fbpx
Korlátokból - Szabadság

Vállalkozói világ vs munkavállalói világ

Már gyermekként ráláttam a vállalkozói világ és a munkavállalói világ különbségeire. Édesapám szabad szellemű vállalkozóként szinte állandóan alkotott. Nevelő anyukám pedig óvónőként dolgozott egy óvódában. Egészen másfajta szemlélettel tekintettek az életre, ami néha feszültségeket is generált.

Felnőttként kipróbáltam mindkét világot. Fiatalon egy állami vállalatnál dolgoztam, majd a gyermekeim születése után szinte egyből vállalkozást alapítottam. Az elkövetkező 10 évben vállalkozóként dolgoztam, bár akkoriban még főként az ügyeskedésben láttam ennek az előnyét. Aztán úgy alakult, hogy a következő 10 évben alkalmazottként, a banki szférában dolgoztam. Megtartottam mellette a vállalkozásomat, bár kicsit alvó státuszban.

Munkavállalói világ

Máig emlékszem arra az időszakra, amikor 2008-ban beütött a jelzálogpiaci válság. Rettegésben, félelemben éltünk a bankban, arra várva, hogy mi történik majd velünk. Találgattuk, mikor kerülünk sorra, meddig tarthatjuk meg az állásunkat, és úgy általában mi lesz most a bankszektorral. Folyosói pletykákban, remegve suttogtuk az éppen aktuális leépítési számokat.

Megvolt a vállalkozói hátterem, mégis a főállásomtól tettem függővé a létem. Elhittem, hogy a munkám, a munkáltatóm a legfontosabb az életemben, és a szabadabbnak látszó vállalkozói világ helyett a biztosabbnak tűnő munkavállalói világban éltem. Kényelmes volt minden hónap elején a bankszámlámon megjelenő fizetés úgy, hogy a teremtés, az alkotás felelőssége és kötelezettsége lekerült rólam. Tettem a dolgom, és azt hittem, élvezem.

Vállalkozói világ

A válságot ugyan túléltem, és megmaradtam banki alkalmazottnak, ám a kreativitásom ott és akkor eltűnt. Maradt a napi rutin, és a langymeleg biztonság, így végül magam léptem ki ebből a közegből.

Rájöttem, hogy tulajdonképpen az a legnagyobb függés, amikor állásom van. Még a nevében is benne van: állás. Ami azt jelenti, hogy nincs fejlődés, haladás, változás. Semmire nincs ráhatásom, mert ahelyett, hogy én teremteném az életem, átadom az irányítást a főnökeimnek, és a cégnek, akiknek dolgozom. Számukra teremtek értéket ahelyett, hogy a magam számára tenném azt.

Amikor ezt felismertem, akkor újra visszatértem a vállalkozói léthez. Ugyanazokkal a képességekkel, és hozáállással, amikkel anno a banknak termeltem, most magamnak teszem. És bár hosszú volt az út, mire elhittem, hogy képes vagyok rá, örülök, hogy ráléptem az útra. Szabadnak, lendületesnek és kreatívnak érzem magam azóta.  

Te melyik létformát választod? A vállalkozói világ vagy a munkavállalói világ áll hozzád közelebb?

Gürtler Szilvia, coaching

A szerző: Gürtler Szilvia, PCC   (ICF minősített professzionális coach)

Minden tapasztalatommal, tudásommal támogatlak, hogy megújulva megtaláld a célodat az élethivatásodat, és ezáltal megéld a bőséget. Az önmegvalósítás útján kísérlek végig az önismerettől az életvezetésen át a szabadságig, hogy eljuss oda, ahova magadat álmodod.  Inspiráló videóimmal a YouTube csatornámon adok új meglátásokat. 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör