Célkitűzés és énerősítés

Miért a legfontosabb szavunk a MIÉRT?

Bizonyára találkoztál már olyan kisgyerekkel, aki állandóan azt kérdezi, hogy „miért”. Talán visszaemlékszel saját gyermekeidnél is erre az időszakra, vagy legalább az ismerősök, barátok gyerekeire, netán a buszon, villamoson látott gyermekekre, akik állandóan kérdeznek, ahogy rácsodálkoznak a világra.

Ezek a gyermekek még teljesen tisztán, egyszerű logika alapján szeretnék meglátni, megérteni a világ működését. Néha egészen érdekes szemszögből világítják meg a történéseket – már persze ha nyitottak vagyunk arra, hogy figyeljünk ezekre a felvetésekre. Mert legtöbbször csak legyintünk, vagy elhessegetjük a kérdezőt. „Nem tudom én sem, ne nyaggas már. „ Pedig milyen különleges utazás lehet a mélyére nézni annak, amit a pirinyó kis lélek igen ügyesen megfogalmaz!

Aztán szépen lassan felcseperednek a gyermekek és megtanulják, hogyan rejtsék el a gondolataikat, és hogyan fordítsák el a fejüket, ahelyett, hogy utánajárjanak a felmerülő kérdéseknek. Megtanulják, hogy ne kérdezzenek, hiszen a válaszok sok esetben vagy sommásak, vagy semmitmondóak – már ha egyáltalán akadnak.

Dehogy csoda hát, ha felnőtt létünkre megtanulunk hárítani. Nem nézünk a dolgok mögé, nem keressük a miért-eket. Egyszerűen elfogadjuk, hogy a világ úgy működik, ahogy nekünk megtanították. Elfelejtettünk kérdezni, kétségbe vonni, és a dolgok mélyére nézni. Alapvető igazságnak fogadjuk el mások gondolatait, és világról alkotott elképzeléseit.

Hányszor van, hogy automatikusan kijelentesz valamit, úgy, hogy igazán át sem gondolod, mi van mögötte? Hányszor van, hogy cselekszel a megszokott mintáid alapján, és meg sem kérdezed magadtól, miért úgy csinálod, és miért azt teszed? Aztán egy idő után érzed, hogy valami mégsem klappol, mert nem egészen arra haladsz, amerrre menni szeretnél.

A kulcs továbbra is a miért szóban rejlik.  Abban, hogy amikor gondolsz, vagy mondasz valamit, rögtön utána feltedd a kérdést: miért. Ezzel az egyetlen kis kérdőszóval elképesztő mélységeket tárhatsz fel magadban, és ráláthatsz az igazi mozgató rugóidra.

Például: egyre kevésbé érzel motivációt arra, hogy bejárj a munkahelyedre, és végezd az ottani feladataidat. Rögtön felteheted magadnak a kérdést: „Miért nem akarok bemenni?” Mert fárasztanak a benti teendők. „Miért fárasztanak a napi teendőim?” Mert már nem köt le az a tevékenység, amit végzek. „Miért nem köt le?” Mert a kisujjamban van, és más kihívásokra vágyom. „Miért vágyom új kihívásokra?” Mert szeretek újat tanulni, és fejlődni.

Ezzel az egyszerű kérdéssorral máris eljutottál addig a pontig, ahonnan tovább tudsz lépni. Átgondolhatod például, hogy melyik területen fejlődhetsz, érdemes-e pozíciót, vagy akár céget váltanod, vagy elegendő, ha leülsz a főnököddel egy beszélgetésre, és másfajta feladatokat kérsz tőle.

Bárhogy is döntesz, azzal, hogy feltettél magadnak néhány kérdést, amelyeket őszintén meg is válaszolsz, rögtön közelebb kerülsz a rossz érzéseid gyökeréhez. Máris jobban látod, hogy mi az igazi megoldásra váró helyzet, és nem csak a felszínen kapirgálsz.

Mert mi történik, ha nem teszed fel magadnak a miért kérdés(eke)t? Bizony csak annyit látsz, hogy fáradt vagy, és már nincs kedved bejárni a munkahelyedre. Elkezdesz azon agyalni, hogy messze van a munkahelyed, sokat kell utaznod, eleged van a kollégákból, és egyébként sem fizetnek meg eléggé. Ezzel is lehet, hogy elindulsz a változás útján, ám csak ideig-óráig érzed jól magad, hiszen nem jutottál el a fő kérdésig, azaz, hogy miért érzed rosszul magad ott. Ezért nagy valószínűséggel csak idő kérdése, hogy a következő munkahelyeden ugyanezzel a helyzettel szembesülj.

Természetesen ez a technika minden fajta kérdésfelvetésnél használható, hiszen ezzel a dolgok mögé nézel. Így nem alapvetésnek fogadod el a gondolataidat, hanem megláthatod és megvizsgálhatod a mögötte húzódó érzelmeidet is.

Azért a legfontosabb szavunk tehát a miért, mert segítségével rátalálhatunk saját belső énünkre, azokra az érzelmekre, amelyek megmutatják, mik az igazi mozgatórugóink.

Térj hát vissza nyugodtan a gyermekkori énedhez, és bátran tedd fel magadnak a kérdést: MIÉRT.

És ha igazi rácsodálkozásra vágysz, és a MIÉRT-ed felfedezésére, utazz hozzám Máltára, válassz egy hetes programot velem. Válaszaid megtalálása garantált.

[INSERT_ELEMENTOR id="7448"]

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör