fbpx
célkitűzés-elmélet
Álmokból - Életcél

A célkitűzés elmélete

“Ha feladod az álmod, belehalsz!”

Hangzik el a mondat a Flashdance című filmben. Magad is tapasztalhatod, mennyire fontosak a célok, amelyek a fő hajtóerőt jelenthetik életed során. Edwin Locke célkitűzés elmélete ezt úgy fogalmazta meg, hogy a célok motiválnak. Ezt számtalan módon lehet megfogalmazni, ám mindenképpen legyenek a céljaid jól meghatározottak, konkrétak, határidőhöz köthetőek, kellően nehezek, ugyanakkor elérhetőek, mégis vonzóak.

A Célkitűzés tanfolyam további részeiben ehhez kapsz gyakorlati segítséget. A MannaClub oldalán pedig szintén megtalálod a céltervezés – egy kicsit másképp témakört.

Célkitűzés elmélete helyett gyakorlati tippek

Összegyűjtöttem néhány célkitűzéssel kapcsolatos tippet.

Ilyen célkitűzési tippekre és stratégiákra gondolok például:

  • Mondd el a célodat minél több mindenkinek, így ez segíteni fog a végrehajtásban. Egy olyan külső nyomást alakít ki mindez, ami által nem akarsz szégyenben maradni, hogy nem teszel a kitűzött célodért. Ez egyébként ellenkező hatást is kiválthat, azaz frusztrációt okozhat a célok megosztása másokkal.
  • Bonts le pici, apró lépésekre a célodat, majd ünnepeld is meg a menet közbeni sikereidet!
  • Figyelj oda a szokásaidra! A régi szokásaiddal idáig jutottál el. Ezért alakíts ki új szokásokat, és hagyd el régebbieket. Nagyon egyszerű ennek a logikája. Ha a régi szokásaiddal elérhetted volna a célodat, akkor már megtetted volna. Ezért valamin változtass ahhoz, hogy a célodat elérhesd.

Te is szoktál ilyen tippeket kapni? Írd meg hozzászólásban! Ezzel másoknak is segítesz.

Elkötelezetten

Elgondolkodtál már azon, miért teljesítenek a hasonló adottságú és hasonló helyzetben lévő emberek másképpen? A célkitűzés elmélete szerinti válasz az az, hogy mindenkinek más a teljesítménycélja.

Most állj meg egy pillanatra, és vizsgáld meg, hogy mi a te célod. Mennyire tartod azt a magadénak, mennyire fontos számodra, és valóban el akarod-e érni? Elkötelezett vagy irányában annyira, hogy a felbukkanó akadályokkal szemben is végigmész az úton?

Ha valóban elkötelezetten, lépésről lépésre, tudatosan haladsz a kitűzött célod felé, akkor el is fogod érni azt. Ehhez hozok ebben a sorozatban néhány praktikus tanácsot.

A következő leckében egy hasznos, gyakorlati eszközt kapsz, ami a konkrét célkitűzésben lesz nagy segítségedre.

Iratkozz fel! Most ajándék a

[contact-form-7 id=”3927″ title=”Celkituzes hirlevelsorozat”]

Gürtler Szilvia, coaching

A szerző: Gürtler Szilvia, PCC   (ICF minősített professzionális coach)

Minden tapasztalatommal, tudásommal támogatlak, hogy megújulva megtaláld a célodat az élethivatásodat, és ezáltal megéld a bőséget. Az önmegvalósítás útján kísérlek végig az önismerettől az életvezetésen át a szabadságig, hogy eljuss oda, ahova magadat álmodod.  Inspiráló videóimmal a YouTube csatornámon adok új meglátásokat. 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A munkát élvezni is lehet

Bakalár Cernovar - Cseh Sör