Miben segít a hála napló?

  • Gürtler Szilvia
  • július 12, 2016
  • Miben segít a hála napló? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • Önfelismerős

Említettem már, hogy hála naplót írok? Bár még viszonylag újkeletű.

Régebben azt gondoltam, nincs miért hálás legyek, ez a pillanat, ez az esemény nem olyan, amilyennek lennie kellene. Hiányzott ez-az, béna volt ez-az, nem jól működött ez-az … Örökké elégedetlen voltam. Azzal erősítettem magam, hogy mindez a maximalizmusomból fakad. Meg hogy ez milyen jó, hiszen folyamatosan jobbítom, tökéletesítem magam, a környezetem, a világot.

Mekkorát tévedtem!

Annyiszor hallottam, hogy írj hálanaplót, nézd pozitívan a történéseket, legyél hálás stb… Elhessegettem mindannyiszor, mondván: jó, majd egyszer nekikezdek. De nem kezdtem el. Legyintettem, mindenféle kifogást gyártva magamnak: jól vagyok, minden rendben velem, pozitívan gondolkodom, mosolygok, optimistán látom a világot. Minek ehhez még megerősítés?

A hála napló vezetése

Aztán egyszercsak jött egy kattanás, beugrott valami a helyére, és úgy döntöttem, elkezdem írni a hálanaplóm. Az elején döcögősen ment: csak szavakat írtam bele. Nehezemre esett összeszedni, miért is vagyok hálás. Még gondolkodnom kellett.

Íme egy részlet az első napi írásomból:

„Hálás vagyok:

  • a szép napért,
  • a jó társaságért,
  • a beszélgetésért,
  • a finom ebédért,
  • a rétesért.”

Majd ahogy fegyelmezetten minden nap elővettem a naplót, és minden nap tudatosan írtam bele, azt vettem észre, hogy egyre könnyebben megy. Elkezdtem látni a környezetemben olyan dolgokat, amelyeket előtte nem figyeltem meg. Továbbmegyek: pár hét elteltével már napközben is úgy gondoltam az éppen megélt eseményre, hogy miért vagyok hálás érte, mi az, amit megköszönök belőle.

Később írt részlet a naplómból:

„Csodaszép reggelre virradt. Süt a nap, csicseregnek a madarak, és érzem a hárs illatát. Jó itt lenni.

Hálás vagyok a szélért, a napért, a fürdőzőkért, akiket útközben nézek, a boldogságért, ami árad az országban és bennem. Hálás vagyok a környezetért. Köszönöm az embereket, akik körülöttem vannak, köszönöm a lehetőségeket, és az erőt, amit ahhoz kaptam, hogy megvalósítsam az álmaimat.

Hálás vagyok mindenért és mindenkiért, ami és aki idáig eljuttatott. Minden szikráért, minden élményért, minden tanulásért.”

A hála működése

Azt érzékelem, hogy mindent pozitívan figyelek. Sőt: nincs is olyan, hogy negatív. Közhelyszámba megy, hogy mindennek két oldala van, de igaz. Sőt, nem is kettő, hanem nagyon sok. Ebből pedig az csak az egyik hozzáállás, hogy miért engem bántanak megint, miért rám jár a rúd újra és újra. A másik oldal pedig, ha elgondolkodom azon, milyen előnyöm származik ebből a helyzetből. Mire akar rávilágítani, mit akar megtanítani nekem? Mit köszönhetek annak, hogy éppen így történik minden?

Egy idő után tudatosult bennem, hogy a napló írása segít megőrizni lelkem békéjét, a nyugalmamat, és állandó öröm-teli állapotban tart. Úgy érzem, megtisztít a hála energiája. Ma már örömmel szánom rá azt a 15-20 percet esténként, hogy leírjam, és megköszönjem a nap közben átélteket, látottakat, megélt érzelmeket.

Azt tapasztalom, hogy ennek hatására az emberi kapcsolataim is javultak. Mivel a hála miatt valahogy elfogadóbb lettem, másokat is ennek megfelelően kezelek. Ezt ők is érzik, és valahogy ugyanezt sugározzák vissza rám. Ez pedig megerősít mindabban, amit csinálok, és elkötelez a folytatás mellett.

Megtanultam örülni mindannak, ami van. Most már bármit teszek, örömmel és hálával teszem.

Ha jól belegondolsz, mindig van valami, amiért hálás lehetsz. Én például hálás vagyok, hogy elkezdtem írni a hálanaplóm, mert segít a figyelmemet jó irányba fókuszálni, és friss szemmel tekinteni a megszokott helyzetekre. Segít tudatosítani a gondolataimat.

Megyek is, gyorsan írok a hálanaplómba, mert megint megerősödött bennem, hogy van miért hálásnak lennem. Próbáld ki Te is!

Ha szeretnél még ötleteket kapni, rendeld meg ingyenes inspirációs programomat.

Ha pedig van kedved megismerkedni Máltával, és kicsit mélyebben önmagaddal is, akkor válassz egy hetet, amit velem töltesz ezen a csodás szigeten, és gyere inspirációs utazás programomra

Legújabb bejegyzéseimről a Facebook oldalamon is értesülhetsz.