HIbázz bátran, abból tanulsz és fejlődsz
Célkitűzés és énerősítés

Hibázz bátran, abból tanulsz és fejlődsz

Talán felkapod a fejed, amikor azt mondom, hibázz bátran. Pedig ha visszatekintesz, látni fogod, hogy akkor tudtál nagyot növekedni, és abban tudtál fejlődni, amikor úgy érezted, hogy hibáztál. 

Társadalmunk nehezen, vagy egyáltalán nem fogadja el a hibázást. Kezdődik már egészen kisgyerekkorunktól otthon, majd folytatódik az iskolában, ahol nevelőink arra koncentrálnak, hány hibát ejtettünk a beadott dolgozatunkban. Holott nyugodtan rámutathatnának arra is, mennyi jó megoldás született ugyanabban a beadványban.

Hiba vagy tanulási folyamat?

A hibázást kutató hozzáállás már kezdetektől rányomja bélyegét egész életünkre. Itt az ideje változtatni ezen a gondolatiságon. Mert miért is ne engedhetnénk meg magunknak a hibázást?  Hiszen azokból a cselekedeteinkből tanulunk leginkább, amikor elkezdünk azon töprengeni, mit is csinálhattunk volna másképpen. Amikor kigyűjtjük, és összefoglaljuk, milyen eredményt hozott az a cselekedetünk, amit hibásnak minősítünk, és milyen eredményt vártunk el, így legközelebb már arra fókuszálhatunk, hogyan tudjuk a kívánt eredményt elérni. Így tanulunk meg egyre önazonosabb döntéseket hozni.

Optimális cselekedeteink vannak

Egyáltalán nem hiszek a hibázásban. Számomra ez a fogalom egyszerűen nem létezik. Minden, amit teszünk, az adott pillanatban a lehető legoptimálisabb cselekedet, amire akkor és ott képesek vagyunk. Ez igaz még úgy is, ha hallottuk azt a bizonyos belső hangot, ami figyelmeztetett, csak éppen nem hallgattunk rá. Ez annyit jelent csupán, hogy még nem voltunk érettek arra, hogy elfogadjuk belső vezetőnk útmutatását.

Ennek tudata is előre visz, hiszen minden egyes alkalommal megbizonyosodhatunk róla, hogy a belső tanács, a belső hang a mi érdekünket szolgálja, igyekszik minket a saját utunk felé terelni.

Ha ahhoz van kedvünk, hogy elkalandozzunk, és az időnket mással töltsük, ezáltal kacskaringókkal tarkított utakat járjunk be, ám legyen, ez a mi döntésünk, a mi visszatalálásunk módja önmagunkhoz.

Hibázz bátran

Kollégáimat egyenesen biztatom arra, hogy hibázzanak bátran. A hibázás azt jelenti, hogy döntést hoztak, cselekedtek, és igyekeztek megoldást találni egy felmerülő helyzetre. 

Ez még mindig sokkal elfogadhatóbb számomra, mint az, amikor várnak, és nem mernek dönteni. 

A döntések által, és a felelősségek felvállalásával fejlődnek ők is, a vállalkozás is, és ezáltal a szolgáltatásaink. Ha semmit nem csinálnánk, és minden maradna a régiben, akkor a világ változása következtében óhatatlanul lemaradnánk a piacon. 

Tanulni és fejlődni a hibáid által tudsz

Abban tudsz fejlődni, amit nem ismersz, ami nem olyan, mint amit megszoktál. Ezért hallhatod sokszor, hogy az élet a komfortzónán túl kezdődik. Persze, hiszen a komfortzónádban minden rendben van, elvagy a megszokott kis dolgaiddal, a biztonságosnak vélt kereteid között. Aztán történik valami, ami felborítja mindezt a status quot és te új megoldásokra kényszerülsz. Olyanokra, amiket még nem ismersz, ezért óhatatlan, hogy hibázz. Szerencsére. Mert a hibák által tanulod meg azt, hogyan csináld jól. És miközben tanulsz, fejlődsz, változol, és tágítod a komfort zónádat.

Úgyhogy ne keresd a tökéletességet, ne vágyj a tökéletességre, mert a tökéletesség unalmas, és nem hozza el neked azt a lehetőséget, amiben kibontakozhatsz és fejlődhetsz.  Hiszen, ha nem érkeznek az életedbe olyan helyzetek, amiket nem akarsz, és mégis bekövetkeznek, akkor hogyan tudnál erősödni, továbblépni?

Egyre magabiztosabban

Minél több mindent oldasz meg, minél több helyzeten lendülsz túl, annál erősebb, és annál magabiztosabb leszel a tudásodban, és abban, hogy mennyi mindenre vagy képes.  Amikor már egy csomó viharon túl vagy, egy csomó mindent megtapasztaltál, megoldottál, akkor már nem igazán érhet olyan, amivel ne tudnál megbékélni, ne tudnád megoldani. Akkor már minden csak egy esemény lesz az életedben, mindenféle előjel nélkül.

hibázz bátran, mert ezáltal egyre magabiztosabb leszel

Döntések, ítéletek mentén

Döntéseink, cselekedeteink mutatják meg, kik vagyunk valójában, és visznek egyre közelebb bennünket saját magunkhoz. Minden egyes döntésnek és cselekedetnek megvan az értelme, a maga oka. Utólag visszatekintve sokszor át is értékeljük őket. Amit eredetileg tévedésnek, vagy hibának gondoltunk, később kiderülhet, hogy a legjobb dolog volt, ami csak történhetett velünk.

Sokszor ahelyett, hogy figyelemmel, érdeklődéssel szemlélnénk a tetteinket, önmarcangolásba merülünk. Ismerős az, amikor órákra, napokra bele tudsz merülni abba, hogy mit és hogyan kellett volna, és mit és hol rontottál el? Ez önmagában rengeteg energiát vesz el, és elvonja a fókuszt arról, hogy tanuljunk az esetből. 

Tegyük hát félre az ítélkezést, a szigorú önvizsgálatot, és fogadjuk el a hibázást. Mind a magunk életében, mind másokéban. Tekintsünk cselekedeteinkre olyan eseményekként, amelyek mindannyiunkat közelebb visznek saját belső magunkhoz.

A tökéletességre való törekvés bezár

Rengetegen fordultok hozzám azzal, hogy szeretnétek egy vállalkozást elindítani, de…

Itt végeláthatatlan sorban jönnek a kifogások: nincs még meg a végzettségem, nincs kész a honlapom, nem tudok posztolni, nem  kommuniálok elég jól… stb.

Én ilyenkor mosolyogva annyit reagálok, hogy engedd el a félelmet, és engedd meg magadnak, hogy hibázz. Indulj el és csináld mindazt, amire vágysz. Az úton, a cselekvések és a hibák hatására tanulod meg, hogyan menedzseld az életedet és a vállalkozásodat olyan szintre, amilyenre kívánod. 

Mi lehet hiba?

Hiszen gondolj csak bele, igazából mi lehet hiba. Elmész egy találkozóra, vagy sem? Elfogadsz egy állást vagy sem? Kiküldesz egy ajánlatot vagy lekésed a határidőt? Balra kanyarodsz a kereszteződésben, ahelyett, hogy jobbra mennél? Öt forintot költöttél három forint helyett?

Valóban, ezek a döntések mind vonhatnak maguk után egy sor láncreakciót és következményt. Ám hogy hibák lennének? Nem hiszem. Sokkal inkább olyan gócpontok, amelyek utólag megvizsgálva fantasztikus felismeréseket hoznak.

Javaslom hát, bátran engedd meg magadnak, hogy hibázz, és mások cselekdeteit is ezen szempontok mentén lásd. 

Szerző: Gürtler Szilvia

Foglalj be magadnak egy időpontot az ingyenes hétfői Pénzügyi és vállalkozói iránytű beszélgetésre. Nézzük meg, miben vagy, és milyen hibákat igyekszel éppen elkerülni avagy javítani. Kapcsolódjunk!

Az ingyenes pénzügyi tudatosságod tréning abban is segít, hogyan gondolkodj másképpen és hogyan lásd a világot más szűrőn keresztül.  

PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG MINI TRÉNING

Magasabb életminőség, alacsonyabb költségszinttel. Több mint 2000 résztvevő!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör