mókuskerék, szabadság, munka
Célkitűzés és énerősítés,  Siker építés

Azért élsz, hogy dolgozz?

Kifordított világban élünk, amelyben végeláthatatlan köröket futunk magunk körül. Gondolj bele, hogy mi történik az életedben, az életeddel. Nézz a mélyére jó alaposan, és aztán válaszold meg magadnak, hogy te azért élsz, hogy dolgozz, vagy azért dolgozol, hogy élj? 

Végeláthatatlan körök 

Kiadsz egy csomó pénzt olyan kajára, amit nem kéne megenned: vagy azért, mert túl sok, vagy azért, mert egészségtelen. Aztán még több pénzt elköltesz fogyókúrás termékekre, aktuális csodaszerekre, hogy leadd a feleslegesen rád rakódott többletsúlyt. 

Laptopra, televízióra, tabletre, telefonra, és persze a hozzájuk tartozó előfizetésekre költesz egy vagyont, hogy utána elpanaszolhasd, mennyire káros a világhálón lógni, semmire nincs időd, és amúgy megőrülsz az üzenet dömpingtől, ami feléd árad. 

Autót veszel, amelynek a törlesztését, biztosítását, szervizét fizeted, és aggódsz, hogy még holnap is a házad előtt parkoljon. Benzint tankolsz bele, és mindenhova autóval jársz, majd panaszkodsz, hogy alig vagy a természetben, és csak úgy gurulnak rád a kilók. Ezért külön fitneszbérletet veszel, vagy lelkiismeret furdalástól gyötörten megveszed az újabb gyorskaját, hiszen rohanás az életed.  

Megvásárolsz egy lakást magadnak, és utána arról szól az életed, hogy a havi törlesztőrészletét kifizesd. Olyan mértékű kötelezettséget ró rád a hitel, hogy élvezetre, kikapcsolódásra, megtakarításra, pláne vagyonfelhalmozásra már a legritkább esetben jut. Széthajtod magad évközben, és alig várod a tervezett kéthetes nyaralást. Aztán végigrohansz néhány városon, vagy a hasadat sütteted egy méregdrága szálloda medencéje mellett, és seperc elrepül az idő. Mehetsz vissza a mókuskerékbe.  

Kilépés az ördögi körből 

Mikor hitted el, hogy ez az élet? Legnagyobb valószínűséggel már akkor, amikor egy európai országba születtél. A szocializációs elvárások, az életút modell egészen más itt, mint például egy ázsiai vagy egy afrikai országban. És ha tisztában vagy azzal, hogy másképpen is lehet, akkor képes vagy meglátni ennek a körkörös spirálnak az értelmetlenségét. Amint meglátod, máris tudsz rajta változtatni, és elhatározhatod, hogy kilépsz belőle. Át tudod alakítani az életedet, hogy fásultság, frusztráció, stressz helyett élvezettel teliek legyenek a napjaid. 

Mert miért a munkát tartod a legfontosabb tevékenységednek, és rendeled alá az életedet? Ahelyett, hogy az életed lenne a legfontosabb, amiben élvezed a napjaidat. Ki mondja neked azt, hogy dolgozz heti negyven órát, aztán évi egyszer vagy kétszer menj el nyaralni két hetet, és utána térj vissza a taposómalomba? Vajon miért az a modelled, hogy életed legaktívabb éveiben gürizzél, hogy legyen elegendő nyugdíjas korodra? Már ha megéled persze. 

Ülj le egy pillanatra, és nézz rá kívülről az életedre most ebből a szemszögből. Tényleg így akarod élni az életedet? Ha igen, nézd meg, milyen előnyökkel jár számodra, és folytasd. Ha nem, akkor hozz döntést arról, hogy kilépsz. Amint a döntésed megszületett, jöhetnek a tettek. 

Tudom, tudom, valamiből élni is kell. És ez így is van. Csakhogy lehet élni a szenvedélyedből, abból, amit élvezettel végzel, és lehet élni jóval nyugodtabban, kisebb stresszfaktorral, kevesebből. Hiszen már nem kell a bankokat és a feneketlen bendőjű fogyasztói társadalmat etetned. 

Cselekvési terv a mókuskerékből kilépéshez 

[wcm_nonmember] [INSERT_ELEMENTOR id="8002"] [/wcm_nonmember]

[wcm_restrict]

Előfizetői tartalom

 1. Először is készíts egy költségvetési táblázatot. Nézd meg, milyen rendszeres és alkalmi bevételeid, kiadásaid vannak. Én egy nagyon egyszerű táblázatot használtam régen, tökéletesen megfelelt a célra.
 2. Hozd meg a döntést, hogy melyik kiadáson tudsz csökkenteni, melyik bevételen tudsz növelni.
 3. Készíts céltáblát magadnak. Mi a célod, és a mi a motivációd arra, hogy ezt elérd?
 4. Kivé akarsz válni, amikor eléred a célodat? Milyen ember akarsz lenni?
 5. Hogyan néz ki az az élet, amit élni vágysz?
 6. A célod eléréséhez szükséges-e mindaz, amid most van? Mi az, amire szükséged van, és hogyan tudod azt megteremteni?
 7. Most ülj le, fogd a fejed, és hozz radikális döntést.
 8. Indulj el a célod irányába!

Előfizetői tartalom vége


[/wcm_restrict]

Azért élsz, hogy dolgozz?

Az én egyértelmű válaszom az, hogy semmiképpen. Azért élünk, hogy élvezzük az életet, a létezést. A legnagyobb paradoxon, hogy ezt viszont sokunknak tanulnia kell, mert már kicsi gyerekkorunktól arra szocializálnak bennünket, hogy teljesítsünk, tanuljunk és dolgozzunk. Ennek pedig az a vége, hogy nem tudunk pihenni, és fogalmunk sincs, mit kezdjünk a szabadidőnkkel, a csenddel.

Már hosszú ideje folyamatosan engedem el én is ezeket a régi beidegződéseimet. Rendszeresen szelektálom a holmijaimat, tudatosan figyelek arra, hogy annyi élelmet vásároljak, amennyit meg is eszek, és annyi energiát használjak, amennyire feltétlen szükségem van.  

Ennek a folyamatnak érkezett el most egy következő fázisa. Úgy döntöttünk a párommal, hogy szinte minden megmaradt ingóságunktól megválunk, csak a legszükségesebbeket tartjuk meg, amik egy kisbőröndbe, vagy nagyobb hátizsákba beleférnek. Azért határoztunk így, mert végre elindulunk a vágyaink mentén, és nyakunkba vesszük a világot. Nem bérlünk ki többé lakást hosszú távra, nem vásárolunk lakást saját használatra, és nem veszünk olyan tárgyakat, amikre az égvilágon semmi szükségünk.

taposómalom, szabadság

Ellenben megéljük a pillanatokat és egész évben nyaralunk (akarom mondani: élünk) olyan helyeken, amelyek adott pillanatban megtetszenek nekünk. Megízleljük a helyi életet, és ha úgy döntünk, hogy éppen arra vágyunk, akkor maradunk tovább, ha pedig elegendőnek érezzük már az ott töltött időt, akkor megyünk tovább.

A vicc az egészben, hogy bizonyos országokban jóval olcsóbb a megélhetés, így alacsonyabb költségen, nagyobb élvezethez jutunk. Mivel gyakorlatilag teljesen online dolgozom, és saját magam osztom be az időmet és a tevékenységeimet, egyáltalán nincs okom ragaszkodni ahhoz, hogy egy helyszínen éljek, és sóváran nézzem a csodás képeket, a nyaralóparadicsomokról. (Megjegyzem, eddig sem volt okom, csak még nem láttam ilyen tisztán mindezt.)

Mennyivel kívánatosabb és egyszerűbb ez az élet! Teremts csodás napokat magadnak te is, hiszen nem azért élsz, hogy dolgozz, hanem azért, hogy élvezd az életed!

Szerző: Gürtler Szilvia

[INSERT_ELEMENTOR id="7448"]

2 hozzászólás

 • Fodor Attila

  Azért élsz ,hogy dolgozz?

  Nagyon tetszenek a cikkben leírt gondolatok! Valahol legbelül ilyen életre vágyom,de nem találom a szenvedélyem,hogy mi az amit úgy tudok végezni mint nem munka. 46 évesen még nem találtam meg,bele süllyedtem a cikkben említett heti 40 ( sőt sokszor jóval több) munkahétbe egy fejlődésre alkalmatlan munkahelyen.Igen,a pénz az fontos mert van egy család gyerekekkel akiket el kell tartani és mellette élni is. Nem beszélve a hitelcsapdáról ami folyamatosan fusztrálja az ember életét. Hogyan találhatnám meg a szenvedélyem? Nem tudom merre induljak.

  • Gürtler Szilvia

   Kedves Attila! Köszönöm a visszajelzésed, és nagyon örülök, hogy megfogtak ezek a gondolatok. Remélem, hogy egyre többen gondolkodunk majd így, és változtatjuk meg a munkáról és a világról alkotott elképzeléseinket.
   Ajánlom neked az Élethivatás kurzusomat, ahol tippeket és gyakorlatokat adok ahhoz, hogyan találj rá arra, ami igazán szívből jövő vágyad. Itt éred el: https://kurzusok.mannacoach.com/courses/elethivatas-kurzus/ Ehhez jár egy 30 perces ajándék coaching is.
   Előtte akár befoglalhatsz egy előzetes feltáró beszélgetést is, hogy közösen nézzünk rá a helyzetedre:
   https://mannacoach.com/kapcsolat/
   Köszönöm: Szilvi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör