fbpx
Változásban

5 lépés, amivel valódi változást tudsz elérni

Változtatni akarsz, de úgy érzed, mégsem tapasztalsz valódi változást? Tényleg akarod, vagy elkerülöd a szembenézést, és egyre erősebben teszed ugyanazt, amit eddig? A változáshoz legtöbbször az vezet, ha azt teszed, ami elől addig menekültél. Menj bátran szembe vele, úgy lesz igazán eredménye.

Valódi változást akkor érhetsz el, ha megérted a dolgok mélyén lapuló lényeget. Ha nem görcsösen akarsz, ehelyett inkább megvizsgálod, milyen érzéseket találsz magadban.

Menjünk végig a folyamaton, hogy könnyebben azonosíthasd, éppen hol jársz, és mi a következő gyakorlati lépés.

1.Rossz érzések

Egy ideje már érzed, hogy valami nem stimmel, nagyon nem hagy nyugodni egy gondolat, annyira böki a csőrödet, hogy majd kiszakad belőled. Izgalmas pillanatok, elkezded keresni, megvizsgálni életed különböző pontjait, mi lehet az, ami ennyire zavar. A gondolat megjelent, itt az ideje változtatni. Igen ám, de hol? Hogyan?

Keresel-kutatsz, de csak a felszínen vizsgálódsz. Magadnak sem mersz bevallani dolgokat. Egy idő után megjelenik benned a szomorúság, a fásultság, az elkeseredettség.

A folyamat végén már kimondod: „Nem akarok tovább kompromisszumot kötni. Nem akarok mindig reménykedni, minden ígéret után álmodozni, majd utána megint csalódni. Nem akarok félbehagyott mondatokat, ki nem mondott gondolatokat, meg nem élt érzelmeket.”

2. Irány-keresés

Remek, legalább már azonosítottad, mit nem szeretnél. Következő lépés annak megtalálása, mit szeretnél.

Elsőre nagyon egyszerűnek hangzik mindez. Mégis, szerintem ez a legnehezebb pont. Itt ugyanis megjelenik az összes önáltatás, elkendőzés, belemagyarázás. „Ugyan, hiszen értük teszem.” „Fontos számomra, ezért csinálom.” „Nekem az ő boldogulása a legfontosabb.” Ismered ezeket a mondatokat, ugye?

Azt gondolom, ez a rész tart a legtovább. Itt van a legtöbb hezitálás, visszafordulás, irányváltás. Itt hagyod magad a legtöbbször meggyőzni a másik által, arról, neked mi a jobb.

Nagyon sokat segít, ha mindenre úgy tekintesz, mint egy lecke:„Köszönöm mindazokat a találkozásokat, amelyek tükröt mutattak, és segítettek felismerni egy-egy megoldandó feladatomat.”

3. Döntés

Nagy vajúdás után, több baráti, munkahelyi, családi beszélgetést követően, érvek, ellenérvek meghallgatása, ötletelések során végre megtalálod, mi a célod.

Meg tudod fogalmazni magadnak és másoknak is, mi az az ok, amiért lépni szeretnél. Eldöntötted, merre akarsz menni.

Ennél a pontnál jó, ha szem előtt tartod az alábbiakat: „Következetesen ragaszkodom ahhoz, amit szeretnék, és tartom is magam mindahhoz, amit kimondok. Nem büntetésből teszem ezt, hanem azért, hogy magamat megvédjem, és engedjem, hogy a saját életemet éljem.”

4. Halogatás

Itt még mindig nem ér véget a történet, mivel újabb nehéz szakasz következik, amikor minden érvet felsorakoztatsz, amiért még ráér belekezdeni a megvalósításba. Úgy érzed, lehetetlen megmászni az előtted magasodó tornyot.

Előfordult már, hogy eldöntöttél valamit, majd később elbizonytalanodtál? Ez lehetett a sok halogatás következménye, vagy annak is, mert már más  aspektusból láttad meg a helyzetet. Az is okozhatja, ha félsz szembenézni magaddal, a következményekkel, azzal, mit szólnak majd hozzá.

Jó, ha az alábbiakat tudatosítod: „Túlélésem záloga a továbblépés. Balra vagy jobbra, de el kell mozdulnunk. Lehet, hogy egy kicsit belehalok. De már annyiszor belehaltam, így legalább véglegesítem, és talán képes leszek továbblépni.”

5. Bevállalás

Belefáradtál már a megfelelni vágyásba, a csendes tűrésbe, a lelked bezárásába. Egyetlen vágyad van: tisztázni a helyzetet. Mire ide eljutsz, akár évek is eltelhetnek az előző pontok közötti ugrándozással. Ez az a pillanat, amikor elkezdesz az érzéseid mentén cselekedni.

Állj ki bátran magadért!

Ha hasonló mondatok járnak a fejedben, akkor már a cél közelében jársz: „Ott tartok, hogy bármi történik, akkor  is jobb kimondani, ami bennem van, és tiszta vizet önteni a pohárba. Saját magam miatt. Elűzni a kételyeket, a találgatásokat, és nem ragaszkodni többé a szenvedéshez.”

Ez a folyamat tényleg a valódi változást segíti?

Mindenképpen. Ha magadat figyeled, a benned zajló eseményeket, akkor tisztába jössz magaddal, a reakcióiddal, és egy idő után már tudatosan lépsz bele az új helyzetekbe.

Igen, olyan, mintha mély vízbe ugranál. Nagy levegő!

Ha úgy érzed, kell egy jó barát, aki fogja a kezed, és támogat, várlak szeretettel.

Ha pedig van kedved megismerkedni Máltával, és kicsit mélyebben önmagaddal is, akkor válassz egy hetet, amit velem töltesz ezen a csodás szigeten, és gyere inspirációs utazás programomra

Legújabb bejegyzéseimről a Facebook oldalamon is értesülhetsz.

lélekrebbenés megjelent