A cikkben azt elemzem, hogyan valósítsd meg a céljaidat, és használd a célkitűzés módszertanát
Célkitűzés és énerősítés

Hogyan valósítsd meg a céljaidat?

A célmegvalósítás kalandos folyamatának első vagy nulladik lépése a célok meghatározása. Nézzük meg, hogyan tűzz ki célokat okosan, úgy, hogy meg is valósuljanak. Mert a végső cél – ami talán a leghomályosabb, amivel talán te is hadilábon állsz -, szinte biztos, hogy ez.

SMART célok, csak okosan

Ehhez elsőként nézzük meg, hogy mik azok a Smart célok. Röviden összefoglalva, egy nagyon elterjedt célkitűzési módszertan, amit az üzleti és a magánéletben is sokan alkalmaznak. Ez egy betűszó, egy rövidítés, ami – véleményem szerint – azért lett nagyon népszerű, mert a smart szó angolul okosat jelent, márpedig ki ne szeretne okosan célokat kitűzni? Valószínűleg mindenkinek egy kicsit mást jelent, hogy egy cél mitől lesz pontosan okos, mégis szinte ellenállhatatlan az elnevezés, azt is mondhatnám, hogy jó a marketingje.

Lehet okosan célt kitűzni úgy, hogy hatékonyan tudod megvalósítani. Akár bizonyos lépéseket lerövidítesz, vagy ha lehetséges, akkor ki is hagyhatsz, vagy ki is egészíthetsz több részettel. Például úgy, hogy mersz segítséget kérni olyan valakitől, aki már elérte azt, amit te célul tűztél ki.

A SMART célok elemei

Egyes betűkhöz még angolul is több szó tartozik, így az ’A’ és az ’R’ pontos jelentése más és más lehet a különböző értelmezésekben.

 • S: specifikus, azaz pontosan meghatározott
 • M: mérhető
 • A: akcióorientált, elérhető, megvalósítható
 • R: reális, eredményorientált, releváns
 • T: tartozik hozzá határidő

Ha megvan a célkitűzés, akkor Jól jön némi támogatás. Ehhez csokorba gyűjtöttem néhány hasznos tanácsot, amelyek segítenek neked a célkitűzés megvalósítása során. Részletesebben a mik azok a SMART célok cikkemben olvashatsz.

Célkitűzés elmélete helyett gyakorlati tippek

 • Mondd el a célodat minél több mindenkinek, így ez segíteni fog a végrehajtásban. Egy olyan külső nyomást alakít ki mindez, ami által nem akarsz szégyenben maradni, hogy nem teszel a kitűzött célodért. Ez egyébként ellenkező hatást is kiválthat, azaz frusztrációt okozhat a célok megosztása másokkal.
 • Bonts le pici, apró lépésekre a célodat, majd ünnepeld is meg a menet közbeni sikereidet!
 • Figyelj oda a szokásaidra! A régi szokásaiddal idáig jutottál el. Ezért alakíts ki új szokásokat, és hagyd el régebbieket. Nagyon egyszerű ennek a logikája. Ha a régi szokásaiddal elérhetted volna a célodat, akkor már megtetted volna. Ezért valamin változtass ahhoz, hogy a célodat elérhesd.

Te is szoktál ilyen tippeket kapni? Írd meg hozzászólásban! Ezzel másoknak is segítesz.

Elkötelezetten

Elgondolkodtál már azon, miért teljesítenek a hasonló adottságú és hasonló helyzetben lévő emberek másképpen? A célkitűzés elmélete szerinti válasz az az, hogy mindenkinek más a teljesítménycélja.

Most állj meg egy pillanatra, és vizsgáld meg, hogy mi a te célod. Mennyire tartod azt a magadénak, mennyire fontos számodra, és valóban el akarod-e érni? Elkötelezett vagy irányában annyira, hogy a felbukkanó akadályokkal szemben is végigmész az úton?

Ha valóban elkötelezetten, lépésről lépésre, tudatosan haladsz a kitűzött célod felé, akkor el is fogod érni azt. 

Ám előtte ejtsünk még szót arról, hogy mik a személyes célok kitűzésének nehézségei.

célkitűzés

A célok kitűzésének – különösen, ha személyes célokról van szó -, van két nehézsége. Ha már elindultál, hogy megvalósítd a céljaid, és nehézséggel szembesülsz, ne vádold magad, ehelyett nézd át, minden hathat a folyamatra.  Megmutatok néhány olyan okot, amelyek ide vezethetnek. 

A személyes célok kitűzésének nehézségei

A személyes célok kitűzésének egyike a múlt. Valószínűleg tűztél már ki korábban is célokat és ez óhatatlanul eszedbe fog jutni. Kialakítottál már magadról egy véleményt, egy képet, hogy milyen célkitűző is vagy valójában és lehet, hogy egy pillanat alatt elárasztanak az emlékek, ahogy ülsz a papír fölött. Szomorú vagy csalódott is lehetsz és nem érted, hogy neked miért nem sikerül megvalósítani a céljaidat, vagy ha sikerül, miért nem vagy tőlük felhőtlenül boldog?

A másik nehézség pont ezzel van összefüggésben és a kitűzött céljaidhoz kötődik. Mit gondolsz, valóban a saját céljaidat írod le? Van ugyanis a céloknak egy olyan szintje, amire mindenki vágyikszép ház, autó, esküvő, gyerekek, sikeres karrier, 2 hetes nyaralás, golden retriever. Hogy lehetséges ez?

Elképzelhető, hogy nem is vagy tudatában, hogy másoktól lemásolt álmokat tettél magadévá, és mások által birtokolt tárgyakat, általuk megélt élményeket szeretnél te is a saját boldogságod megéléséhez. Ezek esetében tapasztalhatod azt, hogy hiába éred el a célod, nem biztos, hogy jól fogod érezni magad velük. És ha erre még sosem gondoltál, akkor máris érthetőbb lehet a számodra, hogy bizonyos céljaidtól miért nem voltál boldog.

Most már, hogy tisztában vagy ezzel a két nehézséggel, tudsz rájuk figyelni és tenni ellenük.

A személyes célok kitűzésének legfontosabb titkai

Személyes célod meghatározása tehát a leges-legfontosabb. Azé a célé, amely valóban a te célod, és amely egyedül számodra fontos. A célod megtalálása, a jövőd megtervezése elmélyülést és ráhangolódást igényel, ezért szánd magadra a szükséges időt és figyelj nagyon befelé. Legyél türelemmel, és elfogadással magad irántAdj magadnak tiszta lapot és ne foglalkozz a korábbi – esetleg negatív – tapasztalataiddal.

Ha rászántad az energiát céljaid átgondolására, akkor itt az ideje elindulni a célok megvalósításának irányába, a következőkben már kifejezetten erre fogunk koncentrálni. Egy konkrét lépéssort adok neked, amiken lépésről lépésre végighaladva tudsz közelebb jutni a célodhoz, ahhoz az élethez, ami boldoggá tesz és amiről tudod, hogy bőven megérdemled. 

Nézd meg a videót arról, hogy milyen is az önazonos céltervezés, ahol valóban a belülről fakadó vágyaid megvalósítása a cél. 

Hogyan valósítsd meg a céljaidat?

Lépésről lépésre útmutató.

 1. Írd össze a napi szokásaidat.
 2. Most pipáld ki azokat a szokásokat, amelyek segítik a célod elérését.
 3. Nézd meg, milyen új szokásokra van szükséged ahhoz, hogy elérd a céljaidat.
 4. Határozd meg, mennyi időt szánsz rá naponta az új szokások kialakítására, és a célod megvalósítására.
 5. Írd le azt a dátumot, amikor elkezded a szokásaid átalakítását és a célod megvalósítását.
 6. Tűzz ki egy határidőt, amikorra megvalósítod a vágyadat (ezt jó esetben már meghatároztad, most alkalmad van újra átgondolni, felülbírálni).
 7. Mit kell tenned első lépésként, hogy elindulj az utadon?

Akkor rajta, tedd meg! Végig a célod lebegjen a szemed előtt, fókuszálj arra, amit el akarsz érni. Ne szegje kedved, ha akadálynak érzékelsz eseményeket, vagy nehézségként azonosítasz egy élethelyzetet. Maradj mindig az úton, és kövesd az álmaid megvalósulása felé vezető utat. Időnként letérni a fő csapásirányról ér, legfeljebb egy picit tovább tart a megvalósítás a tervezettnél.

Célmegvalósítás: ahogy a profik csinálják

Ezek a tippek hatalmas segítségedre lesznek a célmegvalósítás útján, ezért javaslom, hogy mindre szánj elegendő időt. Újra és újra vedd majd elő őket, hogy tovább bővítsd a listát.

 1. Írd össze azokat a tulajdonságokat, amelyekre szükséged van álmaid megvalósításához.
 2. Írd össze azokat a tulajdonságaidat, amelyeket szeretsz magadban, és azokat is amelyeket kevésbé kedvelsz magadban. 
 3. Nézd meg, mely tulajdonságaidat tudod használni az álmaid megvalósításához. (Bátran nézz végig az első és a második listádon, és pipáld őket.)
 4. Írd le azokat az erőforrásokat, amelyekre szükséged van álmaid megvalósításához.
 5. Válaszd ki azokat, amelyek rendelkezésedre állnak, és írd le azokat, amelyekhez más módon kell hozzájutnod. 
 6. Kik azok a személyek, akik támogatnak téged a céljaid megvalósulásához vezető úton?
 7. Nézd meg, hogyan tudod összekapcsolni a szükséges erőforrásokat a támogatókkal.
 8. Válaszd ki azokat az erőforrásokat, amelyekhez nem találtál még párt, és írd le, honnan, hogyan tudod beszerezni őket. Koncentrálj a megvalósítás lehetőségeire, így akár többféle ötletet is felírhatsz.
 9. Mi az, ami leginkább inspirál, ha néhanapján kevésbé vagy energikus? Írd össze ezeket, és bátran vedd elő, amikor szükséged van egy kis inspirációra.

Még több céltervezés és célmegvalósítás technikát adok át a Céltervező füzetben. Töltsd le itt:

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör