kiégés
Siker építés

Vajon Te is a kiégés szélén állsz?

Talán te is szeretnél 100%-osan megfelelni a munkahelyi követelményeidnek. Az is lehet, már látod, hogy ha mindent ennek a célnak rendelsz alá, akkor hamar elkövetkezhet, hogy a kiégés közelébe kerülsz. 

Olyan ez, mint ahogyan azt a képen is látod. Egyszerűen elégsz abban, hogy állandóan ugyanazt csinálod, és sosem pihensz – vagy nem eleget, és nem úgy, hogy az töltsön is.

Ha már a munka gondolatától is szörnyű fáradtság uralkodik el rajtad, ha túlterheltnek és tehetetlennek érzed magad, és már az együttérzés csírája sincs meg benned másokkal szemben, akkor bizony közel jársz a kiégés állapotához.

5 tipp, hogyan kerüld el a teljes kiégés állapotát

1.Állj meg és gondolkozz!

Lassíts le egy picit, és gondold át, mit miért teszel. Valóban ugyanaz a célod most is, mint pár éve volt? Tényleg ugyanazokat a dolgokat akarod megteremteni, megszerezni, mint anno? Úgy gondolod, érdemes rengeteg időt beleölnöd valamibe, amiben kiég a lelked?

Gondold át a kezdeti motivációd:

  • miért kezdtél el azon a bizonyos munkahelyen dolgozni,
  • mi motivált arra, hogy azt a bizonyos pályát válaszd.
  • Mi az, ami a mai napig azon a munkahelyen tart.

Le is írhatod ezeket a gondolataidat, és készíthetsz listát a könnyebb áttekinthetőség kedvéért.

2. Kommunikáld ki az érzéseidet!

Ilyenkor a legtöbbet az segít, ha kimondod az érzéseidet, gondolataidat anélkül, hogy szégyellnéd magad, vagy attól tartanál, hogy elítélnek, megszólnak. Kérj bátran segítséget, azért vagyok, hogy meghallgassalak, és támogassalak a továbblépésben. Tudom, hogy néha félelmetesnek tűnik, és nehéznek, hogy megnyílj mások előtt, de hidd el, nagyon sokat segít és könnyebbé teszi a lelked, amikor végül megteszed.

3. Tervezz újra!

Ha az első pontban említett megállás és tisztázás megtörtént, és kommunikáltál is arról, mi van benned, akkor érdemes újratervezned a céljaidat. Ha már nem motivál az, ami pár éve még a legfontosabb volt, és más irányba akarsz továbbmenni, vállald fel bátran, és írd felül a kezdeti elképzeléseidet.

Azt is érdemes felülvizsgálnod, hgoy milyen módon dolgozol. Lehet, megteheted, hogy csak hetente pár alkalommal mész be a munkahelyedre, a többi időben otthonról dolgozol. Vagy kérhetsz saját irodát, hogy nyugalomban legyél. Ezekre érdemes szintén kívülről rátekintened, mert amíg benne vagy, addig nehéz új utakat meglátnod. Pedig biztosan vannak.

kiégés

4. Merj változtatni!

Ez egy sarkalatos pont, mert a tapasztalatom alapján, amint kimondod az érzéseidet, megjelenik benned a változtatás igénye. Könnyen lehet, hogy rádöbbensz, a munkahelyi körülmények, a frusztráló légkör, a bántalmazással felérő lelki és teljesítmény terror váltja ki belőled a kiégés érzését. Ilyenkor nagy levegő, és irány tovább. Ha egyszerűen csak elfáradtál, és másra vágysz, csak még nem találod az új utad, akkor érdemes elgondolkodnod az élethivatásodon.

5. Engedd meg magadnak a jóllétet!

Az is könnyen lehet, hogy mindennel elégedett vagy, a munkádat is imádod, egyszerűen csak túlhajszoltad magad, hogy a maximumot teljesítsd. Ilyenkor segít egy rövid elvonulás, ahol kipihenheted a megterhelő időszakot és tudatosíthatod magadban, hogy a kívánt eredmények eléréséhez megfelelő mentális és testi állapotban szükséges lenned. Rövidebb szüneteket egyébként napközbenre is beiktathatsz, és tudatosan beiktathatsz minden hétre minimum 1, inkább 2 hétköznapi délelőttöt-délutánt, amikor egy általad kedvelt hobbit, tevékenységet űzöl. Lehet ez séta, testmozgás, partnerrel töltött idő, bármi. Elsőre meghökkentőnek tűnhet ez az extra idő, pedig nem az. Meg fogod tapasztalni, hogy amikor kiszakadsz a pörgésből, akkor az elméd is megnyílik, fogékonyabbá válik újfajta meglátások befogadására.

Kell a szünet, a kikapcsolás, mert a testednek, és az elmédnek is muszáj pihennie. Töltsd fel magad, állj meg, és szakítsd ki magad a hétköznapokból. Hívd be újra az életedbe a lelkesedést, az inspirációt, a motivált cselekvést. és fordulj az élethivatásod felé. 

[INSERT_ELEMENTOR id="7448"]

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör