Célkitűzés és énerősítés

A halogatás 7 nagyon egyszerű ellenszere

Gyakran kapom azon magam, hogy halogatom a teendőimet. Majd később megírom, majd később válaszolok, majd később elmegyek, majd később felhívom, majd később elolvasom, most nincs időm, és folytathatnám a sort. Egyre-másra tologatom azokat a dolgokat, amelyeket igazából szeretnék elvégezni.

Ha Te is így vagy ezzel, akkor remélem, neked is segít az a néhány ötlet, amit összegyűjtöttem. Nekem mindenesetre beváltak, azt veszem észre, hogy egyre hatékonyabb vagyok.

1. Végezd el azonnal!

Amint a halogatás réme kúszik felém, megnézem, hogy az elodázni szándékozott tevékenységet el lehet-e végezni 2 perc alatt. Nagyon sokszor igen, és egyszerűbb, gyorsabb azonnal megcsinálni, mint felírni, észben tartani, újra visszatérni rá. A feladat végeztével pedig elégedetten dőlök hátra, és pipálok ki egyet a rengeteg teendőm közül.

Ezért hát ne habozz, a halogatás nem visz sehova: végezd el azonnal, amit meg tudsz tenni.

2. Fókuszálj!

Sokszor azért halogatok, mert szétcsúszik a fókuszom. Mindenfélével tele van a fejem, és annyi mindent szeretnék elvégezni, hogy arra a nap 24 órája sem elegendő. Bizony szembe kell néznem azzal, hogy végesek az energiaforrásaim és az időm is.

A halogatás elkerülésében sokat segít, ha priorizálsz, és kiválasztod, mik azok a feladatok, amelyekre fókuszálni akarsz. Ha a rendszerezés híve vagy, akkor például táblázatba foglalhatod fontos és sürgős teendőidet, kategorizálva őket, és sorrendbe rendezve.

Ha egy kicsit lazábban működsz, akkor elég, ha két nagy kupacot képzel: az egyik a ráér, de majd el kell végeznem valamikor kategória, a másik pedig a halasztást nem tűrő, mindenképpen elvégzendő feladatok halmaza legyen. Ezen belül pedig már haladhatsz a saját tempód szerint, a saját prioritásaid mentén. A lényeg a haladás szón van.  😛

3. Vágj bele!

Történjék bármi, végezd el a teendődet. Ne figyelj a válladról sutyorgó kis hangra, nem érdekes, mi történik majd. Úgysem tudsz megjósolni minden eseményt, ami bekövetkezhet, felkészülni pedig végképp nem tudsz mindenre. Azok, amiket elképzelsz, hogy megtörténhetnek, valóban megtörténhetnek. Na és? Majd kezeled akkor, ha bekövetkezik.

Természetesen, amire tudsz, készülj fel, de az ehhez kapcsolódó félelmek ne tartsanak vissza a megvalósítástól. Nincs olyan időpillanat, amikor mindenre felkészültél. Hidd el. Cselekedj hát most. Bátran.

4. Vedd könnyedén!

Kétségbeeséssel, töprengéssel sehova sem jutok. Ezért inkább vidám és önfeledt vagyok.

A legtöbb felmerülő kérdés, probléma szinte azonnal megoldható, nincs mitől tartanod hát. Valamiért jobban működünk, ha vidámak vagyunk, és örömmel kezdünk neki az elvégzendőknek.

Nincs megoldhatatlan feladat. Néha elég más szemszögből rátekinteni a helyzetre, és máris könnyedebbnek látod.

5. Annyit vállalj, amennyit bírsz!

Elég érdekes a kapcsolatom az idővel, ezért aztán rendszeresen alábecsülöm azt az időráfordítást, ami a feladat elvégzéséhez szükséges. Arról nem is beszélve, hogy a tervezéskor tetőfokon lévő lelkesedésem idővel picit alább is hagy.

Néha annyi mindent akarok belezsúfolni egy napba, amennyit lehetetlenség végrehajtani. Máris kész a recept, hogyan és miért tologatom a feladatokat. Ámbár ez mégsem lehet mentség.

Ezért aztán azt találtam ki megoldásként, hogy feladatrészekre bontom az elvégzendő tevékenységet, így jobban meg tudom becsülni, hogy mennyit kell vele foglalkoznom. Néha bizony egy kis szünet is jólesik menet közben, mostanában már azt is betervezem a napomba.

6. Szakaszolj!

Tökéletesen bevált az a módszer, miszerint a nemkívánatos feladathoz kapcsolódó egyéb teendőimet kezdem sorra venni, azaz keresek valami olyan feladatrészt, amivel szívesen foglalkozok.

Ebben a technikában az a csodálatos, hogy olyan dolgokat tudsz elvégezni, amelyekhez kedved van, mégis közelebb kerülsz a halogatott tevékenység elvégzéséhez.

7. Tényleg a tiéd?

Amit szeretnél elkezdeni, az mind rólad szól. Vagy mégsem? Van olyan feladat, amit mások tűztek ki neked, és nem fűlik hozzá a fogad? Gondold át, miért nem szeretnéd elvégezni. Ha olyan, amit át tudsz adni másnak, tedd meg. Ne engedd, hogy szorongássá fokozódjon a nem szeretem érzés.

Ha a munkádhoz kapcsolódik, és el kell végezned, jön a következő kérdés: A helyeden vagy? Azzal foglalkozol, amivel szívedből szeretnél?

Ha a válasz igen, akkor gyorsan ess túl rajta, hadd jöjjenek a kedvesebb foglalatosságok.

Ha a válaszod nem, akkor lehet, itt az ideje coach-hoz fordulnod, hogy elindulj a változtatás útján.  🙂

Ha pedig van kedved megismerkedni Máltával, és kicsit mélyebben önmagaddal is, akkor válassz egy hetet, amit velem töltesz, és gyere inspirációs utazás programomra. 

Legújabb bejegyzéseimről a Facebook oldalamon is értesülhetsz.

[INSERT_ELEMENTOR id="7448"]

MANNA
Magazin


 > Inspiráció
 > Támogatás
 > Történetek
 > Tippek, ötletek

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör