A SMART célok segítenek hatékony és eredmény-orientált célokat kitűzni
Célkitűzés és énerősítés

Mik azok a SMART célok?

A SMART célok olyan hatékony és eredményorientált célkitűzési módszert képviselnek, amelyek segítségével könnyedebbé válik a céltervezés számodra.

.Akár személyes, akár szakmai, akár tanulmányi céljaid vannak, ahhoz, hogy sikeresen megvalósítsd őket, fontos, hogy strukturáltan közelítsd meg őket.  Ehhez nyújtok segítséget a SMART célok bemutatásával, és megmutatom, hogyan segíthet elérni a vágyott eredményeidet.

Nézzük meg, hogyan tűzz ki célokat okosan, úgy, hogy meg is valósuljanak. Mert a végső cél – ami talán a most még homályos – szinte biztosan, hogy az, hogy megvalósuljon.

Csak okosan

Ehhez elsőként nézzük meg, hogy mik azok a SMART célok. Röviden összefoglalva egy nagyon elterjedt célkitűzési módszertan, amit az üzleti és a magánéletben is rendszeresen alkalmaznak. Ez egy betűszó, egy rövidítés, aminek népszerűségében az is szerepet játszhat, hogy a smart szó angolul okosat jelent, márpedig ki ne szeretne okosan célokat kitűzni?

Valószínűleg mindenkinek egy kicsit mást jelent, hogy egy cél mitől lesz pontosan okos, mégis szinte ellenállhatatlanul vonzó az elnevezés. Azt is mondhatom, hogy elég jó a marketingje.

Lehet okosan célt kitűzni úgy, hogy hatékonyan tudod megvalósítani. Akár bizonyos lépéseket lerövidítesz, vagy ha lehetséges, akkor ki is hagyhatsz, vagy ki is egészíthetsz több részettel. Például úgy, hogy mersz segítséget kérni olyan valakitől, aki már elérte azt, amit te célul tűztél ki.

A SMART célok elemei

Az egyes betűkhöz még angolul is több szó tartozik, így az ’A’ és az ’R’ pontos jelentése más és más lehet a különböző értelmezésekben.

 • S: specifikus, azaz pontosan meghatározott

Az első lépés a SMART célok meghatározásában az, hogy specifikusak legyenek. Ez azt jelenti, hogy tudd pontosan, mit szeretnél elérni. Homályos vagy általános céljok helyett konkrétak és jól meghatározott célokat vázolj fel magadnak.

 • M: mérhető

A SMART célok mérhetőek. Fontos  számszerűsítened a céljaidat, hogy objektíven,  mérőszámok segítségével tudd követni a haladásodat. 

 • A: akcióorientált, elérhető, megvalósítható

A SMART célok legyenek elérhetőek. Ez azt jelenti, hogy tekints reálisan a céljaidra és vedd figyelembe az erőforrásaidat és képességeidet. Ez veszélyes csapda lehet, mert sokszor alul tervezel, nem bízván a képességeidben, sokszor pedig fölé lősz, mert túlértékeled azokat. 

 • R: reális, eredményorientált, releváns

A SMART célok legyenek relevánsak, és idomuljanak a személyes értékeidhez és céljaidhoz. Nagyon fontos, hogy a kitűzött céljaid illeszkedjenek a nagyobb képbe, és járuljanak hozzá a víziód megvalósításához.

 • T: tartozik hozzá határidő

A SMART célok határidőhöz kötöttek.  Az időkorlát segít abban, hogy konkrét és mérhető célkitűzéseket állíts fel, amelyek adott idő intervallumon belül valósulnak meg, ezzel is fenntartva a motivációdat.

SMART célok és útmutató, hogyan valósítsd meg azokat

A sikeres célkitűzés lépései

Biztosan hallottad már, hogy a célmegvalósítás sikere nagyban függ a céljaidtól. Illetve az is gyakori tanács, hogy ha már van egy kitűzött célod, ellenőrizd le, hogy a megfelelő  kritériumok benne vannak-e, vagy ki kell még egészítened valamivel, hogy jobban megfoghatóvá váljon.

A SMART célok használata rendkívül fontos és előnyös számos szempontból. Íme néhány ok, amiért érdemes alkalmaznod őket:

 1. Könnyen érthetőek és meghatározhatóak. 

 2. Fókuszált és eredményorientált munkavégzést segítenek. 

 3. Motivációt és elkötelezettséget biztosítanak. 

 4. Irányt és struktúrát adnak.  

 5. Mérhető eredményeket biztosítanak. 

 6. Rugalmasságot és alkalmazkodást teszenk lehetővé.

Maradj mindig az úton, és kövesd az álmaid megvalósulása felé vezető utat. Persze időnként letérni a fő csapásirányról ér, legfeljebb egy picit tovább tart a megvalósítás a tervezettnél. Ezek a lépések és elkalandozások is ahhoz segítenek, hogy megerősödjél, és magabiztosabbá váljál. Mert tanulni abból tudsz, ami máshogy alakul, mint ahogy eltervezted. 

Ez egy érdekes paradoxon, ám gondolj csak bele, hogy mire emlékszel leginkább, és mik azok az események, történések, amelyek segítettek az utadon? Általában azok, ahol valami másként alakult, vagy hibának érzékelted elsőként. 

Márpedig annak kijavítása, korrekciója vezetett el téged a tényleges eredményhez. Ezért merj bátran hibázni, mert az adja meg a szabadságot és az önbecsülésed, hogy pontosan tudod, képes vagy mindent korrigálni. 

Konkrét tippekért olvasd el a hogyan valósítsd meg a céljaidat cikkemet. 

Ahhoz pedig, hogy még érthetőbb legyen a céltervezés és a célmegvalósítás, a Céltervező füzet oldalain osztok meg veled különböző tippeket, technikákat. 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör