Siker építés,  Karrier, vállalkozás

A vállalkozói világ vagy a munkavállalói világ vonz?

Már gyermekként ráláttam a vállalkozói világ és a munkavállalói világ különbségeire. Édesapám szabad szellemű vállalkozóként szinte állandóan alkotott. Nevelő anyukám pedig óvónőként dolgozott egy óvódában. Egészen másfajta szemlélettel tekintettek az életre, ami néha feszültségeket is generált.

Felnőttként én is megtapasztalhattam mindkét világot. Fiatalon egy állami vállalatnál dolgoztam, majd a gyermekeim születése után szinte egyből vállalkozást alapítottam. Az elkövetkező 10 évben vállalkozóként dolgoztam, bár akkoriban még főként az ügyeskedésben láttam ennek az előnyét. Aztán úgy alakult, hogy a következő 10 évben alkalmazottként, a banki szférában dolgoztam. Bár megtartottam mellette a vállalkozásomat, azt inkább alvó státuszban, hobbiként működtettem.

Munkavállalói korszakom ingatagsága

Máig emlékszem arra az időszakra, amikor 2008-ban beütött a jelzálogpiaci válság. Rettegésben, félelemben éltünk a bankban, arra várva, hogy mi történik majd velünk. Találgattuk, mikor kerülünk sorra, meddig tarthatjuk meg az állásunkat, és úgy általában mi lesz most a bankszektorral. Folyosói pletykákban, remegve suttogtuk az éppen aktuális leépítési számokat.

Megvolt a vállalkozói hátterem, mégis a főállásomtól tettem függővé a létem. Elhittem, hogy a munkám, a munkáltatóm a legfontosabb az életemben, és a szabadabbnak látszó vállalkozói világ helyett a biztosabbnak tűnő munkavállalói világban éltem. Kényelmes volt minden hónap elején a bankszámlámon megjelenő fizetés úgy, hogy a teremtés, az alkotás felelőssége és kötelezettsége lekerült rólam. Tettem a dolgom, és azt hittem, élvezem.

Tényleg biztonságot ad a munkahely?

Tettem fel magamnak a kérdést. A válaszom meghatározta a jövőmet is. Megértettem, hogy a munkahely biztonsága csak illúzió: mástól függsz, lehetőségeket elvétve kapsz, és dolgozol negyven éven keresztül valaki más vállalkozásában. Mindezt azért, mert a szabadság mellett leginkább biztonságra vágysz.

A szabadság és a biztonság együtt jár akkor, ha önmagadban bízol, és tudod, hogy rajtad múlik, mit teremtesz magadnak. Amikor vállalod a teremtésed felelősségét és a döntéseid következményét.

A munkahely biztonsága ezért egy hamis biztonság érzet, amibe könnyű beleragadni. Holott az egyik legbizonytalanabb faktor az életedben a munkahely. Alig valamire van ráhatásod, döntési lehetőséged sem sok, és lássuk be, bármelyik pillanatban kirakhatnak az utcára. A döntések nem rajtad vagy a munkavégzéseden múlnak. Nem azon, hogy mennyire vagy hatékony, ügyes, vagy okos, vagy hogy mennyire végzed jól a munkádat. A döntések valaki más céljain és elképzelésein múlnak. Ebbe pedig beleszólásod munkavállalként aligha van.

hogyan lehet munkavállalóból a vállalkozói világ irányába menni? Összehasonlító diagram az alkalmazotti és a vállalkozói gondolkodásmód különbségeiről

Vezetői gondolkodásmód 

Természetesen a vállalkozóknak is vannak kihívásaik. Közöttük is vannak olyanok, akik tönkremennek, akik nem tudnak megbirkózni a kihívásokkal. Vannak, akik nem, vagy csak késve tudnak reagálni a változó környezetre. Azt is sokszor tapasztalom, hogy  annak ellenére, hogy vállalkozásba fognak, mégis munkavállalói gondolkodásmódban ragadnak.

Emellett azonban vállalkozók tömege válik sikeressé és talál innovatív, emberek millióinak életét megváltoztató irányokra. 

Ami őket megkülönbözteti a legtöbb vállalkozótól, az a vezetői gondolkodásmódjuk. Ők azok, akik elhitték, hogy képesek megvalósítani az álmaikat, képesek kilépni a régiből, és képesek gyorsan reagálni a piac változásaira.

A vállalkozói felelősség

A vállalkozás a felelősség vállalásáról is szól, és mindannak a vállalásáról, hogy  megmérettetem magam, kipróbálom magam, és felnövök ahhoz a vállaláshoz, amit magamnak és a világnak tettem.  Vállalom azt, hogy valamit létrehozok, megjavítok, szolgáltatok.

A vállalkozó ideje nagy részében új lehetőségeket, új megoldásokat, új irányokat kutat. Éppen ez a gondolkodásmód az, amiért a vállalkozók túlélnek. Aki főállásban, munkaviszonyban dolgozik, annak arra áll rá az agya, hogy a munkaadótól, vagy az államtól várja a megoldást, az irányok kijelölését. A vállalkozónak azon jár az agya, hogy ő maga hogyan tudja megoldani a kialakult helyzetet, és hogyan tud abból továbblépni.

A vállalkozó felelősséget vállal a döntéseidért, és ez a felelősség adja meg a szabadságát. Mert szabaddá akkor válsz, amikor elismered az életed feletti felelősségedet, és vállalod a döntéseidet.

Miért a vállalkozói világ mellett döntöttem?

A válságot ugyan túléltem, és megmaradtam banki alkalmazottnak, ám a kreativitásom ott és akkor eltűnt. Maradt a napi rutin, és a langymeleg biztonság, így végül magam léptem ki ebből a közegből.

Rájöttem, hogy tulajdonképpen az a legnagyobb függés, amikor állásom van. Még a nevében is benne van: állás. Ami azt jelenti, hogy nincs fejlődés, haladás, változás. Semmire nincs ráhatásom, mert ahelyett, hogy én teremteném az életem, átadom az irányítást a főnökeimnek, és a cégnek, akiknek dolgozom. Számukra teremtek értéket ahelyett, hogy a magam számára tenném azt.

Amikor ezt felismertem, akkor újra visszatértem a vállalkozói léthez. Ugyanazokkal a képességekkel, és hozáállással, amikkel anno a banknak termeltem, most magamnak teszem. Tudatosan vállalkozás építésbe kezdtem, aminek az eredménye idővel meg is mutatkozott.

A Vállalkozz okosan című videóban a vállalkozói világ előnyeiről, buktatóiról, kihívásairól és lehetőségeiről beszélgetünk. Nézd meg, hogy képet kapj a vállalkozás mibenlétéről!

Kiszolgáltatottság

Az alkalmazotti és a vállalkozói hozzáállás- és  gondolkodásmód-beli különgség miatt van az, hogy munkaviszonyból nagyon keveseknek sikerül igazi gazdagságot teremteni. Lehetsz vállalatvezető, vezető beosztású dolgozó, vagy menedzser, az a vállalkozás nem a tiéd, nem te vállalod a felelősséget, ezért a siker is csak részben generálódik nálad.

Hiába keresel több millió forintot egy munkahelyen, ugyanolyan kiszolgáltatott vagy a munkaadódnak és a cégednek, mint az, aki minimálbérért dolgozik havonta. A kiszolgáltatottság mértékében mindössze annak a javára van különbség, aki nagyobb összegű megtakarítással rendelkezik.

Tehát a munkahely biztonsága illúzió és csapda. A legnagyobb bizonytalansági faktor az életedben, annak ellenére, hogy úgy tűnik, mintha ez adná a legnagyobb biztonságot.

És bár hosszú volt az út számomra is, mire elhittem, hogy képes vagyok rá, és működtetni tudok egy sikeres vállalkozást, örülök, hogy ráléptem az útra, mert ez hozta el a mély átalakulást az életemben. Szabadnak, lendületesnek és kreatívnak érzem magam azóta. Arról, hogyan jutottam el ide, és hol tartok most ezen az úton,  bővebben a rólam oldalon olvashatsz.

És jön az aranyat érő kérdés: Te melyik létformát választod? A vállalkozói világ vagy a munkavállalói világ áll hozzád közelebb?

És ha a vállalkozói világot választod, akkor

Hogyan tudsz alkalmazottból vállalkozóvá válni?

Ennek eldöntésére és a változás folyamatának elősegítésére hoztam létre az Alkalmazottból vállalkozó ingyenes kihívást. Az 5 napos kihívásban minden nap egy videóval, egy kérdés-felelet videóval és egy gyakorlattal világítok rá olyan kérdésekre, amelyek az alkalmazotti létből a saját vállalkozás indítása felé vezető út előtt, vagy már az úton járva felmerülnek.

Természetesen a kérdések felvetése mellett a megoldások irányába is teszek javaslatokat. Gyere, jelentkezz, mert ez az ingyenes kihívás mindenképpen segítségedre van. 

Szerző: Gürtler Szilvia, pénzügyi mentor, vállalkozás építő, coach

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör