a pénz az ördögtől való?
Szűkösségből - Bőség

A pénz az ördögtől való?

Hallottad már valaha azt a kijelentést, hogy a pénz az ördögtől való? Netán el is hitted, hogy ez így van? Vagy találkoztál már olyan emberrel, aki így gondolkodott?

Most rögtön meg is válaszolom a címben feltett kérdést: a pénz nem ördögtől való. A pénz egyszerűen egy csereeszköz, amelyet mi, emberek ruházunk fel különböző tulajdonságokkal és tartalmakkal.

Hogyan alakul ki a pénzügyi gondolkodásod?

Már gyermekként különböző mondatokat hallasz, és mindenféle hozzáállást látsz a szüleid, rokonaid pénzhez való kapcsolatáról. Akkor még nem tudod hova tenni, pláne kezelni ezeket, így automatikusan beépülnek a gondolati világodba. Ezeknek legtöbbször nem vagy tudatában, hosszas kutakodás és pénzügyi önismereti munka során kerülnek csak felszínre a régmúlt homályából.

Az iskolában alig kapsz pénzügyi oktatást, ezért jobbára arra hagyatkozol, amit magad körül látsz, tapasztalsz. Szüleid, barátaid, rokonaid, ismerősök, ismeretlenek mutatják az utat neked.

Vagy a másokkal történtek, vagy a veled megeesettek alapján könyveled el tényeknek a pénzügyi ismereteidet. Holott azok pusztán a saját hitrendszered, gondolati világod kivetülései.

A pénztől nem kell félni, mert az se nem jó, se nem rossz. A pénz az csak pénz.

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik értékes, hasznos dolgokat cselekedtek a pénzzel, és olyanokat is, akik igyekeztek hatalmuk, befolyásuk növelésére felhasználni. Ez is éppen azt bizonyítja, hogy a pénz semleges, tulajdonságokkal nem bíró, anyagi formában megtestesülő energia. Rajtunk múlik, mit kezdünk vele, hogyan fogadjuk, és mire használjuk.

A pénz felerősíti a belső tulajdonságainkat. Tehát nem a pénz birtoklásától leszel jó, vagy válsz rosszá, hanem a pénz birtoklása által válsz annyira magabiztossá, hogy megmutasd ezeket a tulajdonságaidat. Az önismereted szintjén múlik, hogy mennyire ismered el, és fogadod el magadban a jelenlévő tulajdonságaidat. Mint ahogy az is rajtad, és a tudatos döntéseden múlik, hogyan cselekszel, és mire fordítod a pénzt.

Rajtad múlik

Dönthetsz úgy, hogy csodálatos dolgokat hajtasz végre a pénzzel, és úgy is, hogy lábbal tiporsz mindenkit, aki az utadba kerül. Mindkét út lehetséges, és mindkettő rendben van. Csak tudd, hogy a te döntésed által válik a cselekedet valamilyenné, nem pedig azért, mert a pénz az ördögtől való.

Ennélfogva nem kell választanod a pénz és a jó ember státusz között. A kettő gyönyörűen megfér egymás mellett. Mert csak a döntéseiden múlik, milyen irányba mész tovább. Pénzzel vagy anélkül, te ugyanaz az ember maradsz.

Használd a pénzt eszköznek, ne célnak!  

Szeretettel: Gürtler Szilvia

Változtasd meg a pénzügyi valóságod! Töltsd le a Gazdagodj! e-bookot.

Gürtler Szilvia, coaching

A szerző: Gürtler Szilvia, PCC   (ICF minősített professzionális coach)

Minden tapasztalatommal, tudásommal támogatlak, hogy megújulva megtaláld a célodat az élethivatásodat, és ezáltal megéld a bőséget. Az önmegvalósítás útján kísérlek végig az önismerettől az életvezetésen át a szabadságig, hogy eljuss oda, ahova magadat álmodod.  Inspiráló videóimmal a YouTube csatornámon adok új meglátásokat. 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

céltervező füzet

$39.99

Tervezz álmokból célokat

Kezdd el élni azt az életet, amelyre születtél!  Váltsd valóra az álmaidat a Céltervező füzettel!

A munkát élvezni is lehet