élethivatásod beteljesítéséhez
Siker építés

5 kulcs-szokás az élethivatásod beteljesítéséhez

Sokszor kétségbeesetten keresed az élethivatásod beteljesítéséhez szükséges elemeket. Az érdekes ebben az, hogy bármennyire is közel vagy az élethivatásod megéléséhez, mégsem veszed észre, mert annyira nagyon keresed azt. Mint a fától az erdőt esete: olyannyira az orrod előtt van, hogy meg sem látod. Ezért hozok néhány praktikus gyakorlatot, amelyekkel közelebb kerülhetsz a válaszaidhoz.

1. Figyelj a reggeli gondolataidra

Ha fáradtan, rosszkedvűen összetörten, nyűgösen ébredsz, és az az első teendőd, hogy az e-mailjeidet, egyéb üzeneteidet és a social media felületeket böngészed, akkor próbáld ki, hogy pár reggeli rutinodon változtatsz. Különleges, mosolygós reggeleket tudsz varázsolni magadnak, ha néhány dolgot másképpen csinálsz. Próbáld ki:

 • Természetesen ébredj, felejtsd el az órát, csörgést stb.
 • Adj magadnak legalább fél órát az ébredezésre.
 • Csukott szemmel még időzz az álmodban, maradj abban a hangulatban.
 • Foglald össze egy mondatban az álom üzenetét. 
 • Fogalmazd meg magadnak azt az egy dolgot, amire koncentrálsz aznap. (Figyelem! Ez nem egyenlő azzal, hogy számba veszed a napi teendőidet, feladataidat. Épp ellenkezőleg: azt határozd meg, hogy mi az az egyetlen dolog aznapra, amit mindenképpen meg akarsz valósítani.)

2. Hangold át magad

Ha eddig utálkozva, kényszerből néztél a tükörbe, és gyors mosdással, a tükrök lehető leggyakoribb kikerülésével végezted teendőidet a fürdőszobában, hálószobában, akkor itt az ideje változtatnod ezen. Merthogy ez pontosan ugyanolyan szokás, mint sok más az életedben, és ha rendszeresen ugyanúgy cselekszel, akkor éppen ugyanazok az eredmények fognak a cselekvéseid által megszületni. Ha jól sejtem, más kimenetelt szeretnél végre, ezért kezdd azzal, hogy áthangolod a magadról és az életedről alkotott gondolataidat.

 • Nyisd ki a szemed, és mosolyogva nézz a tükörbe.
 • Mondd ki magadban, vagy akár hangosan, hogy milyen szép a …. (itt helyettesítsd be azt, amit szépnek látsz magadon.) Igen, legalább egy dolgot biztosan el tudsz ismerni.
 • Szedd össze gondolatban, hogy mivel teheted széppé a napodat.

3. Tudatosíts és indulj el az élethivatásod felé

Sokszor távol a jelen pillanattól, szokások rabjaként, robotpilóta üzemmódban éljük a napjainkat. Ha megkérdezem tőled, mit csináltál egy órával, 1 nappal ezelőtt, alig tudod felidézni – ha egyáltalán. Értem én, hogy fontos rohanni, meg sok a teendő, na de végül is minek a nagy rohanás, ha közben oda sem figyelünk, és azt sem tudjuk, mit csinálunk – pláne azt, hogy miért.

 • Figyelj oda arra napközben, hogy mit teszel.
 • Legalább óránként, 8-10 alkalommal egy nap mondd ki (magadban) hangosan, hogy éppen mivel foglalkozol (pl. telefonokra válaszolok, aktákat tologatok, vezetek, értekezleten ülök stb..). A lényeg, hogy mondd ki, ezáltal tudatosítsd, mivel töltöd az időd.
 • Írd le azokat az érzelmeidet, amelyek a napi tevékenységeidhez kapcsolódnak.
 • Írd le most azt, hogy mivel akarod tölteni az időd.
 • Kapcsold a tevékenységek mellé azt is, hogy milyen érzelmeket kívánsz általuk megélni.

4. Tölts időt azzal, amivel szeretsz foglalkozni

Érdemesnek tartod magad a boldogságra? Teljes szívedből, lelkedből fakadóan? Hiszed-e, hogy kemény munka és szenvedés nélkül is élhetsz ezen a földön? És ha most rávágod, hogy igen, akkor vajon miért nem úgy élsz? Mi tart vissza attól, hogy megéld önmagad? Értem én, hogy a szülők, a gyerekkorod, a felelősség, a megélhetés … és vég nélküli indokok sorát tudhatod magad mögött. Most engedd el egy picit a múltat, a bánatot, a keserűséget, a problémákat, és koncentrálj arra, amit igazán szeretnél, amiben felhőtlenül jól érzed magad.

 • Mivel szeretnél foglalkozni?
 • Mi tölt el örömmel, miben érzed magad feldobottnak?
 • Szervezd úgy a programjaidat, hogy minden napodba legalább fél-egy óra erejéig beleférjen az a tevékenység, amiben örömödet leled.
 • Köszönd meg ezt az időt, amit erre teremtettél, és ismerd el, hogy milyen jól érzed magad ebben.

5. Fókuszálj

Ha boldog akarsz lenni, és az élethivatásodnak élni, akkor egyetlen dolgod van: olyan tevékenységeket végezni, és olyan környezetben lenni, ahol boldognak érzed magad. Mégis, legtöbbször mivel töltjük az időnket? Vég nélküli panaszkodással, a negatív események felnagyításával. Figyeld csak meg, amikor barátnőkkel, ismerősökkel beszélsz: mennyi ideig mesélsz felemelő, örömteli dolgokról, és mennyit arról, hogy miben kéne változtatnod, milyen attrocitások értek, és mivel bántottak meg. A külvilág eseményeit már meg sem említem, pedig nézd csak meg, hányszor téma az, hogy éppen milyen negatív(nak gondolt) esemény befolyásolja az életedet.

 • Figyeld meg alaposan, hogy mit mesélsz magadról, milyen témákat hozol fel társaságban, vagy épp mit kezdeményezel te magad.
 • Fordítsd el a figyelmed a lehúzó gondolatokról, és helyette figyelj az öröm-forrásaidra.
 • Foglalkozz azzal, amivel boldog vagy.

És hogy jön mindez az élethivatásod beteljesítéséhez? Meg fogsz lepődni, milyen szervesen kapcsolódik. Sőt, attól még jobban meglepődhetsz, ha azt mondom, hogy könnyen lehetséges, hogy te már az élethivatásod betöltésének útján menetelsz, csak annyira elfoglaltad az elméd minden mással, hogy fel sem ismerted ezt.

A cikkben szereplő egyszerű gyakorlatok elvégzésével talán te magad is megláttad ezt, vagy épp közelebb kerültél ahhoz a felismeréshez, ami elvezet az élethivatásod örömteli megélése felé. Minden egyes aprónak tűnő változtatás, amit leírtam, egész világokat képes benned elmozdítani, és megláttatni veled azokat az igazán fontos dolgokat, amelyekért itt vagy. A keresgélés, kutatás helyett kezdj el magadra figyelni, és az életedet a maga teljességében kezelni.

Ehhez még nagyon sok támpontot, videót, és kurzus-gyakorlatot adok neked a MannaClub közösségében. Sok szeretettel hívlak téged is tagjaink közé, hogy örömmel, önmagadat egyre részletesebben és mélyebben megismerve, könnyedebben haladj az önazonos, gazdag, szabad életed felé.

Szerző: Gürtler Szilvia

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör