fbpx
Változásban

Le tudod győzni a döntést akadályozó erőket!

Emlékszem, milyen fájdalmas volt meghoznom 2 éve a döntést, hogy kilépek az addigi kényelmes életemből, és nekivágok a teljes ismeretlennek. Mindentől elvágva, mindenkitől elszakítva. Munka, lakás, anyagi háttér nélkül.

Most, ezeket a sorokat csodálatos helyen, a máltai tenger partján írom. Napfény, ragyogás és élet vesz körül. Visszatekintve az útra, azt mondom, fantasztikus volt, és hálát adok azért, hogy ráléptem. Minden nehézségével, fájdalmával, örömével együtt. Újra és újra ezt tenném.

Tegyél fel kérdéseket magadnak!

Coaching beszélgetés során nagyon sokszor találkozom azzal, hogy lelked őrlődik, mert indulnál a vágyad mentén, mégsem mered bevállalni. Inkább maradsz.

Én már jártam ezen az úton, így a saját megtapasztalásaim alapján adok neked néhány támpontot. Egészítsd ki kedved szerint a listát. Összegyűjtöttem 6 olyan visszahúzó erőt, aminek kezelésével segíteni tudok, hogy tisztázd magadban az alábbi kérdéseket:

 • Boldog vagy?
 • Tudod, mit szeretnél?
 • Milyen félelem, fájdalom, elvárás van benned, ami miatt nem mersz váltani?
 • Kinek az életét éled?
 • Mit súg a belső hangod? Mi a sorsod?

Állj meg egy pillanatra. Csukd be a szemed, és kezdj el vetíteni egy belső filmet. Aminek Te vagy a főszereplője. Képzeld el magad egy év múlva. Nézd meg, mit látsz, hol jársz, kivel vagy, mit csinálsz.

Gyere, nézzük meg, hogyan tudsz eljutni ide.

Milyen döntést akadályozó tényezőkkel találkozol?

 1. FÉLELEM

Az ítélkezéstől, a megítéltetéstől. Nézz rá őszintén az életedre. Tedd fel a kérdéseidet. Hagyd, hogy a válaszok megszülessenek benned. Engedd el magad egy picit, és hagyd, hogy elsodorjanak a vágyaid. Élvezd ezt az utazást. Hidd el, hogy a szereteted és a vágyad bőven elég ahhoz, hogy boldog legyél. Félelmekből még soha nem született semmi. Építeni a hiteddel, a bátorságoddal és az erőddel tudsz.

Merj beszélni arról, amit szeretnél, és merd megélni. Meglátod, minél többször hozod szóba, annál könnyebb lesz, és annál határozottabbá válsz.

 1. MEGSZOKÁSOK

Nagyon nagy úr. Elhiszed, vagy reméled is, hogy örökkön-örökké tart a mostani állapot. Ezt már ismered, tudod, mire hogyan reagálj. Jól játszod a játszmát, ismered a szabályokat. Ezzel csak egy aprócska gond van: pontosan olyan szürke marad minden, mint eddig. Így elzárod magad az élettől.

Próbáld ki, hogy egyetlen változtatás a napi rutinodban mennyi jóleső izgalmat hoz az életedbe.

 1. ELVÁRÁSOK

Vajon mit gondol majd a párom/szomszédom/barátom/gyerekem stb? Folytathatnám a sort végestelen-végig. Napjában hányszor futnak át rajtad ezek a kérdések? Hány és hány döntést halogattál, mert azt érezted, elítélnének miatta? Itt az idő túllépni ezen. Mások véleménye, értékítélete az ő gondolataikat tükrözi. Neked pedig a saját életedet kell élned. A saját elvárásaid szerint. Úgyhogy csak egyetlen dolog érdekes: Te mit gondolsz. Ne engedd, hogy a társadalmi-családi elvárások kényszerében elfojtsd a saját vágyaid.

Mondj nemet nyugodtan, amikor valami olyat kérnek tőled, amihez nincs kedved, amit éppen nem akarsz csinálni.

 1. BŰNTUDAT

No, ezt aztán végképp dobd el. Nem teszel semmi olyat, amiért rosszul kell érezned magad. Mennyi bűntudatra és félelemkeltésre irányuló manipulációt vagy még hajlandó elviselni? Nincs bűnöd. Minek akkor a szégyen, a bűnvád? Ember vagy, teszed, amit úgy érzed, tenned kell.

Fogalmazd meg, hogy van olyan, amire nem szívesen emlékszel, ami bántott, de most már elfogadod, mert akkor ott tartottál. Büszke vagy magadra, amiért tanultál belőle, és mostani valóddal másként kezeled, amikor újra ilyen helyzetbe kerülsz.

 1. EGYEDÜLLÉT

Egyedül lenni csodálatos dolog. Van időd magadra. Azt csinálod, amihez kedved van. Van időd a barátaidra, beszélgetni, moziba, színházba menni. Kell ahhoz, hogy rendbe tegyél magadban dolgokat, hogy meglásd, ki is vagy valójában. Rendszerint csak átmeneti.

Szakíts időt arra, hogy egyedül legyél. Először csak perceket, aztán órákat, végül akár napokat. Szoktasd hozzá magad, és kezdd el élvezni.

 1. BIZTONSÁG

Ez bizony csalóka. Összefügg azzal a hitrendszerrel, hogy jót vagy rosszat választasz. Engedd el ennek a kényszerét. Minden választás elindít valamerre. Meglátod: amint meghozod a döntést, megkönnyebbülsz. És ami ezt a megkönnyebbülést hozza, az adott pillanatban számodra a legigazabb döntés. De ennek biztonsága is csak illúzió. Nincsenek garanciák. Van, hogy ez megrémít, kényelmetlennek érzed, de tekints rá úgy, hogy minden ilyen szorítás lehetőségeket nyit meg.

Figyeld magad fél órán keresztül a nap bármely szakában. Tudatosítsd, mennyi döntést hozol meg ez idő alatt. Meglepődsz, amikor összeszámolod.

Lépj bátran!

Ez a nap tartogat számodra valamit. Fel akar ébreszteni. Megmutatni, hogy létezik másképp is.

Merj nyugodtan a szívedre hallgatni, és azt választani, amit belső hangod súg. Add meg magadnak annak örömét, hogy elindulsz az új úton, vállalva annak minden kanyarát.

A boldogságért, amikor visszanézve azt mondod Te is: semmi kincsért nem adnám.

Ha úgy érzed, nehéz egyedül, és támaszom jólesik a tudatosodásod útját járva, keress meg egy coaching folyamatra.

Ha pedig van kedved megismerkedni Máltával, és kicsit mélyebben önmagaddal is, akkor válassz egy hetet, amit velem töltesz ezen a csodás szigeten, és gyere inspirációs utazás programomra

Legújabb bejegyzéseimről a Facebook oldalamon is értesülhetsz.

lélekrebbenés megjelent