fbpx
SMART célok
Álmokból - Életcél

Mik azok a SMART célok?

Fontosak a célok, ezt valószínűleg te is tudod. A célmegvalósítás kalandos folyamatának első vagy nulladik lépése a célok meghatározása. Nézzük meg, hogyan tűzz ki célokat okosan, úgy, hogy meg is valósuljanak. Mert a végső cél – ami talán a leghomályosabb, amivel talán te is hadilábon állsz -, szinte biztos, hogy ez.

SMART célok, csak okosan

Egy nagyon elterjedt célkitűzési módszertan a SMART célok. Az üzleti és a magánéletben is sokan alkalmazzák. Ez egy betűszó, egy rövidítés, ami – véleményem szerint – azért lett nagyon népszerű, mert a smart szó angolul okosat jelent, márpedig ki ne szeretne okosan célokat kitűzni? Valószínűleg mindenkinek egy kicsit mást jelent, hogy egy cél mitől lesz pontosan okos, mégis szinte ellenállhatatlan az elnevezés, azt is mondhatnám, hogy jó a marketingje.

Lehet okosan célt kitűzni úgy, hogy hatékonyan tudod megvalósítani. Akár bizonyos lépéseket lerövidítesz, vagy ha lehetséges, akkor ki is hagyhatsz, vagy ki is egészíthetsz több részettel. Például úgy, hogy mersz segítséget kérni olyan valakitől, aki már elérte azt, amit te célul tűztél ki.

A SMART célok elemei

Egyes betűkhöz még angolul is több szó tartozik, így az ’A’ és az ’R’ pontos jelentése más és más lehet a különböző értelmezésekben.

  • S: specifikus, azaz pontosan meghatározott
  • M: mérhető
  • A: akcióorientált, elérhető, megvalósítható
  • R: reális, eredményorientált, releváns
  • T: tartozik hozzá határidő

Sok a hasonlóság az előzőekben említett célkitűzés-elmélettel, az abban megfogalmazott céljellemzőkkel. Ha lemaradtál, itt találod A célkitűzés elmélete című cikkünket.

SMART célok – ígéret

Mit várhatsz a smart céloktól? Biztos hallottad már, hogy a célmegvalósítás sikere nagyban függ a céljaidtól. Illetve az is gyakori tanács, hogy ha már van egy kitűzött célod, ellenőrizd le, hogy a SMART célok elemei, a kritériumok benne vannak-e, vagy ki kell még egészítened valamivel, hogy jobban megfoghatóvá váljon.

A következő leckében egy példán keresztül fogjuk megnézni, hogy a gyakorlatban hogyan is néz ki egy jól leírt SMART cél. Elárulom a hiányzó összetevőt is, ami saját és ügyfeleim tapasztalatai alapján is elengedhetetlen a sikeres célkitűzéshez, ugyanakkor nem része a SMART céloknak.

Iratkozz fel! Most ajándék a

[contact-form-7 id=”3927″ title=”Celkituzes hirlevelsorozat”]

Gürtler Szilvia, coaching

A szerző: Gürtler Szilvia, PCC   (ICF minősített professzionális coach)

Minden tapasztalatommal, tudásommal támogatlak, hogy megújulva megtaláld a célodat az élethivatásodat, és ezáltal megéld a bőséget. Az önmegvalósítás útján kísérlek végig az önismerettől az életvezetésen át a szabadságig, hogy eljuss oda, ahova magadat álmodod.  Inspiráló videóimmal a YouTube csatornámon adok új meglátásokat. 

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör