céltervezés
Célkitűzés és énerősítés

A jövőkép alkotás a céltervezés alapja

A jövőkép alkotás valami egészen más, mint a céltervezés. Összefüggő fogalmak, persze, hiszen a jövőkép megvalósulásához célokat rendelsz, ám a jövőkép nélküli céltervezés energiát és időt vesz el tőled, ahelyett hogy a kiteljesedett életedhez jutnál.

A jövőkép nem egy tervezhető valami, hanem egy benned élő, lüktető kép. A hozzá kapcsolódó célok változhatnak, az oda vezető utak kanyaroghatnak, és az általad befogadható jövőkép nagysága is módosulhat, ám a jövőkép, a végeredmény az egy viszonylag állandósult látomás.

Az alkotás szó maga is egy kicsit félrevezető, hiszen nem arról van szó, hogy megalkotjuk, hanem arról, hogy a benned élő képet formába öntjük.

A benned élő jövőkép

Sokszor tűzöl ki magad elé célokat, amelyek valóban részei a jövőkép elképzelésednek. Ezek a célok néha megvalósíthatók, néha olyan nagyok, hogy magad is megijedsz tőlük.

Hát még a jövőképedtől! Az aztán olyan távolinak tűnik, hogy még belegondolni sem mersz.

Holott ez a kulcsa annak, hogy megvalósítsd a céljaidat. Merthogy a célok önmagukban, egy nagyobb jövőkép ígérete nélkül legtöbbször csak kipipálandó, letudni való tételek, amelyeket vagy abszolválsz, vagy nem.

Ám ha látod, hogy miért és hova vezet a céltervezés, akkor mindjárt tudatosabban kezeled, és minden erőddel azon vagy, hogy megvalósítsd, hiszen pontosan tudod, hogy ez visz majd el az álom életedig.

Milyen jövőképet látsz?

 • Hol látod magad, abban a bizonyos belső moziban, ami oly sokat megmutat rólad?
 • Milyen az az élet, amiben látod kiteljesedett önvalódat?
 • Mered-e elhinni, hogy jár neked, és a tiéd lehet az az élet?

Ez a jövőkép, ami vonz téged, határozza meg, hogy mivel foglalkozz és milyen célokat tűzz ki magadnak.

Vigyázat! A jövőkép nem egy egy-két év alatt megvalósuló projekt, hanem évek hosszú során át tartó folyamat. Ezért is írtam fentebb, hogy a hozzá vezető célok változhatnak, mert nem az a meghatározó, hogy hogyan érsz el oda, hanem az, hogy hova akarsz eljutni.

Jövőkép nélkül a céltervezés teljességgel értelmetlen.

Motiváció és jövőkép hiányában mindössze apró célokat, kipipálandó tételeket, megfelelésből adódó feladatokat tudsz kitűzni magad elé. És mivel a motivációd ilyenkor szinte a nulla felé közelít, nincs olyan hajtóerő, amely eljuttat oda.

Ez az oka annak is, hogy az újévi fogadalmak nagy százaléka a süllyesztőben végzi.

Mert mindössze elhatározás születik, éppen annak hatására, amit az ünnepi időszakban megláttál önmagadban. Ám ez egy még távoli, és sokszor elérhetetlennek tűnő kép, ezért mindössze a fogadalom marad, aminek végrehajtásához nincs elég motiváló erőd.

Sosem az a kérdés, hogy leteszed a cigarettát, vagy elkezdesz sportolni. Mindig az a lényeg, hogy hova jutsz el ezáltal, és ez közelebb visz-e téged ahhoz a képhez, ami benned, önmagadról él. Itt jelzem, hogy az egészségesebb, fittebb leszek válaszok még mindig csak a felszínt kapargatják.

A rendezvényről készült videó 1. része már megtekinthető:

Vágyak, amelyek még mindig csak vágyak

Kérdezd meg magadtól az alábbi kérdéseket:

 • Hány éve mondogatod, hogy másképpen akarsz élni?
 • Mióta érzed, hogy több van benned, és valami egészen másra vagy hivatott, mint amivel most foglalkozol?
 • Hány éve akarod elindítani a saját vállalkozásod?
 • Mennyi ideje dolgozol úgy, hogy a főállásod mellett másodállásban foglalkozol azzal a tevékenységgel, amivel szíved vágya foglalkozni, és amit  szenvedéllyel végzel?
 • Mióta van a fejedben a gondolat, hogy elindulj valahova, világot látni, és magadat megpróbálni?

Kérdések, amelyek segítenek a jövőkép felismerésében

 • Kivé kívánok válni az elkövetkező évben?
 • Milyen életet kívánok élni a következő évben?
 • Milyen vagyok akkor, amikor ezt az életet élem, és azzá az emberré váltam?

Megannyi kérdés, fájdalmasan lüktető válaszokkal.

Azt is tudom, hogy a jövőkép alkotás nem egyszerű folyamat. Egyrészt sok minden kavarog a fejedben, és nehéz egyedül megtalálni a legfőbb vezérlő irányt. Másrészt tudatos jelenlétet, és belső erőt igényel. Olyan elköteleződést, és elhatározást tőled, amelynek folyományaként a céltervezés során meghatározott lépések visznek egyre közelebb az áhított állapothoz. Nem elég látni azt, hogy hova kívánsz eljutni, azt meg is kell határozni, és kitartani mellette.

Céltervezéshez segítséget nyújt a Céltervező füzet.

Jövőkép alkotás rendezvény

Hogyan alkosd meg a jövőképedet, és rendeld a céljaidat annak szolgálatába. A rendezvényről készült videó 2. része már megtekinthető:

https://youtu.be/0jKfIZzmiPQ

Szeretettel: Gürtler Szilvia

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör