fbpx
SMART célok
Céltudatosan

Mik azok a SMART célok?

Fontosak a célok, ezt valószínűleg te is tudod. A célmegvalósítás kalandos folyamatának első vagy nulladik lépése a célok meghatározása. Na, de hogyan is érdemes célokat kitűzni, hogyan tűzz ki célokat okosan, úgy, hogy meg is valósuljanak? Mert a végső cél – ami talán a leghomályosabb, amivel sokan állunk hadilábon -, szinte biztos, hogy ez.

SMART célok, csak okosan

Egy nagyon elterjedt célkitűzési módszertan a SMART célok. Az üzleti és a magánéletben is sokan alkalmazzák. Ez egy betűszó, egy rövidítés, ami – véleményem szerint – azért lett nagyon népszerű, mert a smart szó angolul okosat jelent, márpedig ki ne szeretne okosan célokat kitűzni? Valószínűleg mindenkinek egy kicsit mást jelent, hogy egy cél mitől lesz pontosan okos, de szinte ellenállhatatlan az elnevezés, azt is mondhatnám, hogy jó a marketingje. 😉 Lehet okosan célt kitűzni úgy, hogy hatékonyan tudod megvalósítani. Akár bizonyos lépéseket lerövidítesz, vagy ha lehetséges, akkor ki is hagysz. Például úgy, hogy mersz segítséget kérni, ráadásul olyan valakitől, aki már elérte azt, amit te célul tűztél ki.

A SMART célok elemei

Egyes betűkhöz még angolul is több szó tartozik, így az ’A’ és az ’R’ pontos jelentése más és más lehet a különböző értelmezésekben.

 • S: specifikus
 • M: mérhető
 • A: akcióorientált, elérhető, megvalósítható
 • R: reális, eredményorientált, releváns
 • T: tartozik hozzá határidő

Sok a hasonlóság az előzőekben említett célkitűzés-elmélettel, az abban megfogalmazott céljellemzőkkel. Ha lemaradtál, itt találod A célkitűzés elmélete című cikkünket.

SMART célok – ígéret

Mit várhatsz a smart céloktól? Biztos hallottad már, hogy a célmegvalósítás sikere nagyban függ a céljaidtól. Ha rosszul tűzöd ki őket, akkor ne csodálkozz, hogy nem valósulnak meg. Illetve az is gyakori tanács, hogy ha már van egy kitűzött célod, ellenőrizd le, hogy a SMART célok elemei, a kritériumok benne vannak-e vagy ki kell még egészítened valamivel, hogy jobban megfoghatóvá váljon.

A következő leckében egy példán keresztül fogjuk megnézni, hogy a gyakorlatban hogyan is néz ki egy jól leírt SMART cél. Elárulom a hiányzó összetevőt is, ami saját és ügyfeleim tapasztalatai alapján is elengedhetetlen a sikeres célkitűzéshez, ugyanakkor nem része a SMART céloknak.

Szerző: Gürtler Szilvia

Iratkozz fel hírlevelünkre! Ajándék neked a

  Célkitűzés INGYENES sorozat

  Adatkezelési szabályzat


  Az adatkezelés célja a hírlevélre való feliratkozás.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük