódsz, kialakítod saját rendedet. Egy idő után egyre jobban érted magad, a világ működését, és egyre több ismerős szituációval találkozol.

Eljön az a pillanat, amikor tudásod elkezded továbbadni azoknak, akikkel addig beszélgettél, de még nem találták meg a saját világképüket. Elmondod a Te meglátásaidat, formálni igyekszel, és segíteni szeretnéd az ő megértésüket. Közben segítőidtől is tanulsz, és lépdelsz a saját utadon tovább.

Éppúgy, ahogy Te a saját tapasztalásaidon mentél keresztül, és a saját felismeréseidhez jutottál el, ugyanúgy  az út mindenkinek a sajátja. Mindannyian saját öntisztulásunkon megyünk keresztül.

Ez a csodás körforgás viszi előre életünket, fejlődésünket, gazdagítva magunkat, környezetünket, világunkat.

Ha pedig van kedved megismerkedni Máltával, és kicsit mélyebben önmagaddal is, akkor válassz egy hetet, amit velem töltesz ezen a csodás szigeten, és gyere inspirációs utazás programomra

Legújabb bejegyzéseimről a Facebook oldalamon is értesülhetsz.

[INSERT_ELEMENTOR id="7448"]

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör