Életszakaszok szerinti tervezés
Célkitűzés és énerősítés

Hogyan visz el a céljaidhoz az életszakaszok szerinti tervezés?

Az élet egy csodálatos utazás, tele kihívásokkal, sikerekkel és változásokkal. Életünk egyik legérdekesebb aspektusa éppen az, ahogyan az aktuális életszakaszok különböző idősíkjai kialakulnak, és ahogyan azok hatnak ránk. A boldog, kiegyensúlyozott életünk megéléséhez jó, ha érted ezen életszakaszok változását és ezek figyelembevételével tervezel.

Tervezési ciklusok

Valaha, egy régi rendszerben 5-10 éves terveket tártak elénk, ezzel mutatva a nagyobb, hosszabb léptékben való gondolkodást. Sajnos legtöbbször értelmetlen propaganda szövegeket árasztottak ezen tervek, bár az eredeti alapkoncepció valószínűleg másra irányult. Úgyhogy elismerem, lehet ennek keserédes emléke is, ám ha azt félretesszük és logikusan gondolkodunk, akkor érdemes újra hosszabb távra, akár 5-10 éves ciklusokra előre tekinteni.

Szerintem egyébként kifejezetten hasznos húsz-huszonöt évre előre prognosztizálni. Persze előfordulhat, hogy ez még beláthatatlan távnak tűnik számodra, és úgy érzed, fogalmad sincs, mi történik addig és hol leszel akkor. Nagy valószínűséggel igazad van, hiszen aligha tudjuk bekalkulálni az időközbeni változásokat, rendszer átalakulásokat. A trükk az, hogy nem is kell pontosan tudnod, bőven elég, ha látod az irányt, amerre tartasz.

Ha belegondolsz, amikor például gyermeked születik, akkor is minimum 20 évben gondolkodsz, hiszen tudod, hogy veled fog élni mindaddig, amíg felnő. Fogalmad sincs még, melyik óvodába, iskolába megy majd, kik lesznek a barátai, hova költöztök időközben, vagy milyen más esemény hat rád/ rátok ebben az időszakban. Ám a végcélt pontosan látod: felneveled a gyermeked. Ha ilyetén módon gondolsz a 20-25 éves tervezésre, akkor máris más megvilágításba kerülhet.

Éves tervek

Manapság az éves tervek divatja hódít, és valamiért ez ragadt meg a köztudatban is. Talán azért, mert egyszerűségével könnyen megérthető: január 1-jétől december 31-éig tervezünk, akár egy üzleti évet, belátható, világos kezdő és vég dátumokkal.

Az emberi élet ezzel szemben életszakaszok egymásutánjaiból áll, amelyeknek semmi közük a naptári évekhez. Túl azon, hogy a holdciklusok, és egyéb számítások alapján ezek a dátumok különösebben nem is relevánsak, az élet folyama korántsem naptári napokhoz köthető. A környezethez, természethez és a holdfázisokhoz újra visszakapcsolódva, az évszakok megújulásait figyelembe véve pláne más ritmusokat és időszakokat találunk.

Akkor tudsz hosszabb távú, akár 3-5-10-15-20 éves terveket készíteni, ha tisztában vagy a megfelelő életszakaszokkal. Alább hozok egy kis segítséget, hogy felismerd, éppen melyik helyzetben vagy és mire érdemes figyelned abban.

Főbb életszakaszok

Gyermekkor és Ifjúság: Az Alapok

Életünk első szakaszai meghatározzák a későbbi éveinket. A gyermekkor és ifjúság időszakaiban tanulunk, fejlődünk és formálódunk. Az itt szerzett tapasztalatok, készségek és értékek alapjaiban befolyásolják, hogyan kezeljük a későbbi életszakaszokat. A tanulás és a kreativitás ebben az időszakban különösen fontos.

Fiatal Felnőttkor: Az Önállóság Évei

A fiatal felnőttkor az önállóság kibontakozásának időszaka. Itt döntjük el, milyen karriert választunk, hogyan építjük fel a szociális kapcsolatainkat, és mik a személyes céljaink. Fontos itt a kockázatvállalás és a felelősségvállalás, mivel ezek a döntések hatással lesznek a jövőnkre.

Felnőttkor: Építkezés és Értékrend

Ebben az időszakban zajlanak leginkább az életünket megváltoztató események, mint például a családalapítás vagy a karrier előmozdítása. Ez az az időszak, amikor átértékeljük az értékeinket és céljainkat, és újra gondoljuk a prioritásokat.

Tovább bontva a felnőttkori szakaszt, az alábbi 3 jól elkülöníthető területet találjuk:

Karrierépítés:

  Ebben az életszakaszban az energiánkat és erőforrásainkat a szakmai fejlődésre koncentráljuk. Ilyenkor fontos tervezni azokat az állomásokat és tapasztalatokat, amelyek elősegítik a hosszú távú karrier-célok elérését.

Családtervezés:

   A családalapítás és a gyermeknevelés egy másik kulcsfontosságú életszakasz. Ez az időszak hozza el az új felelősségeket és örömöket. A tervezés ebben az esetben magában foglalja a párkapcsolatok erősítését, a pénzügyi stabilitás biztosítását és az otthonteremtést.

Vagyon gyarapítás:

   A későbbi felnőttkor idején gyakran szembesülünk a vagyonkezelés kihívásaival. Ez az életszakasz lehetőséget ad a pénzügyi célok kitűzésére, befektetések kezelésére, nyugdíj tervezésre. Itt a gazdagság felépítése és megőrzése igényel komoly tervezést.

Időskor: Tapasztalatok

Az időskor egy olyan időszak, amelyben a tapasztalatok és a bölcsesség válnak főszereplővé. A nyugdíjas évek előkészítése és a pihenés is prioritás, mindazért, hogy ezekben az években is izgalmas életet élhessünk, és új kihívásokra találjunk. Az egészség fenntartása, a szociális kapcsolatok ápolása és a személyes érdeklődések megtartása mind olyan területek, amelyekre a tervezéskor figyelmet fordítunk.

Természetesen ezeken a főbb életszakaszokon túl ezer egyéb, személyes életedben nagy szerepet játszó életszakaszok azonosíthatók be. Pl. iskolai ciklusok, továbbképzések, gyermekvárás, kapcsolat-eljegyzés-házasság, kiküldetés és sok egyéb más.

Egy pillanatra tegyél félre mindent és vedd számba a jelenlegi élethelyzetedet. Mely életszakaszt azonosítod be magadnak?

Milyen életszakaszban vagy?

Hogyan tervezz az életszakaszok figyelembevételével?

Az életszakaszok egyáltalán nem szigorú keretek, hanem inkább útmutatók az életünkben való eligazodáshoz. Az életszakaszokon alapuló tervezés olyan megközelítés, amely az éves ciklusokra összpontosítás helyett az egyes életszakaszok egyedi kihívásaira és céljaira helyezi a hangsúlyt.

Minden életszakasznak sajátos feladatai, lehetőségei és kihívásai vannak, amelyek figyelembevétele elengedhetetlen a sikeres és kiegyensúlyozott élethez. Az egyik életszakaszban a karrierépítésre fókuszálsz, a másik lehetőséget ad a családi élet és kapcsolatok elmélyítésére, a harmadik során előtérbe kerül az önkiteljesedés és a vagyon gyarapítás. Az életkori sajátosságokat figyelembe véve könnyebben alkalmazkodhatsz a változó körülményekhez és élvezheted az élet pillanatait.

Ez a szemléletmód segít abban, hogy ne csak a jelenre, vagy egy rövid időtávra, hanem a távolabbi jövőre is gondolj, és szilárd alapot teremts az életed különböző szakaszaiban való boldoguláshoz és fejlődéshez. Az életszakaszokon alapuló tervezés segít abban, hogy célorientált életet élj, amely az egyes életszakaszok egyedi ajándékait és lehetőségeit maximálisan kihasználja.

Rendszer és terv

Az életszakaszokon alapuló tervezés nem csak arról szól, hogy felismerjük az aktuális életszakaszunkat, hanem arról is, hogy tudatosan és célorientáltan irányítjuk az életünket. Az alábbi lépések segítenek abban, hogyan rendszerezd az információkat, majd hatékonyan tűzd ki és valósítsd meg a céljaidat.

Első lépés: Miben vagy most?

Ismerd fel, hogy éppen melyik életszakaszban vagy. Nézz rá kendőzetlenül és elfogulatlanul. A változtatáshoz elengedhetetlen, hogy látsd azt, ahonnan indulsz. Ha elkerülöd a szembenézést azzal, amiben vagy, akkor a változásra való igényed puszta vágyakozás marad.

Az iskolai, szakmai, párkapcsolati és egészségügyi szempontok figyelembevétele és az érzelmeid meghatározása segít pontosan megállapítani, hol tartasz éppen az életed útján. Az aktuális életminőséged mérlegelése segít megállapítani, milyen területeken érzed a változtatás vagy fejlődés igényét.

Második lépés: Mit szeretnél?

Mondd ki magadnak, fogalmazd meg és írd le a vágyaidat. Lehet bármilyen elrugaszkodott(nak érzékelt), bármilyen távoli(nak tűnő), engedd ki a palackból, keltsd szárnyra és lélegeztesd. Egy idő után meglátod majd, mennyire közelinek tűnik már, és ekkor el is kezdhetsz vele célként foglalkozni, ezzel beindítva a változás energiáját.

Harmadik lépés: Mi az, amit teszel most ezért?

Mi az, amit elkezdhetsz MOST? Nem csak hirtelen fellángolásként, hanem folyamatosan, rendszeresen beépítve az életedbe. Nézz rá arra, hogy milyen új választások, lépések vezethetnek el a célod felé.

Ehhez nap mint nap tehetsz, és a konkrét lépések rendszeres végrehajtása elvisz a kitűzött célodhoz. Határozd meg a prioritásaidat és azok mentén vezesd a napi feladataidat.

Te vagy a változás forrása. Ha kezedbe veszed az irányítást, mindezt érezni fogod. Minél inkább fókuszálsz, minél nagyobb erőt, energiát mozgósítasz magadban, annál gyorsabban érkeznek az eredmények és annál hatékonyabbá válsz.

Az életszakaszokon alapuló célok kitűzése és végrehajtása segít abban, hogy tudatosan élj, önazonos célokat fogalmazz meg és elérd a kívánt eredményeket. A rendszeres tervezés és az elkötelezettség hozzájárul ahhoz, hogy minden szakaszban sikeresen navigálj, kihasználd az egyes életszakaszok kínálta lehetőségeket, és valódi értéket teremts az életedben.

Gürtler Szilvia

Hogyan is működik mindez a gyakorlatban? Miképpen találj rá az élethivatásodra, határozd meg az azzal összhangban lévő céljaidat, és teremts stabil pénzügyi alapokat a megvalósításhoz?

Erre válaszokat és megoldásokat kapsz az Élet programon.

élet program

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör