meditállás
Célkitűzés és énerősítés

Tudtad, hogy a meditálás szuper egyszerű lehet?

Benned is megfordult már a gondolat, hogy a meditálás nehéz, mert ahhoz egy speciális hangulat kell,  amikor képes vagy a lecsendesedésre? Olyan sokszor hallottam már ezt a kifogást, hogy szeretném megvilágítani, hogy a meditálás sokkal egyszerűbb lehet, mint azt gondolod. Igazából biztos vagyok benne, hogy nagyon sokszor vagy te is az elmélyedés állapotában, csak nem biztos, hogy felismered ezt.

Miért nem látod meg, hogy meditálsz?

Azért, mert nem tudatosítod magadban, hogy most éppen meditálsz. Hányszor van az, hogy elbambulsz, vagy annyira belemélyedsz valamilyen tevékenységedbe, hogy a külvilág megszűnik számodra? Volt már olyan, hogy akár társaságban megböktek, megráztak azzal, hogy „hallo, itt vagy? Hol jársz?” Nos, akkor éppen egy meditatív állapotba kerültél, egy olyan belső utazásra, ahol tudomást sem vettél a külvilágról.

Mert a meditálás lényege, nem az, hogy lefekszel, becsukod a szemed, és koncentrálsz, vagy hallgatsz valakit, aki vezeti a meditációt.  Sokkal inkább az a meditálás, amikor elcsendesedsz, kiüríted az elmédet, és benne vagy a jelen pillanatban, ahol élesen érzékeled önmagadat. Hiszen a meditálás leginkább éberséget jelent, összpontosítást önmagadra, a körülötted, benned zajló folyamatokra.

A hiedelmekkel ellentétben a meditációt nem kell tanulni. Az egy természetes létállapotunk, amire mindannyian képesek vagyunk. Így te is ugyanolyan könnyedén tudsz kapcsolódni saját magadhoz, a szívedhez, mint bárki más. Sőt, ezt meg tudod tenni akár egy zsúfolt környezetben, zsibongásban is. Néha a monoton zaj még könnyedebbé is teheti a belső világodba jutást.

Milyen technikákkal tudsz egyszerűen elmélyedni? 

Ez nagyon bugyuta dolognak tűnhet elsőre, mégis nagyon hasznos technika. Egyszerűen tudatosítsd magadban, hogy mit csinálsz. Ha például mosogatsz, mondd ki magadnak, magadban, hogy most mosogatok. Most folyik a víz. Most áttörlöm a tányért.. és így tovább. Ezt bármilyen tevékenységnél meg tudod tenni, mert a lényeg a tudatosításon van.

  • Koncentrálj arra, amit éppen csinálsz

Ez nagyon bugyuta dolognak tűnhet elsőre, mégis nagyon hasznos technika. Egyszerűen tudatosítsd magadban, hogy mit csinálsz. Ha például mosogatsz, mondd ki magadnak, magadban, hogy most mosogatok. Most folyik a víz. Most áttörlöm a tányért.. és így tovább. Ezt bármilyen tevékenységnél meg tudod tenni, mert a lényeg a tudatosításon van.

  • Hallgass magas rezgésű zenét

A zene nagyon sokszor önmagában meditatív szintre tud juttatni. Gondolj bele, amikor például futsz, tornázol vagy csak kikapcsolsz, akkor sokszor hallgatsz zenét. Miért? Mert kikapcsolja az agyat, elrévedeztet.

  • Lélegezd magad éber állapotba

Ez egy kicsit hasonlatos az első gyakorlathoz, csak éppen a lélegzésedre figyelsz. Szívd be mélyen a levegőt, aztán fújd ki magadból, és miközben ezt teszed, tudatosítsd magadban, hogy mit csinálsz. Nyugodtan mondhatod is magadnak: befújom a levegőt, kifújom a levegőt.

  • Figyelj a testedre

Mozgasd a testrészeidet, és tudatosítsd, mit érzékelsz. Ezt megteheted akár séta közben is például. Amikor lépsz, figyelj arra, mi történik. Tudatosítsd, hogy most lépsz egyet, leteszed a lábad a földre, közben mozog a csípőd stb. Vagy csak emeld fel a karod, és közben ismételd magadnak, hogy emelem a karom, emelem a karom….. Aztán leengedés közben mondd magadnak, hogy most leengedem a karom, leengedem a karom…..

Miben segítik a meditálás élményét ezek a gyakorlatok?

Bár úgy tűnhet, ezek a gyakorlatok túl egyszerűnek tűnnek ahhoz, hogy meditálás néven illethesd őket, mégis, egy idő után meglátod, milyen hasznos eszközök abban, hogy közelebb kerülj önmagadhoz. És ha elengeded azokat az elvárásokat, hogy hogyan is kell történnie egy meditációnak, akkor élvezni fogod őket, és meglátod, könnyedén tudsz egyik tudatállapotodból egy másikba kerülni a segítségükkel.

Azzal, hogy megfigyeled önmagad, sokkal többször tudsz majd ténylegesen jelen lenni az életedben, és sokkal több mindent veszel majd észre. Emellett pedig minél üresebb az elméd, annál több új megértés és inspiráció érkezhet hozzád, ami segít rendet varázsolni a néhol kaotikus agyalásban.

Azt mondom, a nagyszerűség alapja az egyszerűség. És ugye milyen egyszerű is lehet a meditálás? Úgyhogy ne habozz, próbáld ki még ma legalább az egyik gyakorlatot. További hasznos gyakorlatokat és letölthető füzetet kapsz a 7 önerősítő gyakorlat programon. Élvezni fogod.

[INSERT_ELEMENTOR id="7448"]

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör