Hogyan építs vagyont apró lépésekkel?
Pénz, bevétel, vagyon

Építs vagyont apró lépésekkel

Milyen kép jelenik meg benned, amikor a vagyont határozod meg? Luxusautók, paloták, fényűző életmód? Visszahúzódó, magányos, pénzesládájukon üldögélő zsugorik? Vágyott állapotot vagy inkább elutasítandó hívságot képvisel számodra a kifejezés?

Bármi is jelenti számodra a vagyont, bizonyára felmerült már benned valaha, hogy élhetnél jólétben, könnyedén. Lehet, hogy már elindultál ebbe az irányba, és megtettél lépéseket, és az is lehet, hogy elvetetted a gondolatot, valamely ellenállásod miatt.

Azt is gondolhattad eddig, ahhoz, hogy vagyont építs, sok pénzre van szükséged. Ám mi van akkor, ha mindössze átlagos, vagy alacsonyabb összegekből is felépíthetsz pénzügyi függetlenséget? A jó hírem, hogy nem számít, mekkora összeg áll rendelkezésedre, mert a vagyonépítés folyamat, amihez kulcs a kitartás és az okos döntések meghozatala.

Elsőként tisztázzunk néhány alapfogalmat, amelyek segítenek közelebb hozni számodra a tervezést.

Mikor megtakarítás, és mikor befektetés?

A megtakarítás és a befektetés közötti különbség lényeges a pénzügyi tervezés és a vagyonépítés során. A megtakarítás a pénz összegyűjtése és félretétele a felmerülő költségek fedezésére vagy jövőbeli célokra, míg a befektetés az a folyamat, amikor ezen megtakarított pénzt olyan eszközökbe helyezed, amelyek hozamot vagy jövedelmet generálnak a jövőben. A befektetés tehát az, amikor a pénzed „munkára fogod”, és figyeled, ahogyan a befektetett összeg növekszik.

Befektetés során a megtakarított pénzt olyan eszközökbe teszed, mint például részvények, kötvények, ingatlan, befektetési alapok, vállalkozás vagy egyéb más, pénzt termelő lehetőség. Ezek az eszközök potenciálisan hozamot vagy jövedelmet termelhetnek a pénzedből az idő múlásával, bár egyúttal kockázatokkal is járnak. Ezzel szemben a megtakarításokat általában likvid eszközökben tartod, például bankszámlán vagy rögzített betétben, így általában kisebb hozamot is nyújtanak, ám alacsonyabb kockázatokkal járnak.

Tehát a befektetés az, amikor pénzt fektetsz be olyan eszközökbe, amelyek hozamot vagy jövedelmet termelnek a jövőben, míg a megtakarítás az a pénzösszeg, amelyet félreteszel biztonsági tartalékként vagy rövidebb távú pénzügyi célokra. A befektetések általában hosszú távú pénzügyi tervezés részét képezik, míg a megtakarítások inkább azonnali vagy középtávú célúak.

Ebből könnyen felismerheted, hogy vagyon várhatóan főként a befektetésekből származik. Természetesen azt, hogy milyen kockázati hajlandóságod van, és miképpen kezeled a pénzedet, nagyban meghatározza a gondolkodás módod.

Alkalmazotti, vállalkozói, vagy befektetői a gondolkodásod?

Az alkalmazotti, a vállalkozói és a befektetői gondolkodásmód között lényeges különbségek vannak, amelyek egyéni hozzáállásban, pénzügyi célkitűzésekben és cselekvési módokban mutatkoznak meg. Íme néhány főbb különbség, hogy könnyebben beazonosítsd, melyik megközelítés áll hozzád közelebb.

Alkalmazotti gondolkodásmód

1. Alkalmazottként általában a stabil munkahelyet és a rendszeres fizetést preferálod. A biztonságérzet fontosabb lehet számodra, mint a kockázatosabb, ám potenciálisan magasabb hozamot ígérő lehetőségek.

2. Alkalmazottként a munkáltatótól függsz mind a fizetés, mind az előrehaladás szempontjából. Az elvégzett munka alapján kapod a jövedelmed.

3. Alkalmazottként a munkádra koncentrálsz, és a karrierben lépdelsz előre, a hierarchikus cégstruktúrában.

Vállalkozói gondolkodásmód

1. Vállalkozói gondolkodóként nyitott vagy az új ötletekre és készen állsz alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez. Rugalmasabb és kockázatvállalóbb vagy.

2. Azért kezdtél el vállalkozni, mert függetlenségre törekedtél, nagyobb potenciált láttál abban, hogy a saját döntéseid és ötleteid mentén építs fel egy céget. Vállalkozóként az irányításod alatt tartod a saját sorsodat és a pénzügyi jövődet.

3. Mivel előre tekintesz, vállalkozóként hosszú távú célokat is kitűzöl és hosszabb távban is tudsz gondolkodni, hogy elérd mindezeket a célokat.

Befektetői gondolkodásmód

1. Befektetőként az anyagi célok elérésére összpontosítasz, és keresed a legjobb befektetési lehetőségeket a vagyonod növelése érdekében.

2. Ha befektetői attitűddel rendelkezel, akkor kutatod és elemzed a befektetési lehetőségeket, és az információk alapján döntesz a portfóliód összeállításáról.

3. Befektetőként hosszú távú perspektívával rendelkezel, és kitartasz a stratégiád mellett, még akkor is, ha rövid távon hullámzások vagy veszteségek jelentkeznek.

Jól láthatod tehát, hogy az alkalmazotti, vállalkozói és befektetői gondolkodásmód mind más-más megközelítést és prioritásokat tükröz a pénzügyi tervezés és a vagyonépítés szempontjából.

A gondolkodásmódod megváltoztatására és bevételeid sokszorozására hívlak a Duplázó programon. Óriási változást tudsz már azzal elérni, ha kitágítod a látószögedet és megváltoztatod a pénzhez fűződő viszonyodat és a pénzről alkotott elképzeléseidet, sémáidat.

Mi inspirálhat mégis arra, hogy vagyont építs?

Ha még alkalmazottként dolgozol és a biztonságra való törekvés jellemez, érezheted úgy, hogy nincs szükséged vagy lehetőséged vagyont építeni.

1. Alkalmazottként aggódhatsz az anyagi biztonságodért. A váratlan kiadások vagy a nyugdíjigény kiszolgálása motiváló lehet a vagyon építésére.

2. Ha családod van, akkor a pénzügyi felelősség érzésed növekedhet. A vágy, hogy jobb életet és jövőt biztosíts a családodnak, ösztönözhet a vagyonépítésre.

3. Lehetnek olyan ambícióid és álmaid, amelyekhez több pénzre van szükséged. A karrier előmozdítása vagy vállalkozás indítása pénzügyi támogatást igényelhet, ami ösztönözhet a vagyon felépítésére.

4. Ha ráébredsz arra, hogy az életedben több lehetőséged van, akkor motiválttá válhatsz a vagyonépítés iránt.

5. A jövőbeli biztonság, a jobb életminőség és a szabadság vágya vonzhat a vagyonépítés felé.

Milyen módokon építhetsz vagyont a különböző befektetésekből?

Passzív jövedelemforrások: A befektetések olyan passzív jövedelemforrásokat is teremthetnek, mint például ingatlanbérleti díjak, részvényosztalék vagy kötvénykamatok. Ezek a jövedelemforrások hozzájárulhatnak a vagyonod növekedéséhez.

Növekedés: A befektetések értéke idővel növekedhet. Például, ha egy ingatlant vásárolsz, és az ingatlan értéke nő az idő múlásával, akkor az ingatlanvagyonodat növeled. Vagy a részvényed értéke növekszik azáltal, hogy a részvényt kibocsátó vállalkozás értéke növekszik.

Tőkehozam: A tőkehozam az a különbség, amely az eredeti befektetett összeg és a befektetés értéke között áll fenn. Ha például egy részvényt alacsony áron vásárolsz, majd később magasabb áron értékesíted, akkor a különbség a tőkehozam lesz, amely növeli a vagyonodat. Ugyanígy az ingatlannál is, amikor magasabb áron adod el, mint amennyibe neked belekerült.

Tudás, vállalkozás: Ide sorolom a saját tudásodba történő befektetést is, hiszen ennek hozadéka a magasabb értékteremtés, ami megjelenhet magasabb fizetés, avagy emelkedő jövedelem formájában.

A különböző típusú befektetések diverzifikálása, azaz többfelé osztása lehetővé teszi a kockázatok minimalizálását és a hozamok maximalizálását. Ennek eredményeként a különböző befektetések kombinációja révén a vagyonod növekedhet a különböző típusú hozamokból származó előnyök révén.

Tudásod, vállalkozásod emeléséhez, skálázásához kínálok rengeteg lehetőséget és gyakorlat-orientált folyamatot a Siker programon, ahol közösen építünk fel egy szárnyalóbb valóságot számodra. Ezáltal mind a vállalkozásodban, mind életed egyéb területein elképesztő mértékű átalakulást élsz majd meg.

Tévhitek a vagyonépítésről

Tele vagyunk tévhitekkel, ezért az egyik legfontosabb, hogy megváltoztasd a hozzáállásod a vagyon felépítésével kapcsolatban. A lehetetlenre vagy a korlátokra fókuszálás helyett higgy abban, hogy te is képes vagy nagy dolgokat elérni.

Az egyik legnagyobb tévhit a vagyonépítéssel kapcsolatban az, hogy csak nagyobb pénzösszegekkel lehet elkezdeni. Ez azonban távol áll a valóságtól. Minden vagyonépítés apró lépésekből áll, és bármilyen összeg megfelelő lehet a kezdéshez. Az igazi kulcs a rendszerességben és a kitartásban rejlik. Még ha csak kisebb összeggel is kezded el, idővel az összeg növekedni fog, ahogy kamatozik és hozamot termel.

A másik tévhit a vagyonépítéssel kapcsolatban, hogy a nagy kockázat nagy haszonnal jár. Minden befektetésnek van bizonyos kockázata, és mindenképpen járd körül ezeket a kockázatokat, mielőtt pénzt fektetsz be. Bár teljesen egyedi, hogy mekkora a kockázat tűrő képességed, mindenképpen javaslom, hogy gondolkodj porlasztásban, azaz alacsonyabb és magasabb kockázati befektetésekben egyaránt.

A magas hozam általában magasabb kockázattal jár, míg az alacsony kockázatú befektetések sokszor alacsonyabb hozamot kínálnak. Mindazonáltal az újonnan megnyíló lehetőségek és új típusú befektetések rendre felülírják ezeket a régi trendeket, és egészen más perspektívákat nyitnak meg. Találd meg azt az egyensúlyt a kockázat és a hozam között, ami megfelel a személyes pénzügyi céljaidnak és kényelmi szintednek.

A kockázatok mellett az időtáv is fontos szerepet játszik a vagyonépítésben; minél hosszabb ideig hagyod a pénzed kamatozni és növekedni, annál nagyobb lehet a végén az összeg, amihez hozzájutsz. Az idő szinte a legfontosabb tényező a befektetéseknél. A rendszeres, még ha kisebb összegű befizetések is hosszú távon jelentős vagyonnövekedést eredményezhetnek ugyanis. Természetesen lehet olyan befektetésed is, amikor gyorsan tudsz hasznot realizálni, vagy éppen éves osztalékfizetéssel kapsz rendszeres hozamot.

Vagyonépítés apró lépésenként

A megtakarítások kezelése az első lépés a vagyon felépítése felé. Kezdd azzal, hogy rendszeresen félreteszel egy bizonyos összeget minden hónapban. Tedd ezt rendszeresen, akkor is, ha még csak néhány forintot is tudsz megtakarítani.

Apránként ismerkedj meg a különböző befektetési lehetőségekkel és azok kockázataival. Válassz olyan befektetéseket, amelyek megfelelnek a kényelmi szintednek és a pénzügyi céloknak. Ne félj a kockázattól, ám legyél megfontolt a döntéseidben.

Tanuld meg, hogyan tud neked dolgozni a pénz. Ehhez a megtakarításaidat tekintsd többnek, mint csupán félreállított pénzalapnak, kezeld azokat befektetési alapként. Figyelj az időszakosan történő értékelésre és az esetleges módosításokra a portfóliódon, hogy az mindig megfeleljen a változó pénzügyi céloknak és körülményeknek.

Apránként építsd a befektetési portfóliódat. Ne várj azonnali eredményeket, hiszen a vagyon felépítése hosszú távú folyamat. Diverzifikáld a portfóliódat, azaz oszd meg a befektetéseidet különböző eszközosztályok között, hogy minimalizáld a kockázatokat és maximalizáld a hozamokat.

Ehhez nézz meg egy olyan lehetőséget, ami a legtöbb kívánalmadnak megfelel: biztonságos, magas hozamot termel, rövid időtávon is hozzáférsz a pénzedhez, és hosszú távon is tudsz vagyont építeni vele. Triplázz!

építs vagyont, triplázd meg a pénzedet!

Ne feledd, a pénzügyi sikereséghez nem szükséges hatalmas összegekkel kezdeni. Apró lépésekkel, kitartással és okos pénzügyi döntésekkel te is elérheted azt, hogy vagyont építs. Legyél kitartó, tanulj és fejlődj, és hamarosan megtapasztalhatod a pénzügyi szabadság érzését!

Indulj el a pénzügyi siker útján, és tanuld meg azokat a stratégiákat, amelyekkel kezedbe veheted az irányítást a pénzügyeid felett.

Gürtler Szilvia

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör