10 spórolási tipp, amivel százezreket takaríthatsz meg
Pénz, bevétel, vagyon

10 hatékony spórolási tipp, amelyekkel százezreket is megtakaríthatsz

Ez a 10 spórolási tipp segít abban, hogy stabilabbá váljon a költségvetésed, és elkezdj megtakarítani. A pénzügyi biztonság, a jövőbeli tervek megvalósítása és a váratlan helyzetek kezelése szempontjából a megtakarítások elengedhetetlenek a gazdálkodásodban. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy a legtöbb háztartásban ennek még mindig nincs kialakult kultúrája, és ad-hoc jelleggel történik a gazdálkodás.

Miért fontosak a megtakarítások?

 1. Pénzügyi biztonságot adnak: A felmerülő váratlan kiadásokra összegyűjtött tartalék segít fedezni ezeket a kiadásokat, így elkerülhető a hitel felvétele, vagy kölcsönök kérése.
 2. Jövőbeli tervek megvalósulását segítik: Sok-sok olyan terved lehet, amelyekhez nagyobb összegre van szükséged. A megtakarításokkal elérhetővé teszed ezeket.
 3. Pénzügyi függetlenséget adnak: A folyamatos spórolás és a megtakarításokból összegyűjt pénzből befektetés révén hosszú távon passzív jövedelmet generálhatsz. Ez lehetővé teszi, hogy növeld az életminőséged és azzal foglalkozz, ami igazán fontos számodra.
 4. Mentális jólétet generálnak: A megtakarítás és a pénzügyi fegyelem segít csökkenteni a pénzzel kapcsolatos stresszt és aggodalmakat. Tudva, hogy van egy pénzügyi biztonságot nyújtó tartalékod, nyugodtabban és magabiztosabban nézhetsz szembe az élet kihívásaival.
 5. A spórolással megteremted a pénzügyi biztonságod, a jövőbeli kényelmedet, és segít elkerülni a váratlan helyzetekből fakadó stresszt és problémákat.
Nézd meg a videómat a részletesebb spórolási tipp javaslatokért.

Megtakarítani akkor tudsz, ha kevesebbet költesz, mint amennyi a bevételed. Mindezt rendszeresen, tudatosan, és megtervezetten is tudod tenni. Így már nemcsak véletlen-szerűen marad hó végén pár ezer forintod, hanem felkészülten, előre gondolkodva tudod elkészíteni a költségvetési terved.

Az alábbi 10 spórolási tipp közül néhány könnyedén megvalósítható, és talán már alkalmazod is egyiket-másikat. Van köztük olyan is, ami egy kicsit több odafigyelést, vagy akár bizonyos szokások elhagyását igényli tőled.

A felsorolt 10 spórolási tipp közül biztosan te is megtalálod majd a számodra legmegfelelőbbeket. Válaszd ki először azokat, amelyek könnyedén mennek, és kezdd el a folyamatot ezen tippek beépítésével. Aztán amikor már rutin szerűen megy, térj át a továbbiakra is. Akár egyesével alkalmazva őket, szépen lassan át tudod alakítani az életedet, a pénzügyi gondolkodásodat.

10 hatékony spórolási tipp, amelyek százezreket hozhatnak

 1. Add el! Nézz körül otthon, és válassz ki valamit, amit már nem használsz, Amit találsz, azokat hirdesd meg, add el, vagy add tovább olyannak, aki nagyobb hasznát veszi. Csak olyan dolgokat tarts meg, amelyekre valóban szükséged van, és rendszeresen használod őket.
 2. Várj vele! Amikor meglátsz valamit egy boltban, vagy kirakatban, állj meg, tartóztasd meg magad és ne vásárold meg. Menj haza, gondold át, hogy valóban szükséged van-e rá. Ezzel a módszerrel rengeteg felesleges kiadástól óvhatod meg magad.
 3. Szokj le! Ha van olyan rendszeres szokásos fogyasztásod, amelyet amúgy is el akarsz hagyni, mert egészségtelen, mint pl cigaretta, kávé, cukros üdítő, rágcsa… bármi, akkor mától vegyél kevesebbet belőlük. Egészségesebb is leszel, és a pénztárcád is meghálálja.
 4. Keresd az optimális árat! Ugyanannak a terméknek az ára sokszor eltérő lehet egy-egy üzletben. Kutasd fel, hol tudod megvásárolni olcsóbban az adott terméket! Ne a minőség rovására menjen az akció vadászat, hanem az optimális ár megtalálására.
 5. Étkezz tudatosan! Figyelj oda tudatosan az étkezésedre! Csak annyit vásárolj, amennyit biztosan megeszel, és olyan termékeket, amelyekre a szervezetednek szüksége van. Ne ess abba a hibába, hogy hónap végén ki kell dobnod a lejárt élelmiszereket.
 6. Optimalizálj! Több éve nem változott a mobiltelefon, az internet, vagy bármilyen más előfizetésed? Vedd fel a kapcsolatot a szolgáltatóddal, és módosíts a feltételeken. Ha találsz a piacon kedvezőbb feltételekkel másik szolgáltatót, akkor válts.
 7. Szüntesd meg! Ha van olyan előfizetésed, amelyre valamikor a múltban előfizettél, most viszont már nincs rá szükséged, azt mondd le. Ez lehet apróság, és nagyobb tétel is, akár egy TV előfizetés. Vegyél egy nagy levegőt és szüntesd meg. 
 8. Biztosíts okosan! Nézd át tételesen a meglévő biztosításaidat! Gondold végig, melyikre van szükséged, és melyikről érdemes tanácsadóval beszélgetned. Egy-egy autó, vagy lakásbiztosításon nagyon sokat tudsz megtakarítani.
 9. Fizess magadnak! Te vagy a legfontosabb az életedben, ezért a kifizetések sorát kezdd magaddal! Az első cselekedeted legyen az, hogy önmagad számára elkülöníted a bevételed minimum 10 %-át. Utald át egy magán, vagy megtakarítási számlára, ami csak a tiéd.
 10. Tervezz! Írd össze előre a bevételeidet és a kiadásaidat! Készíts el egy olyan táblázatot, amelyben meghatározod a főbb bevételi és kiadási tételeket, és nézd meg, hogyan tudod egyensúlyba hozni azokat.

A fentebb bemutatott technikák közül szinte mindegyik spórolási tipp segített abban, hogy jelentősen csökkentsem a költségeimet és számottevő összegeket takarítsak meg.

Ahhoz, hogy megtanulj tudatos pénzügyi gazdálkodást folytatni, egyensúlyban tartsd a költségvetésedet, és fenntarthatóan, stabilan növeld a megtakarításaidat, van még néhány olyan alapvetés, amelyeket érdemes betartanod.

Tarts velem a Tedd rendbe a pénzügyeidet online programon. A néhány extra spórolási tipp mellett, amelyeket még megosztok veled, rálátsz a pénzhez fűződő viszonyoda, megtanulod a pénzkezelés alapjait, és a költségvetés tervezést. Foglalkozunk azzal, hogyan tartsd meg a költségvetési egyensúlyod, és hogyan optimalizálj akkor, amikor elbillen ez a balansz.

Beszélek arról is, hogyan kerülj ki az adósság és a költés csapdájából, és mit tegyél a növekedés érdekében. Ehhez bemutatok néhány bevétel-növelési ötletet is. Egyszóval mind a költség csökkentés, mind a bevétel növelés oldaláról megvizsgáljuk a költségvetést, valamint konkrét módszertant kapsz a pénzügyi stabilitásod megteremtéséhez.

Tedd rendbe a pénzügyeidet és ne engedd, hogy kifolyjon kezeid közül a pénz

Szerző: Gürtler Szilvia

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör