Karrier, vállalkozás,  Célkitűzés és énerősítés,  Siker építés

Útmutató a sikerhez: az élethivatás beteljesítése

Hogyan juss el a sikerhez az élethivatás beteljesítése által?

Talán te is keresgélsz, és igyekszel megfejteni, mi végre vagy itt a Földön, és mi az az élethivatás, amelyet beteljesítve megmutatkozhatsz a világban, átadhatod a tudásodat, és értéket teremthetsz mások számára.

Ha olyan helyen vagy, ahol a munka már leginkább teher, és kínlódás, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy a megfelelő helyen vagy-e. Ami korántsem jelenti azt, hogy ne a megfelelő tevékenységet végeznéd. Könnyen lehet, hogy más formában, másképpen foglalkozva azzal, amit csinálsz, végre kibontakozhatsz.

Mert képzeld csak el, hogy úgy ébredsz reggel, hogy a munka teher helyett szenvedélyt jelent. Képzeld magad elé, amint kipattansz az ágyból, és örömmel veted magad bele a napi teendőidbe, mert olyan életet élsz, amelyben a munkád örömet okoz, és minden nap energiával tölt fel.

Igen, lehetséges mindez, és megmutatom, hogyan érheted ezt el, és miért olyan fontos az élethivatás beteljesítése a siker eléréséhez.

A munka szólhat többről, mint hogy csakis munka legyen

Az élethivatás az a tevékenység, amiben kibontakozhatsz, amit szívből szeretsz végezni. Ez adja a szenvedélyt, a tüzet, miközben boldoggá is tesz.
Amikor az életed középpontjában a szenvedélyes tevékenységek állnak, a stressz és a lelki terhek szintje jelentősen lecsökken. Az ilyen tevékenységek közben a szervezted termeli a boldogságért és elégedettségért felelős endorfinokat. Ez a folyamat segíthet az érzelmi és mentális jóllét javításában, ami hozzájárul a sikerhez.

Az igazi siker pedig az, amikor a képességeid szerint, a vágyaid mentén, könnyedén, örömben éled az életed. Ez leginkább az élethivatás beteljesítése által valósul meg.

1. Az Élethivatás lélektana

Az élethivatásunk felé vezet mindaz, amit nem kényszeresen, hanem örömmel végzünk. Az ilyen tevékenységek során a stressz szinted lecsökken, mivel teljesen felolvadsz a cselekvésben. Ezáltal az egészséged is javul, boldogabb és energikusabb leszel.

Ezt megtapasztalhattad Te is, amikor új munkahelyre kerültél, vagy új feladatot kaptál. Lelkesen, örömmel végezted talán, ám idővel elvesztetted az érdeklődésedet. Elképzelhető, hogy rutinossá vált minden, vagy épp a kollégák, főnökök oltották ki benned a szenvedélyt. Elkezdtél körülnézni vagy más munkahely, vagy más tevékenység után.

Azt is hihetted, hogy ez a munka mégsem neked való, holott könnyen lehet, hogy a körülmények, a környezet volt nem méltó. Ám a hitedet elvesztetted, és megkérdőjelezted mindazt, amiről eddig meg voltál győződve. Talán még abban is elbizonytalanodtál, hogy mire vagy képes.

Ekkor kezded el felfedezni magad, kutatsz az után, hogy ki vagy, és mi dolgod itt. Az önismeret nagy segítségedre van abban, hogy tovább haladj az élethivatásod beazonosítása felé.

Amikor elkezdtem dolgozni, én is imádtam a munkám. Szerettem gépelni, és élveztem, hogy kimagasló teljesítményt nyújtottam benne. Aztán amikor a bankba kerültem, ott is örömmel és lelkesedéssel végeztem a feladataim. A lelkesedésem később sem a munka iránt csappant, hanem főként a közeg és a vezetés módja iránt.

Mit sem tudtam még magamról, és néhol vakon követtem mások javaslatait, néhol a magam feje után mentem. Mind-mind tanulópálya volt azon az úton, hogy felfedezzem magam és az élethivatásom.

2. A motiváció forrása

Az élethivatás megélése a motiváció forrása. Ha szenvedélyesen dolgozol valamin, akkor nincs szükség ösztökélésre a cselekvéshez. Az önmotiváció az, amely hajt a kitartásra, a fejlődésre és a sikerek elérésére. ez tesz képessé arra, hogy kitarts a nehézségek közepette is. Amikor az élethivatásodnak élsz, képes vagy megugrani az akadályokat és megtalálni a megoldásokat, mert a kreativitásod felerősödik a flow élményben.

Az élethivatással való foglalkozás során gyakran elveszted az időérzéked is, mert annyira mélyen elmélyülsz a tevékenységben, hogy a külvilág teljesen elhalványul. Ez az „áramlás” vagy „flow” állapota, amely segít a kreativitásod maximális kiaknázásában. Az áramlásban dolgozva a munka sokkal hatékonyabb is lesz.

Kezdtem megtapasztalni, hogy bármi, amivel foglalkozom, elhozhatja számomra ezt az élményt. Hiszen jellemzően úgyis olyan tevékenységeket végeztem, amik érdekeltek, vonzottak. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy akkor végül melyik is az én élethivatásom, hiszen dolgoztam üzletfejlesztésben, menedzsmentben, értékesítésben…

Idővel rájöttem, hogy az élethivatás nem pusztán karrierút, hanem életfilozófia, amely mentén bármiben megtalálom az örömömet. Mert ha összefűzöm a szálakat, akkor meglátom, hogy minden belőlem fakadt és minden hozzám vezetett.

3. A Siker természetes következmény

Amikor az élethivatásodnak élsz, akkor a siker is érkezik. Mivel az elkötelezettség és az erő ráfordítás könnyedén jön, azáltal az eredmények is megmutatkoznak. Az emberek észreveszik az elkötelezettségedet és szenvedélyedet, és szívesen működnek együtt veled, vagy keresik fel a szolgáltatásaidat.

Az élethivatás megélése azt is jelenti, hogy a munka nem csak a jövedelem, hanem az öröm és a teljesség forrása is. Az örömmel végzett munka hozzájárul ahhoz, hogy elégedett és boldog legyél, és ez az elégedettség további sikerre ösztönözhet.

Akkor kezdtem észrevenni és megélni én is a sikereimet, amikor elfogadtam, hogy amivel foglalkozom, az az élethivatásom. Nem is lehetett másképp, hiszen afelé haladtam, amihez vonzódtam. Csak amíg keresgélésben voltam, addig nem láttam ezt meg, és félresöpörtem azt, amivel éppen foglalkoztam. Hajszoltam, kergettem a célt, amely végig ott volt bennem, előttem.

Nézd meg a videóban, hogyan nem veszed észre, miben vagy jó.

4. A Siker értelme és a boldogság

Az élethivatás beteljesítése az élet értelmét és boldogságát is hozza magával. Amikor azt teszed, amit szeretsz, akkor az életed tartalmassá válik. Az igazi siker tehát nem csak a külső eredményekben, hanem a belső elégedettségben is rejlik.

Az élethivatás a kulcs az igazi sikerhez, ám jó, ha tudod, hogy ez egy folyamat. Előfordulhat, hogy időbe telik megtalálni azt, ami a te önkifejeződésed, mégis az út minden pillanata értékes tanításokkal szolgál számodra. Amikor megtalálod és követed az élethivatásodat, az életed lángja mindenki számára láthatóan ragyog majd. Engedd, hogy az élet ne csak megélhetési forrás, hanem örömforrás is legyen.

Azóta, amióta összekapcsoltam a tevékenységeimet, és beintegráltam azokat a szakmákat és tudás morzsákat, amelyeket felszedegettem utam során, úgy érzem, teljes életet élek. Jól érzem magam benne, és izgatottan, lelkesen ébredek. Már kora hajnalban nekilátok, és végzem a „munkám”, ami már korántsem munka. Sokkal inkább élethivatás, és mint ilyen, öröm és siker forrás is az életemben.

A siker útja: az élethivatás beteljesítése

Hozok 10 olyan kérdést, amely segíthet abban, hogy felismerd, merre visz az utad az élethivatásod megtalálásában.

  1. Mi az a tevékenység, amelyet szenvedélyesen végzel?
  2. Mi az, ami felvillanyoz?
  3. Mi az a tevékenység, amely közben úgy érzed, hogy igazán élsz?
  4. Honnan érzed, hogy mi lelkesít?
  5. Mi tölt el elégedettséggel?
  6. Kikkel vagy mikkel kívánsz foglalkozni napközben?
  7. Mik a legfontosabb értékek a számodra?
  8. Milyen tudásod és milyen képességeid vannak, amiket fel tudsz használni mások javára?
  9. Hogyan szeretnéd használni a képességeidet és a tudásodat arra, hogy a világot szolgáld velük?
  10. Mit szeretnél hátrahagyni magad után?

A kérdéseket megválaszolva közelebb kerülsz majd az élethivatásodhoz és ezáltal önmagadhoz. Hogy milyen szokásokkal jutsz közelebb az élethivatás beteljesítése felé, arról az 5 kulcs szokás cikkemben olvashatsz még.

Örömteli felismeréseket és megéléseket kívánok ezen az úton. Mert amit ezzel kapcsolatban még mondhatok: élni így érdemes.

Töltsd le a Találj rá az élethivatásodra ingyenes e-book-ot, amely tovább segítséget nyújt neked az eligazodásban.

Szerző: Gürtler Szilvia

az élethivatás beteljesítése vezet el a sikerhez

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör