A pénzügyi önállóság megteremtése mindannyiunk álma
Pénz, bevétel, vagyon,  Siker építés

Hogyan haladj a pénzügyi önállóság felé?

A legtöbben, akikkel beszélgetek, vagy akik részt vesznek valamely mentor programomon, a pénzügyi önállóság elérésére vágynak. Olyan pénzügyi függetlenségre, amely biztosítja számukra az önálló időbeosztást, a szabadságot és a kényelmes életvitelt.

Csakhogy – tapasztalatom szerint – alig néhányan hajlandóak tenni is azért, hogy egyáltalán esélyt adjanak ennek megvalósulására. Mert hiába az elméleti tudás, ha a gyakorlatban ebből semmi, vagy minimális dolog valósul meg. 

Ennél még kevesebben vannak azok, akik a legalapvetőbb, mégis igen egyszerű dolgokat megteszik azért, hogy akár egy lépésnyit is közelebb kerüljenek a pénzügyi önállóság eléréséhez.

A kulcs a hozzáállásban rejlik

A könnyebb megértéshez egy egyszerű példát hozok. Tegyük fel, hogy kihirdetnek a városodban egy természet-fotós versenyt, amelynek a nyereménye egy tengerentúli utazás. Régóta álmodozol már egy ilyen útról, ezért elhatározod, hogy részt veszel a versenyen. Végül is rendszeresen készítesz fotókat a családról, a barátaidról, a környező dombokról és a hétvégi kirándulásokról.

Jelentkezel tehát a versenyre. Hogyan tovább? Megvárod a beadási határidőt, és közben ellősz néhány fotót, gondolván, valamelyik elég jó lesz majd ahhoz, hogy a zsűri elé kerüljön? Vagy nekilátsz és bele kezdesz a professzionális felkészülésbe? Fotós leckéket veszel, kamera -állást tanulsz, fényviszonyokat vizsgálsz és a többi.

Természetesen az első verzióval is lehet esélyed. Ám tagadhatatlanul nagyobb a sanszod, hogyha időt, energiát, tanulást invesztálsz abba, hogy képességeket szerezz, vagy magasabb szintre emelj. Ezzel adod meg magadnak az esélyt arra, hogy a megszerzett szaktudásod elnyerje a megérdemelt eredményt.

A pénzügyi önállóság felé

Elképesztő mértékű és jellegű változások zajlanak a világban, amelyek mind napi életünkre, mind pénzügyi világunkra hatnak. Ezáltal a pénzről, a pénzről alkotott elképzeléseinkre, és a pénzről eddig tanultak gyökeres megváltoztatására késztetnek minket.

Választhatod azt is, hogy a szerencsére bízod magad, és „hátha az eddigi tudásod elég lesz, és túlélsz vele” alapon semmit nem teszel azért, hogy változtass a pénzügyi valóságodon.

Vagy tehetsz magadért, és időt, energiát, pénzt invesztálva megtanulhatod, hogyan tekints másképp a pénzre, és hogyan értékeld át a pénzügyi függetlenséghez, és a vágyott szabadsághoz vezető út lépéseit.

Igen, ehhez ki kell mozdulnod a megszokottból, új dolgokat tenni, és újfajta döntéseket hozni, ezáltal élni azokkal a fantasztikus lehetőségekkel, amelyek elvezetnek a pénzügyileg független, kényelmes életedbe.

Elárulok egy titkot is: minden adottság, és minden képességed megvan ahhoz, hogy megvalósítsd a független, szabad életedet. A lehetőségek is ott vannak benned, körülötted.

5 praktikus tipp, amely segít elindulni a pénzügyi önállóság felé

  1. Határozd meg a pénzügyi célodat. Ez lehet, akár egy tartalékalap kialakítása, vagy annak a terve, hogyan szabadulj meg az adósságoktól, vagy akár a nyugdíjalapod megteremtése. A pontos célok meghatározása segít a fókusz fenntartásában és a haladás nyomon követésében.

  2. Készíts költségvetést és költségelemzést. Gyűjstd össze, hogy mire költesz jelenleg és hol találhatsz ebben a rendszerben megtakarítási lehetőségeket. Készíts részletes költségvetést, amely tartalmazza a bevételeidet és kiadásaidat. Elemezd át alaposan a kiadásaidat, és azonosítsd azokat a területeket, ahol csökkenteni tudsz. Adj  prioritást a fontosabb dolgoknak, és kerüld a felesleges kiadásokat.  

  3. Spórolj tudatosan. A megtakarítás kulcsfontosságú a pénzügyi önállóság felé vezető úton. Állíts be automatikus megtakarításokat, amelyeket minden hónapban levonhatsz a fizetésedből vagy más bevételeidből. Könnyebb elérni ezt a célt, ha azonnal átutalod a megtakarításokat egy külön számlára, amely nem olyan könnyen hozzáférhető, mint a mindennapi bankszámlád.

  4. Fejleszd pénzügyi tudatosságodat.  Tanulj és tájékozódj a pénzügyek területén. Olvass pénzügyi könyveket, és ismerd meg az alapvető pénzügyi fogalmakat.  Minél jobban megérted a pénzügyi világot, annál könnyebben tudod kezelni a saját pénzügyeidet és hozzáadott értéket teremteni.

  5. Növeld a bevételi forrásaidat.  Mivel célod a pénzügyi önállóság elérése, nézd meg, milyen módon tudod a  bevételeidet növelni.  Vizsgáld meg, hogy van-e lehetőséged mellékes munkát vállalni, karriert előre lendíteni vagy kiegészítő jövedelemforrást találni.

Ezkkel a témákkal foglalkozunk részletesebben a Megtakarítás programon. Részletesen megmutatom a költségvetés készítés és optimalizálás lépéseit, valamint a gyakori buktatókról is beszélek. 

Te döntöd el, mit teszel

Várhatsz a csodára, közben vádolhatod a főnöködet, a kormányt, a háborút, a vírust, a világhelyzetet, meg még ki tudja mindent a kialakult helyzetért, és élhetsz a külső elemek hatásait elszenvedő áldozatként.

Vagy dönthetsz úgy, hogy teszel azért, hogy a megváltozott körülmények mentén kiemelkedj, és megvalósítsd végre az oly régóta halogatott álmaidat, és megteremtsd végre a pénzügyileg független életed.

Tegyél önmagadért, a pénzügyi önállóság eléréséért és lépj a siker útjára!

Ha kérdésed van, vagy a költségvetésed összeállítása után bevétel növelésben és/vagy vállalkozás alapításban is gondolkodsz, akkor jelentkezz be egy ingyenes Pénzügyi iránytű beszélgetésre, hogy átbeszéljük a lehetőségeidet. 

Szerző: Gürtler Szilvia

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör